Komunikaty PR

David Basulto, założyciel ArchDaily o innowacjach i przyszłości architektury

2024-05-20  |  08:00
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

David Basulto stoi za jednym z najważniejszych i najbardziej wpływowych mediów dla miłośników architektury na całym świecie - ArchDaily. Założony w 2008 roku portal  stał się nieodłączną częścią codzienności architektów, projektantów wnętrz i entuzjastów wzornictwa. Na tegorocznym Salone del Mobile, Basulto odwiedził stoisko marki OMNIRES, jednego z wiodących producentów branży łazienkowej. Podczas wizyty na stoisku debiutującej w Mediolanie polskiej marki rozmawiał z przedstawicielami OMNIRES o najnowszych trendach, innowacjach i wyzwaniach stojących przed światem architektury.

Założyciel i redaktor naczelny ArchDaily, nie tylko śmiało wyznacza standardy w dziedzinie architektury, ale jest także wizjonerem, przekształcającym sposób, w jaki profesjonaliści uczestniczą w dyskusji na temat wnętrz i budynków. Jego doświadczenie i spojrzenie stanowi cenne źródło wglądu w obecne i przyszłe kierunki rozwoju branży.

OMNIRES: Masz wiele doświadczeń z targami w Europie i na całym świecie. Dziś spotykamy się na Salone del Mobile. Czy jest tu coś co szczególnie przykuło Twoją uwagę?

David Basulto: Tym co przyciągnęło moją uwagę jest przede wszystkim rzemiosło i przywiązanie do procesu twórczego. Branża poszukuje produktów wykonanych starannie i solidnie. Mogą to być zarówno obiekty wykorzystujące zaawansowane technologie, jak i te tradycyjne, ręczne prace artystyczne. Stale rośnie uznanie dla materiałów rzemieślniczych.

OMNIRES: Czy obserwujesz ten kierunek we wszystkich obszarach? Jak opisałbyś go w kontekście kuchni i łazienek?

David Basulto: Myślę, że kuchnia i łazienka to miejsca, gdzie widać najwięcej nowoczesnych rozwiązań technologicznych, choć rzemiosło jest bardzo widoczne w meblarstwie. Dostrzegam tendencję do wykorzystywania organicznych materiałów oraz przyjęcia podejścia rzemieślniczego, nawiązującego do doznań zmysłowych. Ogólnie rzecz biorąc, trendy związane z naszym stylem życia mają znaczący wpływ na nas jako społeczność. Przywiązujemy dużą uwagę do własnych przestrzeni, które projektujemy dążąc do stworzenia jak najbardziej relaksującego miejsca. W świecie, gdzie tak wiele się dzieje, nasze domy powinny być bezpieczną przystanią. To niesie za sobą odzwierciedlenie w materiałach, ale także w podejściu do samych siebie. Na przykład łazienki ewoluują w coś więcej niż tylko pomieszczenia z określoną funkcją. Stają się coraz częściej domowym spa, w którym spędzamy czas, żeby się na chwilę zatrzymać i zrelaksować.

OMNIRES: Czy nazwałbyś to trendem, czy raczej sposobem, w jaki ludzie zmieniają postrzeganie swych domów? Uważasz, że to coś długoterminowego?

David Basulto: To naturalna ewolucja i coś, co nie zmieni się radykalnie w najbliższych latach. Kilka lat temu pojawiła się w badaniach tendencja do naśladowania trendów wychodzących z branży hotelarskiej, ponieważ stanowią one pewnego rodzaju odniesienie i bazę. Wyjeżdżaliśmy do spa, czy dobrego hotelu, żeby poczuć ten specyficzny komfort; a teraz zaczęliśmy to po prostu przenosić do naszych domów. Posiadanie spa we własnej łazience stało się wreszcie możliwe – wolnostojąca wanna, obszary do siedzenia, obszerne prysznice z wygodną deszczownicą – to już nikogo nie dziwi.

