Dieta dla lepszej odporności
Aby wszystkie komórki układu odpornościowego funkcjonowały prawidłowo, niezbędna jest odpowiednia dieta, styl życia, a czasami w sytuacjach niedoboru - suplementacja. Jak podkreśla dietetyk kliniczny Paulina Ihnatowicz, należy pamiętać, iż odporność budujemy latami. – Bardzo ważne jest, aby żywieniem modulować swoją odporność przez lata – mówi Paulina Ihnatowicz. - Zły stan odżywienia może zwiększać ryzyko i ciężkość infekcji, a także wydłużać czas powrotu do zdrowia.
Jakie związki zawarte w żywności wpływają na układ immunologiczny?
Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta karoten, żelazo, selen i cynk.
Witamina A
Witaminę A można uzyskać głównie ze źródeł zwierzęcych (wątróbka, oleje z wątróbek rybnych, jaja i produkty mleczne). Warto też sięgać po produkty roślinne, które dostarczają prowitaminy A - przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste i owoce pomarańczowe. Wykorzystując owoce cytrusowe, można przygotować pyszne śniadanie na zdrowy początek dnia – dodając je do pożywnej granoli np. Granola Sante Gold lub Granola czekoladowa Sante Organic, bądź do tradycyjnej owsianki.
Selen
Niedobór selenu to kolejny czynnik, który może wpłynąć na problemy z układem odpornościowym. Selen znajdziemy w dobrej, jakości orzechach – np. Bakalia firmy Sante (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały), a także w łososiu czy jajkach.
Witamina C i cynk
Witamina C jest jedną z najbardziej popularnych witamin wpływających na układ odpornościowy organizmu. Jej stężenie we krwi drastycznie spada podczas infekcji i silnego stresu. Witamina C jest również silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed przewlekłym stanem zapalnym, który upośledza funkcjonowanie układu odpornościowego. Najlepszymi źródłami witaminy C są warzywa (np. papryka, brukselka, brokuły, kalarepa) oraz owoce (cytrusowe, owoce dzikiej róży). Duża zawartość witaminy C wyróżnia też Jagody Goji z linii Skarby Ziemi firmy Sante.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do syntezy i przemian białek, takich jak przeciwciała. Najlepszym naturalnym źródłem jest mięso i wędliny, przetwory mleczne, ale też produkty pełnoziarniste.
Dieta powinna być także bogata w polifenole, które znajdziemy w ciemnych owocach takich jak borówki, jeżyny, maliny. Powinniśmy natomiast wyeliminować tłuszcze trans, pochodzące z margaryn czy słodyczy. Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta opiera się na świeżych, sezonowych warzywach i owocach oraz dobrych źródłach białka, takich jak rośliny strączkowe, mięso i jaja. Zarówno mięsa, jak i rośliny strączkowe powinny być dobrej, jakości i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Smaczną i odżywczą ciecierzycę czy soczewicę znaleźć można w asortymencie Sante.
W diecie nie powinno zabraknąć ryb, które dzięki zawartości kwasów omega 3 stymulują układ odpornościowy. Ważną rolę we wzmacnianiu odporności pełni też wapń. Dobrym jego źródłem jest nabiał – ale nie tylko. Nie każdy wie, że więcej wapnia niż mleko zawiera quinoa w 100 g produktu. Quinoa Skarby Ziemi jest smaczna, sycąca i pożywna. Warto też sięgnąć po napój ryżowy z quinoa Sante Organic.
- Żywność jest źródłem wszystkich składników, które mają wpływ na układ odpornościowy – podkreśla dietetyk Paulina Ihnatowicz. - Ważne jest, aby dieta była zbilansowana i opiewała o te składniki odżywcze długofalowo. W przypadku odporności nagłe zmiany nawyków żywieniowych nie przyniosą pożądanych efektów. Jednak, jako dietetyk muszę powiedzieć, że dieta to nie wszystko - ważny jest też styl życia.
Sen ma bardzo duże znaczenie w aspekcie odporności - wpływa na prawidłową aktywację zarówno wrodzonej, jak i nabytej odporności. Prawidłowa ilość snu oddziałuje na zmniejszenie ilości infekcji. Stres to kolejny aspekt naszego życia, który wywiera ogromny wpływ na układ immunologiczny. Stres długotrwały przyczynia się do ciągłego stanu zapalnego w organizmie. To z kolei prowadzić może do rozregulowania układu odpornościowego i zwiększenia tym samym ryzyka infekcji, rozwoju chorób autoimmunologicznych czy nasilenia występujących już chorób.
- Stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, powinno dać nam prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy – podkreśla Paulina Ihnatowicz. - Dieta powinna być różnorodna, należy unikać monotonii i skupiania się na jednej grupie produktów. Dieta powinna być też dostosowana do indywidualnych potrzeb. Jeśli na co dzień będziemy jeść zdrowo i różnorodnie, pamiętajmy, iż drobne odstępstwa nie będą stanowiły większego problemu. Jednak zamiast słodkich batonów, lepszym rozwiązaniem będą dobrej jakości batony proteinowe, jak te marki Go On 30%.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Maciej Rock: Nie mam ulubionego gatunku muzyki ani wykonawcy. Zetknięcie się z artystami wykonującymi muzykę rockową, mroczną czy disco polo jest niezwykle fascynujące
Prezenter tłumaczy, że rolą prowadzących „Must Be the Music” jest między innymi wspieranie i motywowanie uczestników programu, którzy stresują się przed wejściem na scenę. Wartością dodaną jest natomiast dla niego to, że może poznać artystów, którzy grają niezwykle różnorodną muzykę, i bywa tak, że jakieś wykonanie bądź utwór dosłownie „wbija go w fotel”. Maciej Rock zapewnia, że nie zamyka się na żaden gatunek. Często jakieś nietuzinkowe utwory odkrywa dzięki rekomendacjom znajomych.
Finanse
Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania
Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.
Nowe technologie
Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi
Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.