Komunikaty PR

Domowa kostka rosołowa - to prostsze niż myślisz!

2022-11-08  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Lech Sapieha
Krystalpoint

Nowoursynowska
02-776 Warszawa
lech|krystalpoint.pl| |lech|krystalpoint.pl
501 209 530
www.krystalpoint.pl

Jesień to idealna pora na ciepłe rozgrzewające zupy na bazie własnoręcznie przyrządzonego wywaru. Domowy rosół drobiowo-wołowy, to nie tylko znak rozpoznawczy naszej kuchni, ale świetny sposób na jesienną słotę i niepogodę. Esencjonalny wywar z jesiennych warzyw i mięsa stanowi także bazę do rozmaitych zup czy sosów. Jak można zachować smaki jesieni? Otóż rozwiązaniem jest zamknięcie ich w postaci domowej kostki rosołowej przygotowanej na bazie ekologicznych warzyw i mięsa.

Dostępne w sklepach kostki rosołowe, mimo pozornych zalet nie stanowią wartościowego i odżywczego produktu – wręcz przeciwnie. Ich główny skład to sól, tłuszcz palmowy czy wzmacniacze smaku. Samego mięsa nie uświadczymy tam powyżej jednego procenta! Na szczęście samemu możemy szybko i łatwo przygotować ekologiczną wersję kostki czy pasty rosołowej, która na długie miesiące zamknie smaki jesieni w poręcznej i łatwo dostępnej postaci. Jak to zrobić?

Esencja domowej kostki rosołowej płynie z prostych składników – warzyw i ziół oraz mięsa. Te pierwsze takie jak marchew, pietruszka, seler czy cebula doskonale współgrają z ziołami takimi jak lubczyk, ziele angielskie czy liść laurowy. Rodzaj mięsa, jakiego użyjesz, jest dowolny, poczynając od wieprzowiny, wołowiny, indyka czy kurczaka. Ważne, aby do przygotowania domowej bazy do zup i sosów użyć ekologicznych składników. Zioła i warzywa ze znakiem PL EKO czy BIO można już spotkać w popularnych sieciach handlowych. Są nieco droższe, ale warto dołożyć trochę do produktów wolnych od chemii, pochodzących ze zrównoważonych upraw. Z dostępnością dobrego mięsa,  może być nieco trudniej. Tu warto rozejrzeć się za ekologicznym mięsem w Internecie. Głęboko mrożone ekologiczne mięso, dostarczane na przykład przez Mięsną Paczkę, to świetny wybór dla tych, którzy szukają certyfikowanego ekologicznego mięsa bez azotynów i innych chemicznych dodatków. Mając wszystkie ekologiczne składniki, możemy przystąpić do działania.

Zaczynamy od klasyki gatunku, czyli kostki drobiowo-wołowej. Podstawą oprócz mięsa będą zioła, tu można dowolnie dobierać je według preferencji. Liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę czy ziarna pieprzu warto rozdrobnić w moździerzu lub po prostu w malakserze. Już nasze babcie doskonale wiedziały, że tajemnicą rosołu oprócz lubczyku jest także palona cebula. Tę warto obrać i pokroić na grube plastry i każdy z nich z obu stron zrumienić na suchej patelni. Lubczyk, jeżeli masz suszony, dodaj do pozostałych ziół, a świeży możesz drobno posiekać i dodać wraz z pietruszką do duszenia. Warzywa takie jak marchew, korzeń pietruszki czy seler zetrzyj na tarce. Ekologiczne mięso, opraw z kości i  najlepiej dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, na coraz drobniejszych sitach. Wszystkie składniki wrzuć do garnka i dodaj wodę tak, aby zakrywała ona wszystkie składniki. Nie żałuj soli. Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając, podgrzewaj ok. 40-50 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu wszystko zblenduj.

Jak przechowywać gotową pastę? Można zrobić to na kilka sposobów. Najprostszy to słoiki, które także możesz pasteryzować. Tak przechowywane wytrzymają kilka miesięcy. Bez pasteryzacji możesz umieścić je w lodówce, tam także pasta będzie długo świeża. Mrożenie zawsze jest dobrym pomysłem. Tu możesz wykorzystać formę z kostek do lodu lub worek strunowy. Ta druga opcja zajmuje mniej miejsca, a zaznaczając swoistą kratkę przed zamrożeniem masy na płasko rozłożonym worku wraz z pastą rosołową, możesz wydzielić z niej kostki, które później możesz łatwo odłamać. Teraz masz zawsze pod ręką ekologiczną esencję do zup czy sosów. Smacznego!


Składniki na kostkę:

  • 2-3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren kolendry,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • dwie duże cebule,
  • ½ małego korzenia selera,
  • trzy duże marchewki,
  • dwa duże korzenie pietruszki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek świeżego lubczyku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 430g szpondra wołowego,
  • 350g mięsa z podudzi kurczaka,
  • 250g soli morskiej.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Krystalpoint
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Finanse

Polacy chcą jak najszybciej przechodzić na emeryturę i nie chcą na niej pracować. Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej

Tylko 11,6 proc. osób w wieku 50–74 lat, które pobierają emeryturę, nadal pracuje. Choć ten wskaźnik nieco rośnie, to nadal niska jest skłonność do pozostawania aktywnym zawodowo po uzyskaniu uprawnień emerytalnych. Niecałe 19 proc. chciałoby pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zdaniem prof. Elżbiety Gołaty z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu konieczne są zachęty do dłuższej aktywności zawodowej, bo na podniesienie wieku emerytalnego nie ma przyzwolenia społeczeństwa.

Podróże

Qczaj: W te wakacje planuję zwiedzić sporą część Stanów Zjednoczonych. Pojadę z siostrą do Yellowstone

W Stanach Zjednoczonych trener zamierza spędzić co najmniej miesiąc. Jak zaznacza, szczególnie marzy o tym, by zobaczyć Park Narodowy Yellowstone – miejsce, które zafascynowało go po obejrzeniu popularnego serialu. Qczaj planuje też zabrać mamę na wycieczkę samochodową po atrakcyjnych trasach USA. Pielęgnowanie relacji rodzinnych jest dla niego niezwykle ważne, dlatego chce efektywnie spędzić czas z bliskimi tak, by po wakacjach pozostały im miłe wspomnienia.