OMNIRES: Czy zauważyłeś podobne transformacje w innych obszarach? Czy możemy te tendencje do czegoś porównać?

David Basulto: Ludzie bardzo doceniają teraz ideę fine dining i zastanawiają się, jak można przenieść to doświadczenie restauracyjne do swojego domu. W efekcie coraz popularniejsze stają się m.in. rozwiązania, takie jak otwarta kuchnia czy wyspa. To także część ewolucji w sposobie traktowania naszych domów i sposobu dbania o siebie, o której wspominałem wcześniej.

OMNIRES: Czy można powiedzieć, że oczekiwałeś tego na tegorocznych targach Salone del Mobile?

David Basulto: Tak, w Mediolanie marki prezentują swoje najlepsze osiągnięcia; od nowych idei czy materiałów po nowe sposoby produkcji. W ten sposób rozwijają również nas, jako konsumentów, architektów, projektantów i decydentów.

OMNIRES: OMNIRES zadebiutował w tym roku na targach Salone del Mobile – jak oceniasz ten debiut?

David Basulto: W Polsce panuje bardzo dobra tradycja projektowania przemysłowego i produkcji. Polski design jest niezmiernie wartościowy. Pochodzę z Ameryki Łacińskiej, obecnie mieszkam w Europie Zachodniej, i zauważam, że świat wciąż ma niewielką świadomość na temat jakości wzornictwa z tej części Europy. Podczas wizyty na stoisku OMNIRES zwróciłem szczególną uwagę na baterie łazienkowe i kuchenne. Uważam, że kluczową rolę odgrywa ich techniczna część, która odpowiada za niezawodność i funkcjonalność. Ta armatura bardzo dobrze prezentuje wartościowy design, ponieważ istotny jest nie tylko jej wygląd, lecz również działanie, jakość dotyku i wykonania. To właśnie stanowi esencję produkcji najwyższej jakości.

OMNIRES: Wracamy nieco do tematu rzemiosła. Transparentność procesu, cykl życia produktu – czy to są zasady, które za nim stoją?

David Basulto: Myślę, że ludzie stają się coraz bardziej świadomi tego, jak produkty które wybierają są projektowane i produkowane. Konsumenci są znacznie bardziej świadomi materiałów, ich pochodzenia, śladu energetycznego, ale także możliwości naprawy – całego cyklu produkcji. Myślę, że firmy również rozumieją to zjawisko, które wykracza poza samą produkcję i rozszerza się do tematów tj. jak naprawiać, wymieniać, wykorzystywać  ponownie i wspierać klientów w całym cyklu, również po zakupie. Dzisiaj nie jest to jeszcze powszechne, ale zaczynamy obserwować obiecujące przemiany.

Więcej na www.omnires.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Tikkurila i Beckers organizują w Bielsku-Białej bezpłatne porady designera Biuro prasowe
2024-07-24 | 14:00

Tikkurila i Beckers organizują w Bielsku-Białej bezpłatne porady designera

Znane marki farbiarskie – Tikkurila i Beckers – organizują w Bielsku-Białej bezpłatne spotkania z projektantami wnętrz. W najbliższy piątek i sobotę, 26-27 lipca,
Dom Pełnia lata w ogrodzie
2024-07-24 | 14:00

Pełnia lata w ogrodzie

Latem ogród tętni życiem i mieni się kolorami. Zachwyca barwami kwiatów, zielenią krzewów i drzew, a przy okazji kusi smakiem owoców i warzyw szybko dojrzewających
Dom Twój wymarzony dom z MOOVIN Interiors: Opowieść o sztuce, detalach i pasji
2024-07-24 | 14:00

Twój wymarzony dom z MOOVIN Interiors: Opowieść o sztuce, detalach i pasji

Wyobraź sobie dom, który jest odbiciem Twojej osobowości, miejscem, gdzie każdy detal opowiada historię Twojego życia. W takim domu marzenia stają się rzeczywistością, a

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.