Komunikaty PR

Czosnkowa nuta w delikatnych potrawach

2020-02-07  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Lekkie dania i delikatne smaki. Z nutą słodyczy, cytrusów, ziół albo czosnku. Na liście chętnie przyrządzanych i jeszcze chętniej jedzonych przekąsek znajdziemy grillowaną pierś z kurczaka lub indyka – podawaną jako gyros na chlebie pita albo jako składnik wiosennej, wielowarzywnej sałatki. A także ryby z pieca i patelni – aromatyczny tuńczyk, chrupki łosoś i smakowity halibut. Pyszności! Zwłaszcza w duecie z czosnkowym Sosem Kieleckim.  

Czosnek działa na przeziębienie i na kubki smakowe. Niektórzy twierdzą, że jest zbyt ostry i nie lubią zapachu, który pozostawia. Zwłaszcza smażony, lub raczej nieopacznie przepalony czosnek. Co innego surowy, w jogurtowych i majonezowych sosach – takich jak czosnkowy Sos Kielecki, podawany do dań ciepłych i zimnych. Do kanapek, sałatek, potraw z jaj, ryb i mięs. Dobrze mieć go pod ręką – na wypadek lekkiego głodu albo wizyty gości. Pomoże nie tylko doprawić, ale też udekorować jedzenie.

Czosnkowy Sos Kielecki – mistrz smaku i… dekoracji!

Sos Kielecki czosnkowy to kropka nad „i” wielu tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Znajdziemy go w burgerach, u boku frytek, między listkami sałaty i w towarzystwie innych dipów na imprezowym stole. Podkręci smak ogórków, pomidorów, buraków i marchewki; nada charakteru kanapkom, doskonale sprawdzi się też przy dekorowaniu. Linie, spirale, motywy roślinne i uśmiechy od ucha do ucha – wszystko to można wycisnąć z wygodnego opakowania z sosem lub misternie ułożyć przy użyciu łyżeczki.

Ziemniaczane i warzywne zapiekanki, sałatki na bazie czerwonej fasoli i zielonego groszku, śledzie, wędliny, kiełbasy, kabanosy – aż proszą o odrobinę czosnkowego sosu oraz kwaśny kontrast w postaci korniszonów, patisonów, marynowanej cebulki i oliwek. Bez sosu ani rusz!

Greckie, tureckie, polskie

Daniem doskonale przyjętym (a przez to niemalże tradycyjnym) stał się przez ostatnie lata kebab, którego nie warto wyobrażać sobie bez czosnkowej nuty. Teraz ulubione danie kuchni greckiej lub tureckiej możesz przygotować w domu i doprawić ukochanymi składnikami, takimi jak marynowane pikle, pomidorki koktajlowe, kolendra, posypka z kaszy kus kus i z prażonej cebulki – a na to wszystko Sos Kielecki czosnkowy.

Sztuka kulinarnych eksperymentów

Takie danie podawać można w tradycyjnym chlebie pita, w mniejszej bułce, na chrupkich tostach albo na talerzu – z bukietem surówek oraz smażonymi ziemniakami. Kebab to tylko inspiracja do tworzenia podobnych kompozycji – również tych wegetariańskich, w których mięso zastąpić może tofu albo kotlety z cieciorki, buraka lub fasoli.

Burgery warzywne cieszą się dużym zainteresowaniem – lubią je również dzieci. Zwłaszcza, jeśli kanapkę podamy ze zdrowymi frytkami ze słodkich ziemniaków albo z… zapiekaną pietruszką! Jej korzeń wykorzystamy do gotowania, nać zaś do dekoracji oraz niwelowania czosnkowego zapachu z ust. Zielone listki natki są skuteczniejsze i zdrowsze od gumy do życia. Czas na kulinarne eksperymenty!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów Biuro prasowe
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.