Komunikaty PR

Dieta pudełkowa w bezpiecznej, letniej o(d)słonie

2020-07-08  |  12:30
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.03 MB )

W tym roku o 35% wzrosła liczba Polaków korzystających z tzw. diet pudełkowych. Mimo iż dostawcy zapewniają wysoką jakość odpowiednio zbilansowanych dań, to utrzymanie ich świeżości, szczególnie latem, jest nie lada wyzwaniem. Catering Pomelo, dbając o jakość swoich potraw, wprowadza pierwszy w Polsce catering w opakowaniach termicznych.

Liczne obowiązki i coraz mniej wolnego czasu sprawiły, że chętnie sięgamy po gotowe, odpowiednio zbilansowane zestawy posiłków. Czasy, kiedy dla konsumentów liczył się jedynie dobry smak, odeszły bezpowrotnie. Obecnie chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Prowadzimy aktywny styl życia. Nasze wymagania względem posiłków rosną wprost proporcjonalnie do braku czasu na ich przygotowanie. Tym bardziej latem, kiedy to zamiast żmudnego przygotowywania jedzenia w kuchni, ciągnie nas na łono natury.

Catering dietetyczny to nie tylko wygodne rozwiązanie, to przede wszystkim odmienny styl życia, który wybiera rokrocznie coraz większa liczba Polaków. Na początku roku 2020 zamówienia na catering dietetyczny wzrosły średnio o 35 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W całej Polsce jest już około 500 firm zajmujących się cateringiem dietetycznym, z tego około 300 znajduje się na terenie Warszawy i okolic.

Dobrze skomponowana dieta to sposób na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych, regularne odżywianie się i zrzucenie zbędnych kilogramów. Odpowiednio zbilansowany posiłek zapewnia dłuższe uczucie sytości i maksymalne wykorzystanie składników odżywczych. Do korzyści płynących z regularnych, odpowiednio skompilowanych posiłków nie trzeba nikogo namawiać. Zdrowie i lepsze samopoczucie są największym benefitem i warto o nie dbać każdego dnia.

Jeżeli planujemy dietę pudełkową w okresie letnim, warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę, typ diety oraz składniki potraw, ale również na proces przygotowania i bezpiecznej dostawy. Logistyka produkcji wymaga, aby całodzienne zestawy posiłków przygotowywane były dzień wcześniej. Hermetycznie zapakowane są przetrzymywane w chłodni, nocą zaś dystrybuowane pod wskazany przez klienta adres. Upały tego lata coraz bardziej dają się nam we znaki. Biorąc pod uwagę wysokie temperatury, powstaje pytanie, czy rzeczywiście bezpieczne jest zamawianie jedzenia, które wędruje całą noc i czeka na odbiór pod drzwiami nieraz kilka godzin? W okresie letnim cały proces chłodniczy stanowi pewną formę wyzwania – zwłaszcza dla firmy cateringowej, która nie serwuje posiłków zaraz po ich przygotowaniu.

Firmy produkujące żywność podlegają odpowiednim przepisom sanitarnym, a co za tym idzie  wdrażają procedury kontrolujące stan temperatur w poszczególnych lodówkach czy chłodniach.  Bardzo ważne jest również dbanie o odpowiednie warunki transportowe. Odpowiedzialne firmy używają do tego celu specjalistycznych samochodów chłodniczych. Godziny dostawy różnią się zazwyczaj w zależności od firmy, na którą się zdecydujemy wybierając catering, jednak musimy liczyć się z tym, że pudełka dostarczone nam będą w godzinach nocnych, między 1:00 a 6:00 rano. Pomimo, iż jedzenie zapakowane jest hermetycznie, w tym czasie pozostaje zazwyczaj poza lodówką. Im szybciej je odbierzemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że ulegnie zepsuciu.

Chcąc zadbać o jakość również na ostatnim etapie dystrybucji, gdy posiłki czekają na odbiorców w nocy pod drzwiami, firma cateringowa Pomelo wprowadziła na rynek polski absolutną nowość. Każdy zamówiony zestaw zabezpieczony jest opakowaniem termicznym, które pomaga utrzymać prawidłową temperaturę dostarczanego jedzenia i chroni je przed promieniowaniem UV.

- Wiemy, że klienci nie odbierają naszych paczek od razu, więc wychodząc im naprzeciw, zmaksymalizowaliśmy bezpieczeństwo dzięki odpowiednim opakowaniom. Zastosowanie otuliny termoaktywnej to nasz strzał w dziesiątkę. Materiał amortyzuje ewentualne wstrząsy i zapewnia kompleksową ochronę podczas skrajnie trudnych warunków atmosferycznych. - tłumaczy Anna Foszer, założycielka i prezes firmy Pomelo, oferującej catering dietetyczny w największych miastach w Polsce. Pudełka z jedzeniem pokryte jest warstwą termoizolacyjną, która pozwala na dłużej utrzymać odpowiednią temperaturę żywności podczas upałów, co przedłuża jej jakość oraz przydatność do spożycia.

Dzięki odpowiedniej logistyce catering to nie tylko gwarancja bezpiecznych, ale i zdrowych posiłków. Decydując się na dietę pudełkową warto kierować się nie tylko atrakcyjną ceną, ale wziąć również pod uwagę jakość. Przed zamówieniem warto zadać pytania o odpowiednie procedury przygotowania i dystrybucji posiłków, które gwarantują (szczególnie latem), że to za co zapłaciliśmy dotrze do nas w formie świeżej i przydatnej do spożycia.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści

Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.

Problemy społeczne

Dla większości Polaków praca to obowiązek. Tylko niewielka część czuje satysfakcję z wykonywanych zadań

Z danych SW Research i Runaways​ wynika, że 80 proc. Polaków nie czuje pasji do swojej pracy, a 77 proc. nie widzi sensu w wykonywanych obowiązkach. Prowadzi to do wzrostu poziomu stresu i wypalenia zawodowego, co powoduje, że na życie prywatne nie mamy już energii. Work–life balance, ważny zwłaszcza dla młodszych pokoleń, jest trudny do osiągnięcia. Dodatkowo rozwój nowych technologii i modeli pracy powoduje coraz większe zacieranie różnic między czasem wolnym a pracą.

Gwiazdy

Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci

Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach. Najczęściej są to zrywki, pety, plastikowe kubeczki czy opakowania po produktach żywnościowych, ale nie brakuje też elektrośmieci czy starych ubrań. Eliza Gwiazda dziwi się takim praktykom, bo przecież zamiast wywozić gdzieś samemu zepsute telewizory, pralki, laptopy czy telefony, można zamówić bezpłatny odbiór takich sprzętów z domu. Celebrytka chwali też ideę recyklingu i dawania ubraniom drugiego życia.