Komunikaty PR

Czy grillowanie w stylu wege ma sens?

2022-05-06  |  01:00
Biuro prasowe

Majówka to niepisana data graniczna rozpoczynająca sezon grillowy. Wielu z nas z radością na to czekało. Posiłek na łonie przyrody jest doskonałą okazją do spotkań towarzyskich czy rodzinnych. Niektórzy jednak tracą zapał, na myśl o ciężkostrawnych potrawach. A przecież grillowanie nie musi opierać się wyłącznie na mięsie. Tak naprawdę to łatwy i szybki sposób na dodanie smaku prostym i zdrowym warzywom czy zaserwowanie produktu w innej niż zwykle postaci. Poniższe wskazówki pomogą Ci przygotować ucztę zarówno dla Twoich wege znajomych, jak i dla tych, którzy chcą ograniczyć ilość mięsa w swojej diecie lub oprócz niego chętnie wypróbują nowe, ciekawe smaki.

Bezmięsne grillowanie wciąż dla wielu brzmi jak oksymoron. Jeśli jesteś przyzwyczajony do steków i hamburgerów, być może będziesz musiał wykazać się kreatywnością, jeśli chodzi o to, co i jak grillować jako wegetarianin, weganin lub jako gospodarz, który zaprasza na grilla wegetarian lub wegan. Niemniej przygotowanie serowych przekąsek czy grillowanych warzyw może się okazać niezwykle ciekawą przygodą kulinarną. I kto wie – być może nowe smaki pokochają nawet najbardziej zagorzali mięsożercy.

Alternatywa dla mięsa

Tofu to produkt z soi, który może być świetną alternatywą dla białka mięsnego, ponieważ łatwo doprawić go w podobny sposób. Można go grillować jak stek lub potraktować jako element składowy warzywnych szaszłyków. Do grillowania najlepiej wybrać bezsmakowe, wyjątkowo jędrne tofu. Dobrym pomysłem jest zamarynowanie i doprawienie tofu tymi samymi przyprawami, którymi traktujemy mięso – pamiętajmy tylko o użyciu osobnego pojemnika. Podobnie jak wszystkie wegetariańskie substytuty mięsa, tofu ma znacznie mniej tłuszczu niż mięso, więc musimy użyć więcej oleju do natłuszczenia grilla, aby to zrekompensować. Nikt nie lubi czyszczenia grilla z przyklejonego do niego, zwęglonego tofu!

Warzywa, naturalnie

Dodawanie większej ilości warzyw do posiłków staje się łatwiejsze wraz z pojawieniem się nowalijek. Niemniej z grilla świetnie smakują nawet zeszłoroczne ziemniaki. Podczas grillowania wszelkich warzyw starajmy się, aby pokroić je na części w podobnym rozmiarze, aby ułatwić równomierne przypiekanie. Pamiętajmy, aby najpierw na ruszcie znalazły się warzywa, których przygotowanie trwa najdłużej (marchew, brokuły, bataty itp.), a na końcu te, które potrzebują mniej czasu (grzyby, cebula, cukinia). Jakie warzywa warto wrzucić na ruszt? Mało kto odmówi sobie skosztowania pieczonych ziemniaków, które można przygotować na wiele sposobów. W mundurkach i bez, w całości, przekrojonych na pół, czy pokrojonych w talarki.

– Przestudzone, ugotowane ziemniaki, można pokroić w plastry i ułożyć na folii aluminiowej. Posypane lekko papryką mieloną, solą i pieprzem oraz przykryte pierzynką ze startego, żółtego sera, zamienią się w apetyczną zapiekankę. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Zresztą żółty ser to bardzo wdzięczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań z grilla i genialnie smakuje w towarzystwie każdego warzywa. – Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami to najprostszy sposób, by się o tym przekonać. – sugeruje Ewa Polińska. Przepis podajemy pod artykułem.

Grillowany ser? Tak, poproszę!

