Komunikaty PR

Domowe bułeczki z Mąką Dolnośląską

2020-02-07  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Zapachu pieczywa unoszącego się po całym domu babci nie można do niczego przyrównać. Budzące się w nas skojarzenia i wspomnienia, gdy za każdym razem przechodzimy koło piekarni, a także smak i aromat jeszcze ciepłych bułeczek lub chleba sprawiają, że czujemy się rodzinnie i bezpiecznie. Te chwile nie muszą być już tylko przypadkowe.

Na świecie istnieje niemal nieskończona ilość rodzajów bułek – tak naprawdę wszystko zależy od tego, co chcemy do nich dodać. Jednak jedną z najpopularniejszych pulchnych bułeczek z chrupiącą skórką jest kajzerka, która posiada międzynarodową historię.

Na stołach całego świata

Kajzerka to okrągła, pszenna bułka z charakterystycznymi pięcioma nacięciami. Jej początki sięgają XVIII–wiecznej Austrii, gdzie gościły na stołach Habsburgów. Według zapisów nazwa wywodzi się od słowa cesarz – Kaiser. Tradycyjna austriacka kajzerka wypiekana jest zazwyczaj z mąki pszennej. Czasami posypywana jest ona ziarnami maku, sezamu czy pestkami dyni. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta, czasami także poprzez nacinanie uformowanej w kształt bułki porcji ciasta. W Polsce kajzerka wypiekana jest z czterema nacięciami w Krakowie, a w pozostałej części kraju z tradycyjnymi pięcioma.

Niegdyś kajzerki były prawdziwym rarytasem na polskich stołach. Teraz, dzięki mące na bułeczki „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice można samodzielnie upiec własną pyszną, chrupiącą kajzerkę, a także wiele innych przysmaków.

Mąka dla pokoleń

Domowe bułeczki pozbawione są wszelkiego rodzaju chemii oraz wypełniaczy, dzięki czemu nie tylko pysznie smakują, ale również są zdrowe. Dzięki mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice możliwe jest stworzenie aromatycznych, pszennych wypieków w domowym zaciszu. Poza tradycyjnymi kajzerkami, przy użyciu mąki z linii „Domowa Piekarnia” upieczemy także bułki maślane, paryskie (w Polsce nazywane m.in. batonami, bułkami wrocławskimi czy kawiorkami) czy paluchów.

Mąka na bułeczki z „Domowej Piekarni” jest produktem dedykowanym do domowego wypieku bułeczek. Jest to mąka typ 650, o zawartości popiołu do 0,70%. W porównaniu do „jaśniejszych” typów mąk (np. Tortowa, Wrocławska, Poznańska) mąka ta charakteryzuje się większą zawartością glutenu oraz większą zawartością składników mineralnych. W mące na bułeczki z Młyna Jaczkowice większa jest aktywność enzymu amylazy. Dzięki temu mąka lepiej wiąże wodę, a otrzymane ciasto jest sprężyste i elastyczne, nie deformuje się w trakcie wyrastania i wypiekania. Po upieczeniu bułeczki są ładnie wyrośnięte, miękisz jest regularnie porowaty bez zakalca a skórka jest chrupiąca i ładnie przypieczona. Mąka typ 650 stosowana jest również do wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych. Z tej mąki można także zrobić zasmażkę lub zagęścić nią zupy i sosy.

W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znaleźć można specjalną mąkę do bułeczek, z którą przygotujemy pachnące, delikatne wypieki, które przywrócą wspomnienia z dzieciństwa i zachwycą wszystkich domowników.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Foto i Natura. Ekologia w obiektywie LEO Biuro prasowe
2024-05-08 | 14:40

Foto i Natura. Ekologia w obiektywie LEO

Dzień Ziemi, to coroczne wydarzenie obchodzone w celu promowania ochrony środowiska, poszerzania świadomości ekologicznej i inspirowania do życia w zgodzie z naturą. Z tej okazji marka LEO,
Dom Bezpłatne porady znanego ogrodnika w największych miastach Polski
2024-05-08 | 13:00

Bezpłatne porady znanego ogrodnika w największych miastach Polski

Marka Drewnochron wraz ze swoim ambasadorem, cenionym projektantem ogrodów i majsterkowiczem – Dominikiem Strzelcem – organizuje cykl bezpłatnych porad dot. pielęgnacji drewna
Dom MITTZON – nowa seria mebli biurowych od IKEA, która wspiera dobre samopoczucie p
2024-05-08 | 12:00

MITTZON – nowa seria mebli biurowych od IKEA, która wspiera dobre samopoczucie p

IKEA wykorzystując swoją wiedzę o urządzaniu wnętrz opracowała funkcjonalną serię mebli MITTZON, aby pomóc wielu osobom czuć się jak najbardziej komfortowo również w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.