Komunikaty PR

Danie, które stało się symbolem Nowego Jorku

2024-01-30  |  01:00
Biuro prasowe

Choć większości z nas bajgle kojarzą się głównie z Nowym Jorkiem, ich rodowód wywodzi się prawdopodobnie z … Polski. Wszystko za sprawą prężnie rozwijającej się tu przed wiekami tradycji piekarnictwa żydowskiego. Bajgle były u nas nie tylko powszechnie dostępnym produktem spożywczym, ale także symbolem szczęścia i dostatku, jaki wręczano m.in. kobietom z okazji narodzin dziecka. Dziś bajgle przeżywają prawdziwy renesans. Nic dziwnego – zjawiskowo prezentują się na talerzu oraz doskonale współgrają ze wszelkimi dostępnymi dodatkami. Pieczywo idealne? Jak najbardziej!

 

Dzień dobry, Nowy Jorku!

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Idealnie wypieczona bułka z dziurką wprowadzi zupełnie nową jakość do codziennych śniadań. Pomysłów na smakowite rozpoczęcie dnia z bajglem jest naprawdę mnóstwo. Powszechnie znanym, typowo śniadaniowym zestawieniem, są połówki bajgla posmarowane serkiem śmietankowym z plasterkami wędzonego łososia i świeżego ogórka. Innym pomysłem jest bajgiel z pastą z makreli i kiszonego ogórka, z pastą jajeczną lub klasyczną jajecznicą. Bajgle możemy posmarować także ulubionym pesto, które doskonale współgra z różnego typu wędlinami lub żółtymi serami dojrzewającymi.

– Ser żółty to produkt wysokoenergetyczny, dlatego chętnie sięgamy po niego w pierwszej połowie dnia – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. - Wszystkie sery żółte, zarówno typu holenderskiego, jak i szwajcarskiego, doskonale komponują się ze świeżymi warzywami. Ich smak i aromat możemy dodatkowo podkreślać ulubionymi ziołami lub sosami. – podpowiada.

Wypełnienie bajgla możemy dopasowywać do pory roku, dostępności sezonowych składników, a także aktualnej zawartości lodówki. Każdego dnia możemy rozpoczynać zupełnie inną kulinarną podróż, nie tylko do Nowego Jorku.

Jeżeli chcesz zaskoczyć domowników iście królewskim śniadaniem, na połówkach bajgla umieść jajka po benedyktyńsku i polej sosem serowym. Rozpływające się żółtko jajka i aromatyczny sos uczynią z prostego pieczywa naprawdę zmysłowe danie na dobry początek dnia. Przepis znajdziesz pod tekstem.

 

Bajgiel – idealna baza dla burgerów

Bajgiel to nie tylko bułka śniadaniowa. Stanowi doskonałą podstawę sycących posiłków spożywanych także na ciepło, zarówno w porze brunchu, lunchu czy kolacji. Coraz popularniejsze jest niespieszne spędzanie przerwy w pracy z przyjaciółmi. Typowo nowojorska przerwa w pracy to połączenie pysznego jedzenia oraz pobudzającej kawy. Chrupiąca bułka z dziurką z warzywami i kawałkami mięsa, ryby lub owoców morza, zapewni odpowiednie poczucie sytości i utrzyma właściwy poziom energii aż do wieczora.

 

Burger na okrągłej, puszystej bułeczce z dziurką, nie tylko wybornie smakuje, ale i prezentuje się znacznie lepiej, niż ten na klasycznej bułce z sezamem. Sprawdzoną propozycją na lunch lub kolację jest bajgiel z warzywami i grillowaną piersią z kurczaka.

Jeżeli szukasz ciekawego pomysłu na domową, bardziej dopracowaną i zaskakującą wersję klasycznego fastfood'u, spróbuj zaserwować bajgla w formie soczystego burgera buraczanego z Aldamerem. Choć dla niektórych burger z buraka może się wydawać potwarzą dla wołowiny, gwarantujemy, że po spróbowaniu pokochają ją zwłaszcza najmłodsi smakosze. Przepis podajemy na końcu artykułu.

– Łagodny ementaler, delikatnie kwaskowaty ser edamski, czy zdecydowanie ostrzejszy cheddar – poszczególne rodzaje serów żółtych różnią się między sobą zarówno smakiem, aromatem, jak i konsystencją. Doskonale korespondują zarówno z mięsem, jak i pieczonymi warzywami. Ciekawym pomysłem, który wzmacnia smak wielu popularnych potraw jest łączenie różnych gatunków serów, nie tylko żółtych, ale także twarogów i serów pleśniowych – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki.

Ludzki organizm nie potrafi magazynować źródeł białka, dlatego musimy dostarczać go sobie regularnie w ramach wszystkich codziennych posiłków. Dojrzewające sery żółte dostarczają nam nie tylko białka, ale także wapnia oraz innych cennych mikroelementów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

 

Jak samodzielnie zrobić domowego bajgla?

Popularyzację bajgli zawdzięczamy Amerykanom. To dzięki nim bułki z charakterystyczną dziurką możemy obecnie znaleźć w każdej piekarni i supermarkecie. Tymczasem ich samodzielne wypiekanie wcale nie jest takie trudne, jak może się pozornie wydawać. Oczywiście, proces wypieku bajgli jest wieloetapowy, ale przy odrobinie wprawy to prawdziwa „bułka z masłem”.

Bajgle wyróżniają się na półce w piekarni nie swoją charakterystyczną dziurką. Choć wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, w odróżnieniu od tradycyjnego pieczywa, obgotowuje się bezpośrednio przed włożeniem do pieca we wrzątku z dodatkiem sody. Ten kilkuminutowy zabieg sprawia, że pory ciasta zamykają się, a skórka wypieczonego bajgla jest gładka i błyszcząca.

Po obgotowaniu bajgle obsypujemy makiem, sezamem, siemieniem lnianym, słonecznikiem, dynią, a nawet cynamonem, rodzynkami lub karmelizowaną cebulką. Tak ozdobione bajgle wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut, do momentu uzyskania złocistej i chrupiącej skórki.

 

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

Składniki:

- 1 bajgiel

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

- 2 plastry boczku wędzonego

- 1 mała cebula

- masło

- 2 jajka

- serek topiony kremowy

- 100 ml śmietanki słodkiej 18%

- ½ pęczka szczypiorku

- sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

 

 

Wykonanie:

Bajgla rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni. Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienką warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na bajgla z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Co pić podczas upałów? Biuro prasowe
2024-07-26 | 15:00

Co pić podczas upałów?

Upały potrafią dać się we znaki, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pozostaje pytanie: co pić latem, aby nie tylko nawodnić organizm, ale także móc
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki
2024-07-26 | 08:00

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.