Dlaczego warto pić nabiał fermentowany?
2 szklanki mleka zapewniają 60% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń, wskazuje Talerz Zdrowego Żywienia. Można go także dostarczyć, uwzględniając w diecie kefir czy jogurt. Dlaczego warto, odpowiada Monika Lasoń, inżynier ds. oceny żywności, ekspert Lokalnego Rolnika.
Większość z nas, również dzieci, prowadzi dietę zachodnią, która jest mało zbilansowana za sprawą obfitości w cukry, tłuszcze nasycone i trans. Substytutem bogatych w makroelementy pokarmów może być nabiał fermentowany – kefir i jogurt, mówi Monika Lasoń, współwłaścicielka manufaktury Groser, Grodziskie Sery Kozie, serowar z 12-letnim doświadczeniem. Napoje powstałe na drodze fermentacji zawierają bakterie probiotyczne i prebiotyki wspomagające rozwój pożytecznej mikroflory. Choć często jogurt i kefir stoją obok siebie na półce sklepowej, różnią się od siebie, nie tylko smakiem. Czym jeszcze? Wyjaśnia ekspert Lokalnego Rolnika.
Jogurt wytwarzany jest z mleka pasteryzowanego, w warunkach farmerskich najczęściej nienormalizowanego, poprzez fermentację mlekową bakterii. Badania wykazały, że osoby spożywające codziennie jogurt zmniejszają ryzyko niedoboru makro- i mikroelementów m.in. magnezu, cynku, wapnia i potasu. Zdrowa i szybka przekąska w postaci jogurtu np. z granolą i owocami powinna codziennie gościć w jadłospisie. Jogurt to też źródło witamin B2 i B12, tak ważnych dla układu nerwowego oraz krążenia. Kefir powstaje zaś w procesie dwóch fermentacji, mlekowej oraz alkoholowej, przy udziale drożdży. Fermentacja wzbogaca zawartość kefiru w witaminy takie jak B1, B12, K, a także kwas foliowy, istotny szczególnie dla kobiet planujących ciążę oraz już spodziewających się dziecka.
Napoje fermentowane wspomagają organizm w walce z cukrzycą typu II i innymi chorobami cywilizacyjnymi. Szczepy bakterii w kefirze są skuteczne w zapobieganiu cukrzycy dzięki probiotykom oddziałującym na bakterie jelitowe, które wywołują efekt obniżenia glukozy. Diabetycy powinni zainteresować się szczególnie nabiałem wytworzonym z mleka koziego, który wykazuje podobne działanie do substancji chemicznych stosowanych w lekoterapii. Nabiał ten działa wspomagająco w chorobach układu odpornościowego, układu pokarmowego, zespole jelita drażliwego oraz przy problemach z podwyższonym cholesterolem.
Zarówno jogurt, jak i kefir pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Pamiętajmy jednak, że jakość i wartość odżywcza mleka zależy również od warunków środowiskowych, takich jak odpowiednie spożycie składników odżywczych przez zwierzęta hodowlane. Właściwe żywienie zwierząt ma ogromny wpływ na skład chemiczny mleka, a także jego smak i aromat. Mali wytwórcy oferujący swoje wyroby mleczne na wirtualnym targu www.lokalnyrolnik.pl dbają o dobrostan krów, kóz czy owiec, zyskując pełną kontrolę nad jakością surowca.
Decydując się na włączenie jogurtu do codziennej diety, kształtujemy także wybory żywieniowe w sposób sprzyjający zachowaniu organizmu w dobrej kondycji. Osoby, które częściej jadają świeże produkty mleczne, w tym jogurt, częściej też spożywają owoce, ryby, rośliny strączkowe, orzechy i piją wodę.
***
LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma oferuje zdrowe jedzenie z zaufanego źródła, w cenach zbliżonych do sklepowych. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.
Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru.
Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
![](/files/1922771799/zlomaniec-sport-dieta-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
![](/files/1922771799/naglowska-obawy-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
![](/files/1922771799/lewandowska-aronia-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.