Komunikaty PR

Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu

2020-04-29  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Materiał prasowy
Symetria PR

Kozia 26a
30-733 Kraków
kontakt|symetriapr.com| |kontakt|symetriapr.com
506 436 176
www.facebook.com/symetriapr

Zbliżająca się majówka to czas spotkań ze znajomymi i rodziną. W tym roku nie tylko spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone. Na szczęście pozostają pewne rozwiązania, z których warto skorzystać w tym szczególnym momencie.

Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności można przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową. Z pewnością przyda się ona nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni. Co powinniśmy wiedzieć o tym sprzęcie?

Jak na grillu

Nauka prawidłowego używania patelni grillowej wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić, aby zyskać wyśmienite potrawy. Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model?

- Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim znajdujące się na dnie patelni grillowej wypustki powinny być wysokie. To właśnie między nimi gromadzi się tłuszcz wyciekający w trakcie smażenia. Dzięki temu nie wsiąknie on z powrotem w potrawę. Grubość ścianek też ma znaczenie dla równomiernego rozgrzewania patelni i utrzymywania wysokiej temperatury. Równie ważna jest tzw. wylewka. Pozwoli łatwo odlać tłuszcz po grillowaniu bez obawy o pochlapanie blatu czy kuchni. Wybór takiej patelni sprawi, że dania będą wyglądać i smakować tak jak przygotowane na ogrodowym grillu – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.

Aromatyczne mięsiwa

Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich udanego grilla. Przy ich wyborze praktycznie nie ma ograniczeń. Grillować możemy przeróżne rodzaje mięs, pamiętając jednak o paru zasadach, które ułatwią nam życie. Jakie mięsa przyrządzić zatem na domową ucztę?

Drób to klasyka, z której możemy z powodzeniem skorzystać. Skrzydełka, udka lub filety - wybór jest ogromny. Pozwólmy sobie jednak na przełamanie znanych smaków. Ciekawą alternatywą jest kurczak w sosie miodowo-musztardowym. Do jego przygotowania potrzebne są tylko miód, francuska musztarda oraz cytryna. Nacieramy sosem kurczaka i grillujemy go na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.

- Po grillowaniu pozostawmy jeszcze kurczaka na patelni przez 5 minut bez włączonej kuchenki. Dzięki temu będzie on bardziej soczysty w środku i zyska doskonały smak – radzi ekspert marki Zwieger.

Podczas grillowania, oprócz kiełbasek czy kaszanki, sprawdzą się jeszcze mniej oczywiste mięsa, jak polędwica wołowa. Przyrządzone z niej steki z pewnością podbiją podniebienia wszystkich domowników. Jej sekretem jest ziołowa marynata.

- Siekamy drobno tymianek, rozmaryn, czosnek oraz suszone liście laurowe. Następnie, za pomocą noża, miażdżymy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wystarczy wymieszać wszystko z oliwą i marynata jest już gotowa. Pamiętajmy także, że podczas smażenia steków z polędwicy możemy tylko raz obrócić je na drugą stronę. Wówczas nie będą one w niczym odbiegać od tych podawanych w restauracjach – dodaje Grzegorz Kozieł.

Ryby idealne na ruszt

W przypadku ryb warto wiedzieć, które najlepiej sprawdzą się podczas domowego grillowania.

- Doskonale nadają się do tego tuńczyk i łosoś. Mają znacznie mniej ości, co ułatwia ich przygotowanie. Dobrym wyborem będzie też pstrąg. Te właśnie ryby zawierają najwięcej niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Do grillowania warto również użyć patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu z łatwością zdejmiemy z niej ryby – mówi ekspert marki Zwieger.

Zawsze należy pamiętać o tym, aby ryby były świeże. Mrożonki to nie najlepszy wybór, chociażby ze względu na wydostającą się z nich wodę.

Charakterystyczny smak ryby warto podkreślić odpowiednimi przyprawami, których zwykle nie potrzeba wiele. Świetnie sprawdzają się klasyczne składniki, jak cytryna, sól czy pieprz. Do wielu ryb pasują również aromatyczne świeże zioła, np. szałwia, koperek, tymianek lub bazylia. Z kolei fanom bardziej wyrazistych smaków do gustu przypadną papryka lub czosnek.

Kolory na patelni

Grillowanie może jednak przybrać inny obrót. Zadbajmy o to, aby na stole nie zabrakło też potraw z warzyw. W pierwszej kolejności wybierzmy świeże, kolorowe bakłażany, cukinię, marchewkę lub paprykę. Są one łatwo dostępne, pełne witamin i można je przyrządzić na wiele sposobów. Pokrojone w równomierne plastry lub słupki kładziemy na grillowej patelni. Dodajmy do nich też odrobinę oliwy – warzywa nabiorą wyjątkowego smaku.

Pamiętajmy również o tym, że nie potrzebują one zbyt wiele czasu. Wystarczy im około 5 do 10 minut, aby stały się idealne do podania.

Tak przygotowane warzywa podajmy z sosami. Możemy skorzystać ze sprawdzonego zestawu: jogurtu i ulubionych, świeżych ziół, lub postawić na oryginalne połączenia. Apetyczna, pomidorowo-paprykowa salsa lub sos chrzanowo-majonezowy z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.

Grillowane smakołyki możemy przygotować, nie wychodząc z domu. Do wyboru mamy smakowite mięsa, ryby, a także pachnące, świeże warzywa. Dobra patelnia pozwala przyrządzić je w taki sposób, że z pewnością poczujemy się jak na majówkowym spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcamy do próbowania nowych potraw i życzymy smacznego!
 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Symetria PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów Biuro prasowe
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Moda

Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z  osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.

Ochrona środowiska

Rynki materiałów biodegradowalnych i biopochodnych będą rosły w szybkim tempie. W Polsce dopiero raczkują

Rynek biodegradowalnych tworzyw sztucznych do 2031 roku ponad trzykrotnie zwiększy swoje obroty. Również tworzywa biopochodne są coraz częściej rozwijane i wykorzystywane. Choć rynki na świecie notują dynamiczny rozwój, napędzany nie tylko świadomością klientów, ale też surowymi przepisami środowiskowymi, w Polsce ten potencjał jest wykorzystywany szczątkowo. Tymczasem biotworzywa mogą z powodzeniem zastąpić większość materiałów syntetycznych.

Muzyka

Marta Wiśniewska: Konkurs Eurowizji jest odrobinę polityczny i tam są różne dziwne sytuacje. Mam jednak nadzieję, że Justyna Steczkowska rozwali system

Wokalistka zapewnia, że mocno kibicuje Justynie Steczkowskiej w drodze po zwycięstwo w 69. Konkursie Piosenki Eurowizji w Szwajcarii. I choć te zmagania mają drugie dno i nie zawsze liczą się tylko umiejętności wokalne reprezentantów poszczególnych krajów, to Marta Wiśniewska wierzy, że talent i potencjał polskiej gwiazdy będą ponad wszelkimi podziałami. Tancerka zaznacza też, że ona sama nie wzięłaby udziału w tym konkursie.