Dzień Muffinów i Budyniu – jest okazja do słodkiego świętowania
Zapach, to właśnie ten zmysł bardzo często determinuje nasze codzienne wybory, zwłaszcza te żywieniowe. Któż z nas choć raz dał się skusić aromatom wydobywającym się z mijanej po drodze cukierni i wstąpił po kawałek ciasta czy babeczkę. Kto nie zgłodniał od zapachu świeżo upieczonych bochenków chleba, dobiegającego z pobliskiej piekarni. Kto nie zareagował niespodziewaną chęcią na filiżankę kawy, której woń dotarła do nas z kubka trzymanego przez współpasażera w metrze. Kochamy słodkie przekąski i desery, ale równie wielką miłością darzymy tradycyjne wypieki, te które wychodzą spod naszej ręki we własnej kuchni.
Wyrośnie czy nie wyrośnie?
To pytanie zadajemy sobie wpatrując się w szklaną szybę piekarnika i zaklinamy nasze ciasto, aby urosło, było puszyste i bez zakalca. W domach blisko 75% Polaków co najmniej raz w miesiącu pojawia się wypiek domowej roboty. W pieczeniu dominują kobiety, jednak i mężczyźni coraz częściej zaglądają do kuchni nie tylko w celach konsumpcyjnych. Blogi kulinarne cieszą się niesłabnącą popularnością, a instagramowe hasztagi #food; #foodieofinstagram czy #foodstagram przekładają się na miliony oznaczonych postów prezentujących m.in. fotografie ciast i ciasteczek. Liczebnością prześcigają je jedynie zdjęcia kotów. Lubimy piec, a mamy ku temu kilka istotnych powodów. To nasz sposób na relaks, a zapach dodatkowo działa na nas odprężająco i wprowadza domową atmosferę. Chcemy też wiedzieć co jemy, a domowe smakołyki mają taki skład jaki sami sobie ustalimy. A do tego wychodzą taniej niż w cukierni. To także dobra okazja by zaprosić do siebie znajomych lub sąsiadów na kawę i ciasto. Zazwyczaj jednak wypieki goszczą w naszych domach niezależnie od tego czy jest okazja czy nie. Dla tych, którzy jednak jej potrzebują mamy dobrą wiadomość. 30 marca muffinki obchodzą swoje święto. Dzień później zaś przypada Dzień Budyniu. Jest zatem co świętować na słodko.
Muffiny z ziemniaków i mięsny budyń
Pochodzące z Anglii muffiny swoją historią sięgają czasów wiktoriańskich, kiedy to były jedzeniem dla służby, a powstawały najczęściej z resztek czerstwego chleba i ziemniaków. Smażone w formie placków były miękkie w środku i twarde na zewnątrz. Kształt miniaturowych ciast, który mają współczesne muffiny to z kolei pomysł amerykański, ale w Nowej Zelandii wciąż spotkać możemy smażone drożdżowe placuszko-bułeczki, podawane na gorąco z masłem serwowane pod nazwą „angielskie muffiny”.
Drugi bohater naszego tekstu – budyń - kojarzy się z mleczną przekąską na słodko. Jednak kiedyś był on daniem mięsnym. Sama nazwa pochodzi od francuskiego słowa „boudin” oznaczającego kaszankę. My jednak wolimy jego słodką wersję. W Los Angeles powstał nawet bar z budyniem serwujący ten smakołyk w przeróżnych konfiguracjach. Mimo, iż w Polsce obecnie jego najpopularniejszą formą jest półprodukt, w torebce do błyskawicznego przygotowania w domu, warto czasem pokusić się o zrobienie jego zdrowszej, a równie smacznej wersji.
Przekąski to czysta przyjemność
Pieczenie i gotowanie to ta przyjemniejsza część, po wszystkim jednak wystarczy rozejrzeć się wokół by odkryć stertę brudnych naczyń, foremek i sztućców, które trzeba pozmywać. A nikt nie zrobi tego lepiej, a nawet szybciej niż zmywarka. To urządzenie z którego pomocy korzysta coraz więcej osób. Trudno się zresztą dziwić, dzisiejsze zmywarki to zaawansowane technologicznie sprzęty, które ułatwiają nam życie, pomagają zaoszczędzić czas i pieniądze. Tak jak zmywarki z linii Simplified Gorenje wyposażone w szereg ustawień, które pozwalają dopasować proces mycia do indywidualnych potrzeb. QuickIntensive pozwala szybko i dokładnie umyć i wysuszyć naczynia. Cały cykl trwa zaledwie 90 minut. To właśnie u Ciebie trwa spotkanie towarzyskie, a nie chcesz by brudne naczynia po obiedzie zalegały w kuchni? Program SpeedWash poradzi sobie z nimi w 15 minut. Silnik Inverter PowerDrive zapewni wysoką wydajność i cichą pracę przy niższym zużyciu energii. Rygorystycznie podchodzisz do higieny, zwłaszcza w przypadku dzieci i niemowląt, program ExtraHygiene to opcja dla ciebie. Naśladuje proces sterylizacji, a użyta z programem intensywnym podgrzewa temperaturę nawet do 70 stopni by uzyskać higieniczną czystość naczyń i butelek. Fanów ekologii z pewnością przekona do siebie opcja oszczędnego zużycia wody, wynosi ona bowiem niecałe 10 litrów (9,6l). Korzyści z posiadania zmywarki dostrzegają zarówno rodziny z dziećmi, pary, jak i single. Łatwy montaż, możliwość aranżacji w praktycznie każdej kuchni szybko uczyniły je niezbędnym sprzętem w każdym gospodarstwie domowym.
To teraz pora na przepisy, sprawdźcie nasze propozycje i świętujecie z nami Dzień Muffinów i Budyniu:
Muffiny tradycyjne
Składniki:
- mąka 2 szklanki
- cukier 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- szczypta soli
- jaja 2 szt.
- jogurt naturalny 0,5 szklanki
- olej 0,5 szklanki
opcjonalnie
- posiekana tabliczka gorzkiej czekolady
W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej mokre. Zawartość obu naczyń łączymy wsypując suche do mokrego i mieszamy do połączenia składników. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, im mniej wymieszane tym lepsze. Foremki lub papilotki wypełniamy masą do ¾ wysokości, możemy dodać posiekanej czekolady. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Budyń jaglany
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej surowej
- 1,5 szklanki dowolnego mleka (krowiego lub roślinnego)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- banan
- garść orzechów
Kaszę płuczemy na sitku w ciepłej wodzie, następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy szklanką mleka. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie mleko. Tak przygotowaną przekładamy do blendera, dodajemy banana, orzechy, olej kokosowy i resztę mleka i miksujemy na gładki mus.
Sprawdź, jak ułatwi twoje życie:
Zmywarka · Gorenje GV671C60XXL

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.