Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu
Symetria PR
Kozia 26a
30-733 Kraków
kontakt|symetriapr.com| |kontakt|symetriapr.com
506 436 176
www.facebook.com/symetriapr
Zbliżająca się majówka to czas spotkań ze znajomymi i rodziną. W tym roku nie tylko spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone. Na szczęście pozostają pewne rozwiązania, z których warto skorzystać w tym szczególnym momencie.
Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności można przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową. Z pewnością przyda się ona nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni. Co powinniśmy wiedzieć o tym sprzęcie?
Jak na grillu
Nauka prawidłowego używania patelni grillowej wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić, aby zyskać wyśmienite potrawy. Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model?
- Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim znajdujące się na dnie patelni grillowej wypustki powinny być wysokie. To właśnie między nimi gromadzi się tłuszcz wyciekający w trakcie smażenia. Dzięki temu nie wsiąknie on z powrotem w potrawę. Grubość ścianek też ma znaczenie dla równomiernego rozgrzewania patelni i utrzymywania wysokiej temperatury. Równie ważna jest tzw. wylewka. Pozwoli łatwo odlać tłuszcz po grillowaniu bez obawy o pochlapanie blatu czy kuchni. Wybór takiej patelni sprawi, że dania będą wyglądać i smakować tak jak przygotowane na ogrodowym grillu – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.
Aromatyczne mięsiwa
Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich udanego grilla. Przy ich wyborze praktycznie nie ma ograniczeń. Grillować możemy przeróżne rodzaje mięs, pamiętając jednak o paru zasadach, które ułatwią nam życie. Jakie mięsa przyrządzić zatem na domową ucztę?
Drób to klasyka, z której możemy z powodzeniem skorzystać. Skrzydełka, udka lub filety - wybór jest ogromny. Pozwólmy sobie jednak na przełamanie znanych smaków. Ciekawą alternatywą jest kurczak w sosie miodowo-musztardowym. Do jego przygotowania potrzebne są tylko miód, francuska musztarda oraz cytryna. Nacieramy sosem kurczaka i grillujemy go na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.
- Po grillowaniu pozostawmy jeszcze kurczaka na patelni przez 5 minut bez włączonej kuchenki. Dzięki temu będzie on bardziej soczysty w środku i zyska doskonały smak – radzi ekspert marki Zwieger.
Podczas grillowania, oprócz kiełbasek czy kaszanki, sprawdzą się jeszcze mniej oczywiste mięsa, jak polędwica wołowa. Przyrządzone z niej steki z pewnością podbiją podniebienia wszystkich domowników. Jej sekretem jest ziołowa marynata.
- Siekamy drobno tymianek, rozmaryn, czosnek oraz suszone liście laurowe. Następnie, za pomocą noża, miażdżymy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wystarczy wymieszać wszystko z oliwą i marynata jest już gotowa. Pamiętajmy także, że podczas smażenia steków z polędwicy możemy tylko raz obrócić je na drugą stronę. Wówczas nie będą one w niczym odbiegać od tych podawanych w restauracjach – dodaje Grzegorz Kozieł.
Ryby idealne na ruszt
W przypadku ryb warto wiedzieć, które najlepiej sprawdzą się podczas domowego grillowania.
- Doskonale nadają się do tego tuńczyk i łosoś. Mają znacznie mniej ości, co ułatwia ich przygotowanie. Dobrym wyborem będzie też pstrąg. Te właśnie ryby zawierają najwięcej niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Do grillowania warto również użyć patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu z łatwością zdejmiemy z niej ryby – mówi ekspert marki Zwieger.
Zawsze należy pamiętać o tym, aby ryby były świeże. Mrożonki to nie najlepszy wybór, chociażby ze względu na wydostającą się z nich wodę.
Charakterystyczny smak ryby warto podkreślić odpowiednimi przyprawami, których zwykle nie potrzeba wiele. Świetnie sprawdzają się klasyczne składniki, jak cytryna, sól czy pieprz. Do wielu ryb pasują również aromatyczne świeże zioła, np. szałwia, koperek, tymianek lub bazylia. Z kolei fanom bardziej wyrazistych smaków do gustu przypadną papryka lub czosnek.
Kolory na patelni
Grillowanie może jednak przybrać inny obrót. Zadbajmy o to, aby na stole nie zabrakło też potraw z warzyw. W pierwszej kolejności wybierzmy świeże, kolorowe bakłażany, cukinię, marchewkę lub paprykę. Są one łatwo dostępne, pełne witamin i można je przyrządzić na wiele sposobów. Pokrojone w równomierne plastry lub słupki kładziemy na grillowej patelni. Dodajmy do nich też odrobinę oliwy – warzywa nabiorą wyjątkowego smaku.
Pamiętajmy również o tym, że nie potrzebują one zbyt wiele czasu. Wystarczy im około 5 do 10 minut, aby stały się idealne do podania.
Tak przygotowane warzywa podajmy z sosami. Możemy skorzystać ze sprawdzonego zestawu: jogurtu i ulubionych, świeżych ziół, lub postawić na oryginalne połączenia. Apetyczna, pomidorowo-paprykowa salsa lub sos chrzanowo-majonezowy z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.
Grillowane smakołyki możemy przygotować, nie wychodząc z domu. Do wyboru mamy smakowite mięsa, ryby, a także pachnące, świeże warzywa. Dobra patelnia pozwala przyrządzić je w taki sposób, że z pewnością poczujemy się jak na majówkowym spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcamy do próbowania nowych potraw i życzymy smacznego!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.