Komunikaty PR

Czemu seniorzy powinni pić mleko?

2022-07-05  |  13:45
Biuro prasowe
Kontakt

Promocja
Polska Izba Mleka

ul. Mickiewicza 7/23
15-213 Białystok
promocja|izbamleka.pl| |promocja|izbamleka.pl
693260235
www.izbamleka.pl

Nie ulega wątpliwości, że o dobrym wpływie picia mleka na zdrowie dzieci i młodzieży mówi się całkiem dużo. Jak się jednak okazuje, przynosi ono również wiele korzyści zdrowotnych seniorom. Kampania „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka prezentuje pięć pierwiastków i związków chemicznych ważnych dla zdrowia osób po sześćdziesiątce.

Wapń

Jedną z głównych zalet mleka jest jego wysoki poziom wapnia, niezbędnego składnika odżywczego do budowy i utrzymywania dużej wytrzymałości kości. Nie każdy jednak wie, iż mleko wpływa pozytywnie na zdrowie kości osób w każdym wieku, także seniorów. Wapń jest niezwykle ważny w zapobieganiu osteoporozie, zwłaszcza u starszych osób. Jedna szklanka mleka 2% zawiera ok. 300 mg wapnia, co stanowi prawie połowę zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka dla seniorów.

Glutation

Glutation to naturalnie występujące w ludzkim ciele białko, które spełnia kilka niezwykle ważnych funkcji. Wśród nich zwiększa odporność, usuwa wolne rodniki, a także odtruwa organizm. Niestety wraz z wiekiem maleje zdolność naszych organizmów do syntezowania tego białka. 

Okazuje się, że istnieje korelacja między spożyciem mleka a poziomem glutationu w mózgach u osób starszych. W artykule opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition zaprezentowane zostały wyniki badań, które dowiodły, iż picie mleka zwiększa poziom glutationu, który z kolei zmniejsza stres oksydacyjny związany np. z chorobą Alzheimera.

Proteiny

Sarkopenia to powiązany z wiekiem zespół utraty masy mięśniowej, objawiający się także ich osłabieniem i zwłóknieniem. Sarkopenia staje się zauważalna u wszystkich osób powyżej 50. roku życia. Szacuje się, że zaczynamy wtedy tracić do 1% masy mięśniowej na rok.

Należy pamiętać, iż kluczowym składnikiem odżywczym dla zdrowia mięśni seniorów jest białko, a jego doskonałym źródłem - niezależnie od wieku - pozostaje mleko. Dlatego też spożywanie mleka w odpowiednich ilościach połączone z ćwiczeniami siłowymi może hamować sarkopenię. Spowolnienie sarkopenii oznacza większą sprawność i samodzielność w wieku emerytalnym. 

Potas

Na niedobór tego pierwiastka osoby starsze są szczególnie narażone. Wiele bowiem lekarstw dla seniorów ma właściwości moczopędne, co sprawia, że o deficyt potasu u starszej osoby zażywającej tego rodzaju medykamenty jest wyjątkowo łatwo. Jeśli z kolei niedoborom potasu towarzyszy nadmiar sodu we krwi, skutkować może to zbyt wysokim ciśnieniem krwi. To z kolei wiąże się ryzykiem udaru, zawału serca czy przewlekłej choroby nerek. Choć wszyscy, niezależnie od wieku, spożywamy za dużo soli, to dieta bogata w potas może zmniejszać ryzyko zbyt wysokiego ciśnienia krwi i wszystkich z nim związanych przypadłości.

Witamina D

Nasze organizmy wytwarzają witaminę D dzięki ekspozycji na światło słoneczne i to właśnie dzięki słońcu zaspokajamy większość zapotrzebowania na nią. Niestety, wraz z wiekiem spada zdolność naszej skóry do jej wytwarzania. Ale czemu właściwie witamina D jest tak ważna? Otóż spełnia ona zasadniczą rolę we wchłanianiu wapnia, który jest niezwykle istotny dla naszych kości. Mleko to bardzo dobre źródło witaminy D, dzięki której jesteśmy w stanie lepiej przyswajać wapń – zmniejszający ryzyko osteoporozy czy złamania.

Pijmy mleko niezależnie od wieku

Jak widzimy, mleko posiada wiele pozytywnych właściwości. Spowalnia utratę masy kostnej i mięśniowej, zaopatruje nas również w witaminę D. Mleko i produkty mleczne to świetne źródła białka i wapnia, a naszym organizmom dostarcza energii pomagającej zachować aktywność w wieku senioralnym. Białko w mleku pomaga zachować kondycję mięśni, a szeroka dostępność i uniwersalność tego napoju sprawiają, iż mleko jest niezwykle cennym składnikiem diety.

Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Polska Izba Mleka
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.