Komunikaty PR

Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu

2020-04-29  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Materiał prasowy
Symetria PR

Kozia 26a
30-733 Kraków
kontakt|symetriapr.com| |kontakt|symetriapr.com
506 436 176
www.facebook.com/symetriapr

Zbliżająca się majówka to czas spotkań ze znajomymi i rodziną. W tym roku nie tylko spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone. Na szczęście pozostają pewne rozwiązania, z których warto skorzystać w tym szczególnym momencie.

Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności można przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową. Z pewnością przyda się ona nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni. Co powinniśmy wiedzieć o tym sprzęcie?

Jak na grillu

Nauka prawidłowego używania patelni grillowej wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić, aby zyskać wyśmienite potrawy. Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model?

- Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim znajdujące się na dnie patelni grillowej wypustki powinny być wysokie. To właśnie między nimi gromadzi się tłuszcz wyciekający w trakcie smażenia. Dzięki temu nie wsiąknie on z powrotem w potrawę. Grubość ścianek też ma znaczenie dla równomiernego rozgrzewania patelni i utrzymywania wysokiej temperatury. Równie ważna jest tzw. wylewka. Pozwoli łatwo odlać tłuszcz po grillowaniu bez obawy o pochlapanie blatu czy kuchni. Wybór takiej patelni sprawi, że dania będą wyglądać i smakować tak jak przygotowane na ogrodowym grillu – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.

Aromatyczne mięsiwa

Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich udanego grilla. Przy ich wyborze praktycznie nie ma ograniczeń. Grillować możemy przeróżne rodzaje mięs, pamiętając jednak o paru zasadach, które ułatwią nam życie. Jakie mięsa przyrządzić zatem na domową ucztę?

Drób to klasyka, z której możemy z powodzeniem skorzystać. Skrzydełka, udka lub filety - wybór jest ogromny. Pozwólmy sobie jednak na przełamanie znanych smaków. Ciekawą alternatywą jest kurczak w sosie miodowo-musztardowym. Do jego przygotowania potrzebne są tylko miód, francuska musztarda oraz cytryna. Nacieramy sosem kurczaka i grillujemy go na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.

- Po grillowaniu pozostawmy jeszcze kurczaka na patelni przez 5 minut bez włączonej kuchenki. Dzięki temu będzie on bardziej soczysty w środku i zyska doskonały smak – radzi ekspert marki Zwieger.

Podczas grillowania, oprócz kiełbasek czy kaszanki, sprawdzą się jeszcze mniej oczywiste mięsa, jak polędwica wołowa. Przyrządzone z niej steki z pewnością podbiją podniebienia wszystkich domowników. Jej sekretem jest ziołowa marynata.

- Siekamy drobno tymianek, rozmaryn, czosnek oraz suszone liście laurowe. Następnie, za pomocą noża, miażdżymy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wystarczy wymieszać wszystko z oliwą i marynata jest już gotowa. Pamiętajmy także, że podczas smażenia steków z polędwicy możemy tylko raz obrócić je na drugą stronę. Wówczas nie będą one w niczym odbiegać od tych podawanych w restauracjach – dodaje Grzegorz Kozieł.

Ryby idealne na ruszt

W przypadku ryb warto wiedzieć, które najlepiej sprawdzą się podczas domowego grillowania.

- Doskonale nadają się do tego tuńczyk i łosoś. Mają znacznie mniej ości, co ułatwia ich przygotowanie. Dobrym wyborem będzie też pstrąg. Te właśnie ryby zawierają najwięcej niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Do grillowania warto również użyć patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu z łatwością zdejmiemy z niej ryby – mówi ekspert marki Zwieger.

Zawsze należy pamiętać o tym, aby ryby były świeże. Mrożonki to nie najlepszy wybór, chociażby ze względu na wydostającą się z nich wodę.

Charakterystyczny smak ryby warto podkreślić odpowiednimi przyprawami, których zwykle nie potrzeba wiele. Świetnie sprawdzają się klasyczne składniki, jak cytryna, sól czy pieprz. Do wielu ryb pasują również aromatyczne świeże zioła, np. szałwia, koperek, tymianek lub bazylia. Z kolei fanom bardziej wyrazistych smaków do gustu przypadną papryka lub czosnek.

Kolory na patelni

Grillowanie może jednak przybrać inny obrót. Zadbajmy o to, aby na stole nie zabrakło też potraw z warzyw. W pierwszej kolejności wybierzmy świeże, kolorowe bakłażany, cukinię, marchewkę lub paprykę. Są one łatwo dostępne, pełne witamin i można je przyrządzić na wiele sposobów. Pokrojone w równomierne plastry lub słupki kładziemy na grillowej patelni. Dodajmy do nich też odrobinę oliwy – warzywa nabiorą wyjątkowego smaku.

Pamiętajmy również o tym, że nie potrzebują one zbyt wiele czasu. Wystarczy im około 5 do 10 minut, aby stały się idealne do podania.

Tak przygotowane warzywa podajmy z sosami. Możemy skorzystać ze sprawdzonego zestawu: jogurtu i ulubionych, świeżych ziół, lub postawić na oryginalne połączenia. Apetyczna, pomidorowo-paprykowa salsa lub sos chrzanowo-majonezowy z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.

Grillowane smakołyki możemy przygotować, nie wychodząc z domu. Do wyboru mamy smakowite mięsa, ryby, a także pachnące, świeże warzywa. Dobra patelnia pozwala przyrządzić je w taki sposób, że z pewnością poczujemy się jak na majówkowym spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcamy do próbowania nowych potraw i życzymy smacznego!
 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Symetria PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.