Czekolada mleczna bez mleka pierwszy raz w Polsce
Z okazji Dnia Czekolady Slodkie wprowadza do swojej oferty produkty wykonane ze 100% wegańskiej czekolady NXT Dairy Free. W efekcie współpracy jednego z europejskich liderów w branży z firmą Barry Callebaut pierwszy raz na polskim rynku pojawiły się mleczne słodycze reklamowe bez nabiału. Nowe pokolenie czekolad NXT to smaczna i ekologiczna alternatywa dla tradycyjnej czekolady.
Pionier wśród wegańskich słodyczy reklamowych
Marka Slodkie, od 25 lat specjalizująca się w czekoladowych słodyczach reklamowych, przeciera szlaki i z okazji Dnia Czekolady (12 kwietnia) rusza z zupełnie nową serią wegańskich słodyczy reklamowych. Nowe produkty będą stworzone ze 100% roślinnej czekolady NXT Dairy Free pochodzącej od producenta Barry Callebaut. Jest to pierwsza odsłona tej czekolady na polskim rynku reklamowym.
Świat i rynek spożywczy zmieniają się na naszych oczach, a firma Slodkie dotrzymuje mu kroku. Zauważyliśmy, że na polskim rynku słodyczy reklamowych brakuje produktów premium przeznaczonych w pełni dla wegan oraz osób unikających laktozy, a ocenia się, że 65% populacji ma trudności z jej trawieniem. Dlatego jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy na rynek reklamowy produkty z czekolady NXT niezawierające nawet śladowych ilości mleka czy innych składników odzwierzęcych i alergenów. Doskonałą okazją do ogłoszenia tej premiery okazał się zbliżający Dzień Czekolady, który jest prawdziwym świętem w naszej branży – mówi Anna Garmada, Prezes Zarządu Slodkie.
Jak podkreśla firma Barry Callebaut – szwajcarski przetwórca, od którego Slodkie pozyskuje składniki do wytwarzania swoich upominków – czekolada NXT Dairy Free to najsmaczniejsza i najbardziej kremowa alternatywa dla mlecznej czekolady na świecie, dodając, że jest to przyjemność wyśmienitej, kremowej, delikatnej czekolady bez śladowych ilości mleka.
Czekolada mleczna bez mleka
Nowa, wegańska linia NXT Callebaut spełnia najwyższe standardy w branży czekoladowej. W przeciwieństwie do innych czekolad wegańskich, bezmleczna gama Callebaut NXT nie zawiera nawet śladowych ilości nabiału, soi, orzechów i glutenu. Poza wysokiej jakości kakao, ma w składzie także alternatywę dla mleka pozyskiwaną z rośliny chufa, zwanej także orzechem tygrysim lub migdałem ziemnym. Składnik ten charakteryzuje się niezwykłą kremowością, bogatym smakiem i delikatnością, przez co stanowi idealny zamiennik mleka krowiego. Czekolady te są produkowane na specjalnych liniach, które nie mają żadnego kontaktu z nabiałem czy orzechami. W ten sposób NXT Dairy Free spełnia najwyższe standardy żywności na świecie. Jak podkreśla Agata Baldwin, Trade Marketing Specialist w Barry Callebaut Polska:
Produkty bez nabiału (dairy-free) to najwyższy i najsurowszy standard na rynku. Podczas gdy czekolady wegańskie, certyfikowane wegańskie lub pochodzenia roślinnego mogą nadal posiadać śladowe ilości nabiału, czekolady NXT gwarantują brak wykrywalnych śladów nabiału i białka mleka. Aby zagwarantować tę certyfikację, produkujemy czekolady NXT w ściśle hermetycznym środowisku produkcyjnym.
Warto podkreślić, że czekolada NXT, stworzona w 100% z roślin, jest wolna od „E” dodatków, sztucznych aromatów i barwników. Mleko zastąpione chufą pozwala cieszyć się smakiem mlecznej czekolady nawet osobom z nietolerancjami pokarmowymi bez obawy o reakcję alergiczną. Produkty przygotowane na bazie czekolady NXT są nie tylko zdrowsze, ale również eco-friendly. Wszystkie składniki pochodzą z odnawialnych źródeł, a ograniczenie przemysłu mlecznego na rzecz rolnictwa opartego na roślinach skutkuje mniejszą emisją CO2, mniejszym zużyciem wody i energii. Wegański wariant mlecznej czekolady jest więc lepszy nie tylko dla zdrowia, ale również dla planety.
Trend produktów wegańskich jest już bardzo rozwinięty w krajach Europy Zachodniej i coraz więcej firm dostrzega w nim duży potencjał. Ma to związek m.in. z wchodzeniem na rynek konsumencki nowego Pokolenia Z, czyli osób w wieku 18-25 lat. Na naszej planecie to 2 miliardy ludzi, którzy mają zupełnie inne oczekiwania względem rynku. Nowe pokolenie konsumentów żyje pozytywnie i dokonuje wyborów, które mają pozytywny wpływ na naszą planetę, społeczeństwo i samopoczucie. Marki, które wyjdą im naprzeciw, mają szansę na wysoki rozwój w przyszłości – dodaje Agata Baldwin z Barry Callebaut.
Wegańska oferta firmy Slodkie
Obecnie w ofercie marki Slodkie dostępnych jest pięć produktów przygotowanych na bazie czekolady NXT Dairy Free. Są to: Czekoladka Vista, Czekoladowa Karta 20 g, czekolada Mini Modern Bar, Tabliczka Czekolady w Kopercie 70 g, a także Chocolate Bites w zestawie lub pojedynczych tafelkach. Wszystkie produkty z wegańskiej czekolady posiadają biodegradowalne opakowania oraz certyfikowany karton FSC, co podkreśla holistyczne podejście firmy do dbałości o jakość wyrobu. Slodkie zdradza, że w kolejnych kwartałach planuje poszerzyć ofertę słodyczy z czekolady NXT. Jak podkreśla dalej Anna Garmada:
Wprowadzenie na rynek produktów z czekolady 100% wegańskiej było długotrwałym procesem. Praca z nową formułą czekolady zawsze wymaga zaangażowania całego zespołu, który dokłada wszelkich starań, aby uzyskać finalnie jak najlepszą formę, smak i jakość wyrobów czekoladowych. Cieszymy się, że jesteśmy na etapie, gdy z naszej Czekoladowni wychodzą pierwsze produkty z czekolady NXT. To duży krok naprzód w naszej firmie! Liczymy, że te czekoladki będą cieszyły się zainteresowaniem nie tylko naszych dotychczasowych, ale także nowych Klientów.
Słodkie upominki z linii NXT Dairy Free posiadają certyfikat fundacji Cocoa Horizons. Świadczy on o wykorzystywaniu składników pochodzących ze zrównoważonych upraw kakaowców oraz stosowaniu etycznych praktyk. Wegańska linia produktów to nie jedyny krok firmy Slodkie w stronę ekologii. Producent oferuje m.in. biodegradowalne opakowania, które nie zanieczyszczają środowiska naturalnego oraz pomagają zmniejszyć ilość odpadów. Dodatkowo, od 2022 roku, dzięki współpracy z Fundacją Las na Zawsze, za każde złożone zamówienie, firma Slodkie sadzi metr kwadratowy lasu. Co więcej, marka dba o zrównoważoną logistykę, współpracując z prośrodowiskowymi przewoźnikami, którzy kładą szczególny nacisk na ograniczenie emisji CO2.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.