Dieta dla lepszej odporności
Aby wszystkie komórki układu odpornościowego funkcjonowały prawidłowo, niezbędna jest odpowiednia dieta, styl życia, a czasami w sytuacjach niedoboru - suplementacja. Jak podkreśla dietetyk kliniczny Paulina Ihnatowicz, należy pamiętać, iż odporność budujemy latami. – Bardzo ważne jest, aby żywieniem modulować swoją odporność przez lata – mówi Paulina Ihnatowicz. - Zły stan odżywienia może zwiększać ryzyko i ciężkość infekcji, a także wydłużać czas powrotu do zdrowia.
Jakie związki zawarte w żywności wpływają na układ immunologiczny?
Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta karoten, żelazo, selen i cynk.
Witamina A
Witaminę A można uzyskać głównie ze źródeł zwierzęcych (wątróbka, oleje z wątróbek rybnych, jaja i produkty mleczne). Warto też sięgać po produkty roślinne, które dostarczają prowitaminy A - przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste i owoce pomarańczowe. Wykorzystując owoce cytrusowe, można przygotować pyszne śniadanie na zdrowy początek dnia – dodając je do pożywnej granoli np. Granola Sante Gold lub Granola czekoladowa Sante Organic, bądź do tradycyjnej owsianki.
Selen
Niedobór selenu to kolejny czynnik, który może wpłynąć na problemy z układem odpornościowym. Selen znajdziemy w dobrej, jakości orzechach – np. Bakalia firmy Sante (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały), a także w łososiu czy jajkach.
Witamina C i cynk
Witamina C jest jedną z najbardziej popularnych witamin wpływających na układ odpornościowy organizmu. Jej stężenie we krwi drastycznie spada podczas infekcji i silnego stresu. Witamina C jest również silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed przewlekłym stanem zapalnym, który upośledza funkcjonowanie układu odpornościowego. Najlepszymi źródłami witaminy C są warzywa (np. papryka, brukselka, brokuły, kalarepa) oraz owoce (cytrusowe, owoce dzikiej róży). Duża zawartość witaminy C wyróżnia też Jagody Goji z linii Skarby Ziemi firmy Sante.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do syntezy i przemian białek, takich jak przeciwciała. Najlepszym naturalnym źródłem jest mięso i wędliny, przetwory mleczne, ale też produkty pełnoziarniste.
Dieta powinna być także bogata w polifenole, które znajdziemy w ciemnych owocach takich jak borówki, jeżyny, maliny. Powinniśmy natomiast wyeliminować tłuszcze trans, pochodzące z margaryn czy słodyczy. Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta opiera się na świeżych, sezonowych warzywach i owocach oraz dobrych źródłach białka, takich jak rośliny strączkowe, mięso i jaja. Zarówno mięsa, jak i rośliny strączkowe powinny być dobrej, jakości i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Smaczną i odżywczą ciecierzycę czy soczewicę znaleźć można w asortymencie Sante.
W diecie nie powinno zabraknąć ryb, które dzięki zawartości kwasów omega 3 stymulują układ odpornościowy. Ważną rolę we wzmacnianiu odporności pełni też wapń. Dobrym jego źródłem jest nabiał – ale nie tylko. Nie każdy wie, że więcej wapnia niż mleko zawiera quinoa w 100 g produktu. Quinoa Skarby Ziemi jest smaczna, sycąca i pożywna. Warto też sięgnąć po napój ryżowy z quinoa Sante Organic.
- Żywność jest źródłem wszystkich składników, które mają wpływ na układ odpornościowy – podkreśla dietetyk Paulina Ihnatowicz. - Ważne jest, aby dieta była zbilansowana i opiewała o te składniki odżywcze długofalowo. W przypadku odporności nagłe zmiany nawyków żywieniowych nie przyniosą pożądanych efektów. Jednak, jako dietetyk muszę powiedzieć, że dieta to nie wszystko - ważny jest też styl życia.
Sen ma bardzo duże znaczenie w aspekcie odporności - wpływa na prawidłową aktywację zarówno wrodzonej, jak i nabytej odporności. Prawidłowa ilość snu oddziałuje na zmniejszenie ilości infekcji. Stres to kolejny aspekt naszego życia, który wywiera ogromny wpływ na układ immunologiczny. Stres długotrwały przyczynia się do ciągłego stanu zapalnego w organizmie. To z kolei prowadzić może do rozregulowania układu odpornościowego i zwiększenia tym samym ryzyka infekcji, rozwoju chorób autoimmunologicznych czy nasilenia występujących już chorób.
- Stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, powinno dać nam prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy – podkreśla Paulina Ihnatowicz. - Dieta powinna być różnorodna, należy unikać monotonii i skupiania się na jednej grupie produktów. Dieta powinna być też dostosowana do indywidualnych potrzeb. Jeśli na co dzień będziemy jeść zdrowo i różnorodnie, pamiętajmy, iż drobne odstępstwa nie będą stanowiły większego problemu. Jednak zamiast słodkich batonów, lepszym rozwiązaniem będą dobrej jakości batony proteinowe, jak te marki Go On 30%.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle
Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.
Konsument
Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.
Gwiazdy
Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie

Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.