Chociaż nie możemy po prostu wrzucić kostki sera typu gouda bezpośrednio na ruszt, jest wiele potraw z grilla, które można zjeść z jego dodatkiem. Chociaż quesadilla może nie być pierwszym skojarzeniem, jakie przyjdzie nam do głowy w kontekście potraw na grilla, to właśnie w ten sposób przygotowana zyskuje wyrazistego smaku, idealnie komponując się z roztopionym serem i grillowanymi warzywami. Kto raz zje kanapki z serem z grilla ten nigdy nie będzie chciał jeść tych podpiekanych na patelni. Wybierz swój idealny rodzaj sera i eksperymentuj do woli! Jak radzi ekspert z MSM Mońki, warto pamiętać o jednym: aby grillowanie sera zakończyło się powodzeniem, przede wszystkim nie można kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Ryzykujemy przy tym, że nasz przysmak, zamiast roztopić się w ustach, zrobi to zanim zdążymy nałożyć go na talerze.

Grill, a może barbeque?

Grilla możemy łatwo zamienić w barbeque – oprócz swojskich smaków, postawić na te bardziej „egzotyczne”. Pieczone słodkie ziemniaki, pieczarki portobello – świetne jako burgery czy steki dla wegetarian, grillowane awokado, to tylko niektóre opcje. Pieczona papryka, cebula, pomidory, cukinia itp., w lekkim dressingu z oliwy i octu gwarantują prawdziwą rozkosz podniebieniu.

Z kolei grillowany ananas z limonką i miętą, jakkolwiek wyrafinowany w przygotowaniu się wydaje, w rzeczywistości jest niezwykle prosty w wykonaniu. Gwarantuje przy tym prawdziwy efekt WOW. Tych, którzy nigdy nie próbowali grillowanego ananasa, czeka prawdziwa uczta. Tajniki tej rozkosznej potrawy zamieszczamy na końcu tekstu.

Weź pod uwagę preferencje gości

Jeśli gościsz na grillu wegetariańskich gości, znajomość ich specyficznych potrzeb będzie w dobrym tonie i pomoże w zaplanowaniu logistyki. Upewnij się, czy możesz smażyć na tym samym grillu i w tym samym czasie, mięso oraz potrawy bezmięsne. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w oddzielną parę szczypiec – tylko do potraw wegetariańskich. Oznacz je np. gumką recepturką, aby upewnić się, że nie dojdzie do pomyłki. Możesz również przygotować posiłek na grillu w żeliwnym garnku lub patelni, grillowym woku, a nawet na kamieniu solnym, dzięki czemu będzie zdrowo, smacznie i soczyście.

 

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

 

Składniki:

- 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki

- pół młodej cukinii

- 6 średnich świeżych pieczarek

- 1 świeża kolorowa papryka

- 6-7 pomidorków koktajlowych

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- zioła prowansalskie

- sól, płatki chili do smaku

 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokrój w grube cząstki, dopraw do smaku przyprawami i połóż na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdejmij je z grilla i wystudź. Ser pokrój w kostki 2x2 cm i ponadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

 

Grillowany ananas z limonką i miętą

 

Składniki:

- 4 okrągłe plastry świeżego ananasa (ok. 1,5 cm grubości)

- 20 świeżych malin

- drobno starta skórka z 2 limonek

- 16 listków świeżej mięty, posiekanej

 

Wykonanie:

Rozgrzej grill na średnio-wysokim poziomie. Grilluj ananasa przez 3 do 5 minut z każdej strony, aż pojawią się ślady po ruszcie. Po zgrillowaniu, połóż na wierzch każdego plastra ananasa po 5 malin, posyp je skórką z limonki i miętą.

 

Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Słodki design Biuro prasowe
2024-08-16 | 01:00

Słodki design

Tym razem Grupa Tubądzin połączyła siły z mistrzami cukiernictwa DESEO – i tak powstały dwa wyjątkowe desery. Inspirowany kolekcją Masovia by Dorota Koziara Red Velvet Cake oraz
Dom Wybierz swój front
2024-08-14 | 01:00

Wybierz swój front

Fronty meblowe to kluczowy element aranżacji każdej kuchni, łazienki czy mebli pokojowych. Ich wybór wpływa nie tylko na estetykę wnętrza, ale również na funkcjonalność i
Dom Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera
2024-08-13 | 14:00

Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera

Znane marki farbiarskie – Tikkurila i Beckers – organizują w Sosnowcu bezpłatne spotkania z projektantami wnętrz. W najbliższy piątek i sobotę, 16-17 sierpnia, profesjonaliści

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.