Dieta dla mózgu: czyli to co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz
Dieta dla mózgu: czyli to co jesz, ma wpływ na to, jak myślisz
Życie w ciągłym biegu nie sprzyja układaniu odpowiednio zbilansowanego jadłospisu i przygotowywaniu zdrowych posiłków. Zapominamy o tym, że odpowiednie odżywianie ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, samopoczucie czy sylwetkę, ale również na wydajność mózgu. Jeśli czujesz, że ciężko ci się skoncentrować, a pamięć zaczyna zawodzić, winowajcą może być nieodpowiednia dieta. O tym, jak zadbać o mózg dietą opowiada Michał Undra, dietetyk, biohacker, autor „Diety dla mózgu", ekspert MójCatering.
Osoby, które chcą przybrać na masie, albo zgubić nadmiar tkanki tłuszczowej, zwykle nie mają problemu z dopasowaniem odpowiedniej diety, obliczonej na konkretne składniki odżywcze. Czy wiemy jednak, czego potrzebujemy, by wspomóc pracę naszego mózgu? Odpowiednia dieta może pomóc w poprawie takich wskaźników jak lepsza pamięć, sprawniejsze myślenie czy koncentracja. Mózg każdego z nas może funkcjonować odpowiednio, jeśli będzie dobrze odżywiony.
- Dieta ma ogromny wpływ na działanie, jak i strukturę mózgu. Prawie każdy kojarzy „zjazdy" energetyczne po posiłkach przetworzonych, obfitujących w węglowodany. To najbardziej podstawowy i najbardziej odczuwalny wpływ odżywiania na pracę mózgu. Do tego dochodzą rozdrażnienie, problemy z koncentracją, drżenie rąk czy bóle głowy, gdy nie zjemy posiłku. Oba te czynniki najczęściej związane są ze źle kontrolowaną glikemią, czyli poziomem glukozy we krwi. Odpowiednia stabilizacja glikemii to dobry poziom koncentracji i energii przez cały dzień – mówi Michał Undra, autor „Diety dla Mózgu” MójCatering.
Dieta na pamięć i koncentrację – jak powinna wyglądać?
Jest kilka kluczowych składników, które przekładają się na zdrowie i strukturę mózgu. Podstawą, o której wiedzą praktycznie wszyscy, są kwasy tłuszczowe omega 3, które znajdziemy w rybach i owocach morza, ale także w mięsie czy orzechach. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie. Tą samą funkcję mają, niektóre polifenole występujące herbacie, kawie, orzechach, oliwie z oliwek, owocach i warzywach - szczególnie tych kolorowych.
- Bardzo bogatym źródłem polifenoli są owoce jagodowe, w szczególności borówki. Bardzo ważne są także białka, które zawierają aminokwasy. Generalnie, dieta dla mózgu powinna być oparta na modelu śródziemnomorskim, który obecnie uważany jest za najzdrowszy model diety. Opiera się ona na tłuszczach jednonienasyconych, takich jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy, ale także na rybach i owocach morza, orzechach, warzywach, owocach oraz pełnoziarnistych zbożach i strączków. Przez co dieta ta jest różnorodna i zapewnia wiele witamin i składników mineralnych, które także są kluczowe dla pracy mózgu - tłumaczy Michał Undra.
Dieta dobra dla mózgu powinna stabilizować poziom glukozy we krwi, ponieważ zarówno spadki, jak i silne wzrosty glikemii powodują gorsze samopoczucie.
Ważna jest także ilość Kalorii, ponieważ diety z nadwyżką kaloryczną będą zwiększać stany zapalne, co nie jest dobre dla naszego mózgu i całego organizmu. Składniki wymienione powyżej będą wpływać korzystnie na pracę mózgu – opowiada Michał Undra.
Szczególnie ważne w diecie dla mózgu są orzechy oraz owoce jagodowe. Borówki, a w szczególności sok z borówek są w stanie nawet doraźnie poprawić pracę mózgu. Świetnie sprawdzi się też kakao, także w postaci czekolady gorzkiej, które świetnie wpływa na nastrój i koncentrację (wiele osób zna to uczucie błogości po spożyciu czekolady).
- Kolejnym dobrym dla mózgu składnikiem jest kawa, która długofalowo sprzyja zdrowiu mózgu, ale inne napoje, takie jak herbaty, yerba mate czy matcha także świetnie się sprawdzają dodaje Michał Undra.
Dieta dobra dla mózgu - czego unikać?
Wiemy już, jakie produkty mają korzystny wpływ na pracę mózgu. A co z tymi, które szkodzą? Zanim wprowadzi się do diety nowe produkty, warto wyeliminować lub ograniczyć spożycie tych, które negatywnie wpływają na jego pracę.
- Nasz mózg nie lubi żywności, która ogólnie jest uznawana za niezdrową, w szczególności tej przetworzonej, gotowych, fast foodów itp. Nadmiar tłuszczy nasyconych, węglowodany proste i zbyt duża podaż kalorii - to czynniki, które negatywnie wpływają na pracę mózgu, który lubi różnorodność, umiarkowaną ilość, dużo kolorów i dobrych tłuszczy. Tego stanowczo unikajmy! – mówi Michał Undra.
Na co muszą uwagę muszą zwracać weganie i wegetarianie, którzy chcą dostarczyć mózgowi wszystko, co potrzebne?
Osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na wykluczenie z jadłospisu dużej grupy produktów, są bardziej narażone na niedobory składników odżywczych. Mogą jednak temu zapobiegać.
- Wegetarianie, a w szczególności weganie, najbardziej narażeni są na niedobory witaminy B12, która nie występuje w źródłach wegańskich i w przypadku tej diety suplementacja jest niezbędna. Kobiety oraz sportowcy powinni kontrolować poziom żelaza. Żelazo niehemowe (z produktów roślinnych) jest gorzej wchłaniane niż to z mięsa, co może prowadzić do anemii. Podobnie jest z dwoma kluczowymi kwasami omega 3 – występują one głównie w źródłach odzwierzęcych. Warto się suplementować kreatyniną. Wykazano, że u osób niejedzących mięso, wpływa ona bardzo korzystanie na pracę mózgu – tłumaczy Michał Undra, autor „Diety dla mózgu”, ekspert MójCatering.
Zdrowie, skupienie, dobre samopoczucie, kreatywne myślenie, pamięć i energia – wszystko to można osiągnąć dostarczając mózgowi tego, czego potrzebuje. Jednak dbanie o odpowiednio zbilansowaną dietę wymaga sporej ilości czasu i umiejętności. Już 1 kwietnia na https://mojcatering.com.pl/ pojawi się autorska „dieta dla mózgu" skomponowana przez Michała Undra. Profesjonalny catering to pewność, że posiłki będą odżywiały nie tylko ciało, ale i umysł.

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata

Geny mają znaczenie – szybka diagnostyka może zmienić życie z ALS
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.