Czy burger bez mięsa to prawdziwy burger?
Agencja kreatywna Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co
Wygląda jak mięso, smakuje prawie jak mięso, a mięsem nie jest. Fani burgerów, którzy wykluczają mięso ze swojej diety mogą wciąż jeść burgery, ale w oryginalnej wersji. Poznaj amerykańskiego smash burgera w wersji dla wegetarian.
Coraz więcej osób wybiera życie bez mięsa lub produktów pochodzenia odzwierzęcego. Według badań* przeprowadzonych w 2021 roku, średnio aż 20% Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa. Dla jednych to idea wynikająca z przekonań, dla innych kwestia zdrowotna, a kolejne osoby wymieniają doznania smakowe. Powstaje coraz więcej restauracji dla wegan i wegetarian, a fani między innymi warzyw strączkowych mogą najeść się do syta i wybierać w bogatych w ciekawe pomysły kompozycjach menu.
Co ciekawe, wegetariańskie mogą być także burgery, choć na myśl jako pierwsze przychodzi nam mięso zamknięte w bułce. Smashny Burger to lokal, który istnieje na mapie Warszawy od kwietnia 2021. W swojej ofercie posiada burgera Veggy, w którym zamiast wołowiny Black Angus, zamknięty jest grillowany kotlet z Beyond Meat. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się białko, którego źródłem jest groch, zaś śladowe ilości buraków nadają burgerowi mięsistej czerwieni. Poza tym w składzie znajduje się olej kokosowy i skrobia ziemniaczana, która zapewnia apetyczną soczystość.
“Mam świadomość, że jest coraz więcej osób, które nie jedzą mięsa. Wychodząc im naprzeciw, mamy w swojej ofercie burgera z roślinnym zamiennikiem. Do produkcji veggy smash burgera wykorzystujemy Beyond Meat. Wielu z naszych Gości wręcz nie wierzy, że jest to burger bez mięsa, ponieważ niewiele różni się w smaku od wołowiny. Choć zawsze jest to kwestia gustu i upodobań.” - mówi Lucas Pollier, właściciel Smashny Burger.
Kulka "mięsa" w burgerze veggy jest smażona na grillu i rozbijana cienko przy pomocy prasy aż do intensywnego jej wysmażenia (podobnie jak w przypadku mięsa pochodzenia zwierzęcego). Pozostałe składniki veggy burgera to ser cheddar, poszatkowana sałata, cebula pokrojona drobno w kostkę, domowe pikle i specjalny sos.
Czym tak właściwie jest smash burger w wersji wegetariańskiej?
Technika przyrządzania smash burgera polega na umieszczeniu roślinnej wersji “mięsa” Beyond Meat na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej stosunkowo cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. To, co dzieje się później, nazywa się reakcją Maillarda, którą w XX wieku opracował francuski chemik Louis-Camille Maillard. Seria tego typu reakcji występuje przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. Podobnie jak w przypadku karmelizacji, reakcja ta tworzy subtelną skórkę, dzięki czemu kotlet jest jednocześnie chrupiący i soczysty oraz zostaje nasycony bardzo specyficznym smakiem.
Tworząc Smashny Burger, Lucas Pollier, francuski przedsiębiorca, chciał wprowadzić nowy sposób wytwarzania burgerów na scenie street foodu w Polsce. Veggy Burger to również ciekawe rozwiązanie dla osób, które na co dzień są fanami wołowiny, ale mają ochotę aby spróbować czegoś nowego.
*raport „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!"
Restauracja "SMASHNY"
ul. Wilcza 26
00-544 Warszawa (Śródmieście)
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.