Komunikaty PR

Dwa pomysły na dania z rusztu

2022-07-27  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Główną zaletą grilla jest to, że nieważne, co na nim przyrządzimy, prawie zawsze będzie smakować fenomenalnie. Mięsa, warzywa, ryby, a nawet owoce, takie jak ananas nad ogniem nabierają wyjątkowego, dymnego aromatu, który dodatkowo pomaga wydobyć naturalny smak produktu. Nic więc dziwnego, że niemal wszyscy uwielbiają dania z rusztu!   

Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania potraw na grillu jest odpowiednia marynata. Warto zaprzyjaźnić się ze składnikami takimi jak dobrej jakości musztarda, oliwa, czosnek czy świeże zioła. Znaczenie ma również czas – im dłużej mięso będzie „odpoczywało” w takiej aromatycznej mieszance, tym lepszy efekt końcowy osiągniemy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się podczas przygotowywania dań z rusztu będzie Musztarda Kielecka sarepska, którą od niedawna dostać można w wygodnym, plastikowym opakowaniu, doskonałym do plenerowych warunków.

Sposób na soczystego kurczaka z grilla

Podczas weekendowego grillowania nie może zabraknąć… pysznego i aromatycznego kurczaka. Przygotowując to delikatne mięso na ruszcie łatwo jest je przesuszyć. A co zrobić, żeby tego uniknąć? Można dodać do marynaty odrobinę majonezu. Nie tylko wzbogaci to piersi z kurczaka o wyjątkowy smak, ale również  zapobiegnie wysuszeniu.

Potrzebne składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
  • 1 łyżka Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • świeże lub suszone zioła, np. tymianek i oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka miodu

Piersi z kurczaka oczyszczamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie nacieramy nimi mięso – najłatwiej zrobić to za pomocą rąk. Odstawiamy do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Grillujemy przez ok. 15 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa), co kilka minut przewracając piersi z kurczaka na drugą stronę i smarując wierzch pozostałą w naczyniu marynatą.

Wyjątkowe szaszłyki z łososia

Ryby przygotowane na grillu to prawdziwy rarytas. W wydaniu z rusztu dobrze sprawdzi się na przykład pstrąg przyrządzony w całości z masłem czosnkowym i świeżymi ziołami. To popularne danie zna jednak już chyba każdy, a warto jest przecierać w kuchni nowe szlaki. Na weekendowe spotkanie ze wspólnym grillowaniem proponujemy, aby przyrządzić soczyste szaszłyki z łososia w musztardowej marynacie.

Potrzebne składniki:

  • ok. 400 g świeżego łososia
  • 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeża papryka

Łososia kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Musztardę Kielecką, oliwę, czosnek granulowany, miód, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby ryba równomiernie pokryła się marynatą. Na koniec kroimy paprykę w dużą kostkę i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z łososiem. Grillujemy na aluminiowej tacce przez około 7-8 minut, w tym czasie kilkukrotnie obracając szaszłyki. Smacznego!

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej sarepskiej w plastiku: ok. 4,26 zł brutto / 450g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.

Media

Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.