Dżem dla wielbicieli białej czekolady
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Przetwory od lat cieszą się niezmienną popularnością w polskich domach. Stanowią one nie tylko doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw, ale także niezastąpiony element tradycyjnych śniadań czy deserów. W dobie rosnącej kreatywności kulinarnej, coraz częściej poszukujemy nowych, oryginalnych smaków, które mogą zaskoczyć nasze podniebienia. Jednym z takich niecodziennych pomysłów jest dżem bananowy z białą czekoladą, przygotowany z wykorzystaniem cukru żelującego Diamant 3:1. Ten nietypowy przepis nie tylko pozwala na stworzenie wyjątkowego przysmaku, ale także stanowi doskonały pomysł na oryginalny i smaczny prezent.
Dżem bananowy z białą czekoladą to połączenie, które na pierwszy rzut oka może wydawać się nieoczywiste, jednak po spróbowaniu okazuje się być wyjątkowo harmonijne. Banan, dzięki swojej naturalnej słodyczy, doskonale łączy się z delikatną, aksamitną białą czekoladą. Taka kompozycja smaków jest nie tylko innowacyjna, ale również niezwykle apetyczna. Dodanie cukru żelującego Diamant 3:1 sprawia, że dżem nie jest przesłodzony, a jego konsystencja jest idealnie gładka i łatwa do smarowania
Oprócz walorów smakowych, dżem bananowy z białą czekoladą ma jeszcze jedną, nieocenioną zaletę – stanowi doskonały pomysł na prezent. W czasach, gdy coraz częściej doceniamy ręcznie wykonane upominki, taki dżem idealnie się sprawdzi w tej sytuacji. Możemy go umieścić w ozdobnym słoiczku, elegancko zapakować, dodać odręcznie wypisaną etykietę i wręczyć jako prezent na różne okazje – od urodzin, przez święta, albo po prostu aby wyrazić naszą sympatię wobec osoby obdarowanej. Taki prezent jest nie tylko smaczny, ale także pokazuje, że włożyliśmy w niego serce i czas.
SKŁADNIKI:
- 1 kg bananów
- 300 g cukru żelującego 3:1 Diamant
- 100 g białej czekolady
- sok z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banany obrane ze skórki należy pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodać sok z cytryny, zasypać cukrem żelującym Diamant 3:1 i wymieszać. Można rozgnieść banany, jeśli nadal są w zbyt dużych kawałkach.
Następnie należy podgrzewać, często mieszając aby dżem się nie przypalił. Gdy masa będzie ciepła, dodać drobno połamaną czekoladę i nadal mieszać. Gotować przez 3-4 minuty, a następnie napełnić słoiczki.
Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:
https://www.diamant.pl/przepisy

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.