Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Zapachu pieczywa unoszącego się po całym domu babci nie można do niczego przyrównać. Budzące się w nas skojarzenia i wspomnienia, gdy za każdym razem przechodzimy koło piekarni, a także smak i aromat jeszcze ciepłych bułeczek lub chleba sprawiają, że czujemy się rodzinnie i bezpiecznie. Te chwile nie muszą być już tylko przypadkowe.
Na świecie istnieje niemal nieskończona ilość rodzajów bułek – tak naprawdę wszystko zależy od tego, co chcemy do nich dodać. Jednak jedną z najpopularniejszych pulchnych bułeczek z chrupiącą skórką jest kajzerka, która posiada międzynarodową historię.
Na stołach całego świata
Kajzerka to okrągła, pszenna bułka z charakterystycznymi pięcioma nacięciami. Jej początki sięgają XVIII–wiecznej Austrii, gdzie gościły na stołach Habsburgów. Według zapisów nazwa wywodzi się od słowa cesarz – Kaiser. Tradycyjna austriacka kajzerka wypiekana jest zazwyczaj z mąki pszennej. Czasami posypywana jest ona ziarnami maku, sezamu czy pestkami dyni. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta, czasami także poprzez nacinanie uformowanej w kształt bułki porcji ciasta. W Polsce kajzerka wypiekana jest z czterema nacięciami w Krakowie, a w pozostałej części kraju z tradycyjnymi pięcioma.
Niegdyś kajzerki były prawdziwym rarytasem na polskich stołach. Teraz, dzięki mące na bułeczki „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice można samodzielnie upiec własną pyszną, chrupiącą kajzerkę, a także wiele innych przysmaków.
Mąka dla pokoleń
Domowe bułeczki pozbawione są wszelkiego rodzaju chemii oraz wypełniaczy, dzięki czemu nie tylko pysznie smakują, ale również są zdrowe. Dzięki mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice możliwe jest stworzenie aromatycznych, pszennych wypieków w domowym zaciszu. Poza tradycyjnymi kajzerkami, przy użyciu mąki z linii „Domowa Piekarnia” upieczemy także bułki maślane, paryskie (w Polsce nazywane m.in. batonami, bułkami wrocławskimi czy kawiorkami) czy paluchów.
Mąka na bułeczki z „Domowej Piekarni” jest produktem dedykowanym do domowego wypieku bułeczek. Jest to mąka typ 650, o zawartości popiołu do 0,70%. W porównaniu do „jaśniejszych” typów mąk (np. Tortowa, Wrocławska, Poznańska) mąka ta charakteryzuje się większą zawartością glutenu oraz większą zawartością składników mineralnych. W mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice większa jest aktywność enzymu amylazy. Dzięki temu mąka lepiej wiąże wodę, a otrzymane ciasto jest sprężyste i elastyczne, nie deformuje się w trakcie wyrastania i wypiekania. Po upieczeniu bułeczki są ładnie wyrośnięte, miękisz jest regularnie porowaty bez zakalca a skórka jest chrupiąca i ładnie przypieczona. Mąka typ 650 stosowana jest również do wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych. Z tej mąki można także zrobić zasmażkę lub zagęścić nią zupy i sosy.
W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znaleźć można specjalną mąkę do bułeczek, z którą przygotujemy pachnące, delikatne wypieki, które przywrócą wspomnienia z dzieciństwa i zachwycą wszystkich domowników.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.