Komunikaty PR

Czosnkowa nuta w delikatnych potrawach

2020-02-07  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Lekkie dania i delikatne smaki. Z nutą słodyczy, cytrusów, ziół albo czosnku. Na liście chętnie przyrządzanych i jeszcze chętniej jedzonych przekąsek znajdziemy grillowaną pierś z kurczaka lub indyka – podawaną jako gyros na chlebie pita albo jako składnik wiosennej, wielowarzywnej sałatki. A także ryby z pieca i patelni – aromatyczny tuńczyk, chrupki łosoś i smakowity halibut. Pyszności! Zwłaszcza w duecie z czosnkowym Sosem Kieleckim.  

Czosnek działa na przeziębienie i na kubki smakowe. Niektórzy twierdzą, że jest zbyt ostry i nie lubią zapachu, który pozostawia. Zwłaszcza smażony, lub raczej nieopacznie przepalony czosnek. Co innego surowy, w jogurtowych i majonezowych sosach – takich jak czosnkowy Sos Kielecki, podawany do dań ciepłych i zimnych. Do kanapek, sałatek, potraw z jaj, ryb i mięs. Dobrze mieć go pod ręką – na wypadek lekkiego głodu albo wizyty gości. Pomoże nie tylko doprawić, ale też udekorować jedzenie.

Czosnkowy Sos Kielecki – mistrz smaku i… dekoracji!

Sos Kielecki czosnkowy to kropka nad „i” wielu tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Znajdziemy go w burgerach, u boku frytek, między listkami sałaty i w towarzystwie innych dipów na imprezowym stole. Podkręci smak ogórków, pomidorów, buraków i marchewki; nada charakteru kanapkom, doskonale sprawdzi się też przy dekorowaniu. Linie, spirale, motywy roślinne i uśmiechy od ucha do ucha – wszystko to można wycisnąć z wygodnego opakowania z sosem lub misternie ułożyć przy użyciu łyżeczki.

Ziemniaczane i warzywne zapiekanki, sałatki na bazie czerwonej fasoli i zielonego groszku, śledzie, wędliny, kiełbasy, kabanosy – aż proszą o odrobinę czosnkowego sosu oraz kwaśny kontrast w postaci korniszonów, patisonów, marynowanej cebulki i oliwek. Bez sosu ani rusz!

Greckie, tureckie, polskie

Daniem doskonale przyjętym (a przez to niemalże tradycyjnym) stał się przez ostatnie lata kebab, którego nie warto wyobrażać sobie bez czosnkowej nuty. Teraz ulubione danie kuchni greckiej lub tureckiej możesz przygotować w domu i doprawić ukochanymi składnikami, takimi jak marynowane pikle, pomidorki koktajlowe, kolendra, posypka z kaszy kus kus i z prażonej cebulki – a na to wszystko Sos Kielecki czosnkowy.

Sztuka kulinarnych eksperymentów

Takie danie podawać można w tradycyjnym chlebie pita, w mniejszej bułce, na chrupkich tostach albo na talerzu – z bukietem surówek oraz smażonymi ziemniakami. Kebab to tylko inspiracja do tworzenia podobnych kompozycji – również tych wegetariańskich, w których mięso zastąpić może tofu albo kotlety z cieciorki, buraka lub fasoli.

Burgery warzywne cieszą się dużym zainteresowaniem – lubią je również dzieci. Zwłaszcza, jeśli kanapkę podamy ze zdrowymi frytkami ze słodkich ziemniaków albo z… zapiekaną pietruszką! Jej korzeń wykorzystamy do gotowania, nać zaś do dekoracji oraz niwelowania czosnkowego zapachu z ust. Zielone listki natki są skuteczniejsze i zdrowsze od gumy do życia. Czas na kulinarne eksperymenty!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Anna Dec: Często zapominamy, że poza ekranami telefonów jest prawdziwe życie i wartościowi ludzie. Bądźmy blisko nich i komunikujmy się najprościej, jak tylko się da

Prezenterka przyznaje, że w naszym społeczeństwie można zauważyć coraz większe bariery komunikacyjne, dlatego stoimy przed niezwykle trudnym wyzwaniem zachowania równowagi między korzystaniem z nowoczesnych mediów a pielęgnowaniem relacji osobistych. Aby jednak zobaczyć drugiego człowieka, czegoś się od niego nauczyć czy zainspirować jego życiem, przede wszystkim trzeba wyjrzeć zza szklanych ekranów swoich telefonów. Anna Dec zauważa też, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej rozmawiamy ze sobą w realnym świecie, a zbyt często poprzez różnego rodzaju komunikatory.

Prawo

70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.

Prawo

Adaptacje poddaszy bez odpowiednich zabezpieczeń to realne zagrożenie pożarowe. Eksperci apelują o lepsze egzekwowanie przepisów

Z danych Państwowej Straży Pożarnej wynika, że w okresie od 1 stycznia do 13 lipca 2025 roku doszło do blisko 77 tys. pożarów. Ponad 17 tys. wybuchło w budynkach mieszkalnych, co jest nieco wyższym wynikiem niż rok temu. Ogień zbyt łatwo rozprzestrzenia się przez nieodpowiednio zabezpieczone kanały wentylacyjne i trasy kablowe. Źródłem problemów są także zaadaptowane poddasza bez zabezpieczeń przeciwpożarowych czy dachy z instalacjami fotowoltaicznymi.