Dlaczego prawidłowy poziom czerwonych krwinek jest tak ważny i co zrobić, by zwi
Kluczem dla zachowania dobrej kondycji zdrowia przez lata jest odpowiednia profilaktyka. Jednym z jej elementów jest regularne wykonywanie badań diagnostycznych, w tym badań krwi. Dzięki morfologii można ocenić ilość i jakość jej elementów, w tym erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Jaką funkcję pełnią i dlaczego warto zadbać o ich odpowiedni poziom?
Rola czerwonych krwinek
Czerwone krwinki są elementem morfotycznym krwi. Obok krwinek białych, płytek krwi, osocza oraz innych elementów, tworzą krew w układzie krwionośnym. Ich głównym zadaniem jest transport cząsteczek tlenu z płuc do wszystkich tkanek (utlenione krwinki). Nieutlenione krwinki wracają do płuc z dwutlenkiem węgla, który następnie jest wydychany na zewnątrz. Prawidłowy poziom erytrocytów
w organizmie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej zawartości tlenu w organizmie, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko niedotlenienia lub powstania schorzeń i chorób (np. układu krążenia).
Wahania ilości czerwonych krwinek
Zarówno nadmiar, jak i niedobór erytrocytów to stany nieprawidłowe. Podwyższony poziom czerwonych krwinek może świadczyć o odwodnieniu, niedotlenieniu organizmu lub rozwijającym się stanie chorobowym (np. czerwienicy prawdziwej). Obniżony poziom czerwonych krwinek może wskazywać na anemię (niedokrwistość). Norma erytrocytów u mężczyzn wynosi od ok. 4,5 – 5,4 mln/mm3 krwi, a u kobiet ok. 3,5 – 5,2 mln/mm3. Niektóre osoby mogą mieć stale obniżoną lub podwyższoną ich liczbę. Znaczące wahania w ilości czerwonych krwinek mogą wywoływać zmęczenie, powodować osłabienie, zawroty głowy, problemy z koncentracją i regeneracją oraz wpływać na zły stan kondycji skóry i paznokci.
Jak zadbać o odpowiednią ilość erytrocytów we krwi?
O prawidłową zawartość czerwonych krwinek pomoże zadbać zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały. Soki z owoców i warzyw zawierają substancje wspierające wytwarzanie czerwonych krwinek i wspierają oczyszczanie organizmu. Jakie wybierać, by wesprzeć nasz organizm? Najlepszy będzie sok z bulw buraków ćwikłowych,z owoców czarnej porzeczki, czerwonego winogrona i aceroli czy ekstrakt z liści szpinaku. Ponad to istotną rolę w utrzymywaniu prawidłowej ilości czerwonych krwinek pełnią witaminy – witamina A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, B7, B5 oraz mikroskładniki i minerały – żelazo, cynk, miedź, mangan, selen, molibden, jod. Jak dostarczyć do organizmu wszystkie te elementy? Składniki te znajdują się w suplemencie diety DuoLife Moja Krew. Kompleks witamin, minerałów oraz ekstraktów owocowych i warzywnych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu czerwonych krwinek, wspiera procesy produkcji krwi oraz pomaga utrzymać odpowiednią energię i dobrą kondycję organizmu. Wystarczy 25-50 ml Mojej Krwi dziennie, by mieć pewność, że nasz organizm otrzyma niezbędne wsparcie.
Skutecznie dla zdrowia
O odpowiedni poziom czerwonych krwinek należy dbać na co dzień – pomoże to uchronić nas przed problemami zdrowotnymi i rozwojem stanów chorobowych. Profilaktyczne badanie krwi pozwala ocenić aktualny stan zdrowia i wprowadzić do diety potrzebne zmiany, które uchronią przed pogorszeniem dobrej kondycji organizmu lub pomogą zachować jego dobry stan. Zatem nie ma co czekać! Sprawdź stan swojego zdrowia i zacznij działać już dziś!
myduolife.com

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Święta wiążą się z tym, że się kupuje masę ubrań i jedzenia. Ja w tym roku postawię na minimalizm
Modelka przyznaje, że po udziale w 13. edycji popularnego programu „Top Model” sporo się dzieje w jej życiu zawodowym. Kariera nabrała tempa, pojawiają się nowe propozycje współpracy, a jej nazwisko wciąż zyskuje na wartości w świecie modelingu. Klaudia Zioberczyk zaznacza więc, że ta wiosna będzie niezwykle pracowita. Cieszy się też na nadchodzące święta, ale zachęca wszystkich do zachowania umiaru podczas zakupów spożywczych.
Handel
Spada udział chowu klatkowego w hodowli drobiu. Wciąż jednak 67 proc. kur trzymanych jest w klatkach

Zmiany nie są błyskawiczne, jednak spadkowy trend udziału chowu klatkowego kur jest wyraźnie widoczny – wynika z siódmej edycji raportu Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”. Według najnowszego raportu już prawie 1/3 kur w naszym kraju utrzymywana jest w systemach innych niż chów klatkowy. Dziesięć lat temu było to zaledwie 13 proc. Obecnie już ponad 170 firm zadeklarowało wycofania jaj z chowu klatkowego. Prawie połowa już teraz wywiązała się z tej obietnicy.
Zdrowie
Julia Kamińska: Nie boję się krwi, ale raz podczas takiej procedury zdarzyło mi się zemdleć

Aktorka nie boi się strzykawek ani zastrzyków. Wizyta w punkcie pobrań krwi czy w laboratorium również nie jest dla niej traumatycznym przeżyciem. Julia Kamińska zaznacza natomiast, że choć samo pobranie krwi powoduje u niej jedynie niewielki dyskomfort, to raz podczas takiej procedury zemdlała.