Czemu seniorzy powinni pić mleko?

Promocja
Polska Izba Mleka
ul. Mickiewicza 7/23
15-213 Białystok
promocja|izbamleka.pl| |promocja|izbamleka.pl
693260235
www.izbamleka.pl
Nie ulega wątpliwości, że o dobrym wpływie picia mleka na zdrowie dzieci i młodzieży mówi się całkiem dużo. Jak się jednak okazuje, przynosi ono również wiele korzyści zdrowotnych seniorom. Kampania „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka prezentuje pięć pierwiastków i związków chemicznych ważnych dla zdrowia osób po sześćdziesiątce.
Wapń
Jedną z głównych zalet mleka jest jego wysoki poziom wapnia, niezbędnego składnika odżywczego do budowy i utrzymywania dużej wytrzymałości kości. Nie każdy jednak wie, iż mleko wpływa pozytywnie na zdrowie kości osób w każdym wieku, także seniorów. Wapń jest niezwykle ważny w zapobieganiu osteoporozie, zwłaszcza u starszych osób. Jedna szklanka mleka 2% zawiera ok. 300 mg wapnia, co stanowi prawie połowę zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka dla seniorów.
Glutation
Glutation to naturalnie występujące w ludzkim ciele białko, które spełnia kilka niezwykle ważnych funkcji. Wśród nich zwiększa odporność, usuwa wolne rodniki, a także odtruwa organizm. Niestety wraz z wiekiem maleje zdolność naszych organizmów do syntezowania tego białka.
Okazuje się, że istnieje korelacja między spożyciem mleka a poziomem glutationu w mózgach u osób starszych. W artykule opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition zaprezentowane zostały wyniki badań, które dowiodły, iż picie mleka zwiększa poziom glutationu, który z kolei zmniejsza stres oksydacyjny związany np. z chorobą Alzheimera.
Proteiny
Sarkopenia to powiązany z wiekiem zespół utraty masy mięśniowej, objawiający się także ich osłabieniem i zwłóknieniem. Sarkopenia staje się zauważalna u wszystkich osób powyżej 50. roku życia. Szacuje się, że zaczynamy wtedy tracić do 1% masy mięśniowej na rok.
Należy pamiętać, iż kluczowym składnikiem odżywczym dla zdrowia mięśni seniorów jest białko, a jego doskonałym źródłem - niezależnie od wieku - pozostaje mleko. Dlatego też spożywanie mleka w odpowiednich ilościach połączone z ćwiczeniami siłowymi może hamować sarkopenię. Spowolnienie sarkopenii oznacza większą sprawność i samodzielność w wieku emerytalnym.
Potas
Na niedobór tego pierwiastka osoby starsze są szczególnie narażone. Wiele bowiem lekarstw dla seniorów ma właściwości moczopędne, co sprawia, że o deficyt potasu u starszej osoby zażywającej tego rodzaju medykamenty jest wyjątkowo łatwo. Jeśli z kolei niedoborom potasu towarzyszy nadmiar sodu we krwi, skutkować może to zbyt wysokim ciśnieniem krwi. To z kolei wiąże się ryzykiem udaru, zawału serca czy przewlekłej choroby nerek. Choć wszyscy, niezależnie od wieku, spożywamy za dużo soli, to dieta bogata w potas może zmniejszać ryzyko zbyt wysokiego ciśnienia krwi i wszystkich z nim związanych przypadłości.
Witamina D
Nasze organizmy wytwarzają witaminę D dzięki ekspozycji na światło słoneczne i to właśnie dzięki słońcu zaspokajamy większość zapotrzebowania na nią. Niestety, wraz z wiekiem spada zdolność naszej skóry do jej wytwarzania. Ale czemu właściwie witamina D jest tak ważna? Otóż spełnia ona zasadniczą rolę we wchłanianiu wapnia, który jest niezwykle istotny dla naszych kości. Mleko to bardzo dobre źródło witaminy D, dzięki której jesteśmy w stanie lepiej przyswajać wapń – zmniejszający ryzyko osteoporozy czy złamania.
Pijmy mleko niezależnie od wieku
Jak widzimy, mleko posiada wiele pozytywnych właściwości. Spowalnia utratę masy kostnej i mięśniowej, zaopatruje nas również w witaminę D. Mleko i produkty mleczne to świetne źródła białka i wapnia, a naszym organizmom dostarcza energii pomagającej zachować aktywność w wieku senioralnym. Białko w mleku pomaga zachować kondycję mięśni, a szeroka dostępność i uniwersalność tego napoju sprawiają, iż mleko jest niezwykle cennym składnikiem diety.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.