Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają nazwy pochodzące od polskich miast. Wśród nich znajduje się Dolnośląska Mąka Wrocławska Typ 500 z Młyna Jaczkowice. Skąd wzięła się jej nazwa?
Recepturę i technologię produkcji Mąki Wrocławskiej typ 500 opracował hrabia Wojciech Dzieduszycki, kiedy piastował stanowisko dyrektora młynów zbożowych we Wrocławiu. Ciekawostką jest, że hrabia Dzieduszycki herbu Sas był śpiewakiem operowym i aktorem, który wykształcenie zdobył w Akademii Rolniczej w Dublanach. Stąd wiadomo, że nazwa tej mąki zdecydowanie nie jest przypadkowa.
Mąka spod Wrocławia
Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 produkowana jest w położonym nieopodal Wrocławia Młynie Jaczkowice, gdzie powstają mąki z wykorzystaniem zboża od lokalnych dostawców. Mąka nie jest ulepszana sztucznymi dodatkami, a jej wysoka jakość jest uzyskiwana poprzez zastosowanie wyselekcjonowanego surowca, unikalną i staranną technologię przemiału oraz wnikliwą kontrolę jakości.
Typ mąki informuje o zawartości substancji mineralnych w mące po zmieleniu zboża. Oznacza to, że mąka o typie 500 zawiera 0,5% substancji mineralnych. Niski typ mąki świadczy o jej kolorze (jest bardzo jasna), delikatności oraz puszystości. Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 jest uzyskiwana z przesiewów przez sita o bardzo gęstych oczkach, przez co jej rozdrobnienie jest bardzo duże, co warunkuje jej znakomite cechy jakościowe. Mąka Wrocławska typ 500 zawiera ok. 0,5% popiołu.
Mąkę Wrocławską typ 500 wyróżnia uniwersalne zastosowanie. Stanowi ona najlepszy surowiec do przygotowania ciasta na pierogi, kopyta, kluski śląskie, makaron. Sprawdzi się także do wyrobu ciast kruchych i półkruchych. Mąka Wrocławska jest także często stosowana do zagęszczania sosów.
Smaki dzieciństwa
Dolnośląska Mąka Wrocławska to idealna baza do stworzenia ciasta drożdżowego, które umili słoneczne popołudnie i przypomni nam czasy beztroskiego dzieciństwa. W zależności od upodobań ciasto drożdżowe można przygotować z dodatkami owoców sezonowych, sera lub w wersji z kruszonką. Najpopularniejszą drożdżówką jest ta z dodatkiem wiśni i śliwek, którą możemy cieszyć się w sezonie od lipca do września. Mąka Wrocławska z Młyna Jaczkowice zagwarantuje niesamowitą puszystość, która tak ważna jest w przypadku ciasta drożdżowego.
Dolnośląska Mąka Wrocławska typ 500 z Młyna Jaczkowice jest mąką pszenną o szerokich zastosowaniach kulinarnych. Znakomicie nadaje się do wypieku delikatnych ciast kruchych, półkruchych, francuskich czy lekkich ciast biszkoptowych. Swoje zastosowanie znajdzie także przy wyrobie naleśników, kopytek oraz do zagęszczania zup i sosów.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.