Dieta pudełkowa w bezpiecznej, letniej o(d)słonie
W tym roku o 35% wzrosła liczba Polaków korzystających z tzw. diet pudełkowych. Mimo iż dostawcy zapewniają wysoką jakość odpowiednio zbilansowanych dań, to utrzymanie ich świeżości, szczególnie latem, jest nie lada wyzwaniem. Catering Pomelo, dbając o jakość swoich potraw, wprowadza pierwszy w Polsce catering w opakowaniach termicznych.
Liczne obowiązki i coraz mniej wolnego czasu sprawiły, że chętnie sięgamy po gotowe, odpowiednio zbilansowane zestawy posiłków. Czasy, kiedy dla konsumentów liczył się jedynie dobry smak, odeszły bezpowrotnie. Obecnie chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Prowadzimy aktywny styl życia. Nasze wymagania względem posiłków rosną wprost proporcjonalnie do braku czasu na ich przygotowanie. Tym bardziej latem, kiedy to zamiast żmudnego przygotowywania jedzenia w kuchni, ciągnie nas na łono natury.
Catering dietetyczny to nie tylko wygodne rozwiązanie, to przede wszystkim odmienny styl życia, który wybiera rokrocznie coraz większa liczba Polaków. Na początku roku 2020 zamówienia na catering dietetyczny wzrosły średnio o 35 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W całej Polsce jest już około 500 firm zajmujących się cateringiem dietetycznym, z tego około 300 znajduje się na terenie Warszawy i okolic.
Dobrze skomponowana dieta to sposób na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych, regularne odżywianie się i zrzucenie zbędnych kilogramów. Odpowiednio zbilansowany posiłek zapewnia dłuższe uczucie sytości i maksymalne wykorzystanie składników odżywczych. Do korzyści płynących z regularnych, odpowiednio skompilowanych posiłków nie trzeba nikogo namawiać. Zdrowie i lepsze samopoczucie są największym benefitem i warto o nie dbać każdego dnia.
Jeżeli planujemy dietę pudełkową w okresie letnim, warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę, typ diety oraz składniki potraw, ale również na proces przygotowania i bezpiecznej dostawy. Logistyka produkcji wymaga, aby całodzienne zestawy posiłków przygotowywane były dzień wcześniej. Hermetycznie zapakowane są przetrzymywane w chłodni, nocą zaś dystrybuowane pod wskazany przez klienta adres. Upały tego lata coraz bardziej dają się nam we znaki. Biorąc pod uwagę wysokie temperatury, powstaje pytanie, czy rzeczywiście bezpieczne jest zamawianie jedzenia, które wędruje całą noc i czeka na odbiór pod drzwiami nieraz kilka godzin? W okresie letnim cały proces chłodniczy stanowi pewną formę wyzwania – zwłaszcza dla firmy cateringowej, która nie serwuje posiłków zaraz po ich przygotowaniu.
Firmy produkujące żywność podlegają odpowiednim przepisom sanitarnym, a co za tym idzie wdrażają procedury kontrolujące stan temperatur w poszczególnych lodówkach czy chłodniach. Bardzo ważne jest również dbanie o odpowiednie warunki transportowe. Odpowiedzialne firmy używają do tego celu specjalistycznych samochodów chłodniczych. Godziny dostawy różnią się zazwyczaj w zależności od firmy, na którą się zdecydujemy wybierając catering, jednak musimy liczyć się z tym, że pudełka dostarczone nam będą w godzinach nocnych, między 1:00 a 6:00 rano. Pomimo, iż jedzenie zapakowane jest hermetycznie, w tym czasie pozostaje zazwyczaj poza lodówką. Im szybciej je odbierzemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że ulegnie zepsuciu.
Chcąc zadbać o jakość również na ostatnim etapie dystrybucji, gdy posiłki czekają na odbiorców w nocy pod drzwiami, firma cateringowa Pomelo wprowadziła na rynek polski absolutną nowość. Każdy zamówiony zestaw zabezpieczony jest opakowaniem termicznym, które pomaga utrzymać prawidłową temperaturę dostarczanego jedzenia i chroni je przed promieniowaniem UV.
- Wiemy, że klienci nie odbierają naszych paczek od razu, więc wychodząc im naprzeciw, zmaksymalizowaliśmy bezpieczeństwo dzięki odpowiednim opakowaniom. Zastosowanie otuliny termoaktywnej to nasz strzał w dziesiątkę. Materiał amortyzuje ewentualne wstrząsy i zapewnia kompleksową ochronę podczas skrajnie trudnych warunków atmosferycznych. - tłumaczy Anna Foszer, założycielka i prezes firmy Pomelo, oferującej catering dietetyczny w największych miastach w Polsce. Pudełka z jedzeniem pokryte jest warstwą termoizolacyjną, która pozwala na dłużej utrzymać odpowiednią temperaturę żywności podczas upałów, co przedłuża jej jakość oraz przydatność do spożycia.
Dzięki odpowiedniej logistyce catering to nie tylko gwarancja bezpiecznych, ale i zdrowych posiłków. Decydując się na dietę pudełkową warto kierować się nie tylko atrakcyjną ceną, ale wziąć również pod uwagę jakość. Przed zamówieniem warto zadać pytania o odpowiednie procedury przygotowania i dystrybucji posiłków, które gwarantują (szczególnie latem), że to za co zapłaciliśmy dotrze do nas w formie świeżej i przydatnej do spożycia.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.