Komunikaty PR

Dzień Muffinów i Budyniu – jest okazja do słodkiego świętowania

2022-03-30  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania gorenje ( 0.22 MB )

Zapach, to właśnie ten zmysł bardzo często determinuje nasze codzienne wybory, zwłaszcza te żywieniowe. Któż z nas choć raz dał się skusić aromatom wydobywającym się z mijanej po drodze cukierni i wstąpił po kawałek ciasta czy babeczkę. Kto nie zgłodniał od zapachu świeżo upieczonych bochenków chleba, dobiegającego z pobliskiej piekarni. Kto nie zareagował niespodziewaną chęcią na filiżankę kawy, której woń dotarła do nas z kubka trzymanego przez współpasażera w metrze. Kochamy słodkie przekąski i desery, ale równie wielką miłością darzymy tradycyjne wypieki, te które wychodzą spod naszej ręki we własnej kuchni.

Wyrośnie czy nie wyrośnie?

To pytanie zadajemy sobie wpatrując się w szklaną szybę piekarnika i zaklinamy nasze ciasto, aby urosło, było puszyste i bez zakalca. W domach blisko 75% Polaków co najmniej raz w miesiącu pojawia się wypiek domowej roboty. W pieczeniu dominują kobiety, jednak i mężczyźni coraz częściej zaglądają do kuchni nie tylko w celach konsumpcyjnych. Blogi kulinarne cieszą się niesłabnącą popularnością, a instagramowe hasztagi #food; #foodieofinstagram czy #foodstagram przekładają się na miliony oznaczonych postów prezentujących m.in. fotografie ciast i ciasteczek. Liczebnością prześcigają je jedynie zdjęcia kotów. Lubimy piec, a mamy ku temu kilka istotnych powodów. To nasz sposób na relaks, a zapach dodatkowo działa na nas odprężająco i wprowadza domową atmosferę. Chcemy też wiedzieć co jemy, a domowe smakołyki mają taki skład jaki sami sobie ustalimy. A do tego wychodzą taniej niż w cukierni. To także dobra okazja by zaprosić do siebie znajomych lub sąsiadów na kawę i ciasto. Zazwyczaj jednak wypieki goszczą w naszych domach niezależnie od tego czy jest okazja czy nie. Dla tych, którzy jednak jej potrzebują  mamy dobrą wiadomość. 30 marca muffinki obchodzą swoje święto. Dzień później zaś przypada Dzień Budyniu. Jest zatem co świętować na słodko.

Muffiny z ziemniaków i mięsny budyń

Pochodzące z Anglii muffiny swoją historią sięgają czasów wiktoriańskich, kiedy to były jedzeniem dla służby, a powstawały najczęściej  z resztek czerstwego chleba i ziemniaków. Smażone w formie placków były miękkie w środku i twarde na zewnątrz. Kształt miniaturowych ciast, który mają współczesne muffiny to z kolei pomysł amerykański, ale w Nowej Zelandii wciąż spotkać możemy smażone drożdżowe placuszko-bułeczki, podawane na gorąco z masłem serwowane pod nazwą „angielskie muffiny”.

Drugi bohater naszego tekstu – budyń - kojarzy się z mleczną przekąską na słodko. Jednak kiedyś był on daniem mięsnym. Sama nazwa pochodzi od francuskiego słowa „boudin” oznaczającego kaszankę. My jednak wolimy jego słodką wersję. W Los Angeles powstał nawet bar z budyniem serwujący ten smakołyk w przeróżnych konfiguracjach. Mimo, iż w Polsce obecnie jego najpopularniejszą formą jest półprodukt, w torebce do błyskawicznego przygotowania w domu, warto czasem pokusić się o zrobienie jego zdrowszej, a równie smacznej wersji.

Przekąski to czysta przyjemność

Pieczenie i gotowanie to ta przyjemniejsza część, po wszystkim jednak wystarczy rozejrzeć się wokół by odkryć stertę brudnych naczyń, foremek i sztućców, które trzeba pozmywać. A nikt nie zrobi tego lepiej, a nawet szybciej niż zmywarka. To urządzenie z którego pomocy korzysta coraz więcej osób. Trudno się zresztą dziwić, dzisiejsze zmywarki to zaawansowane technologicznie sprzęty, które ułatwiają nam życie, pomagają zaoszczędzić czas i pieniądze. Tak jak zmywarki z linii Simplified Gorenje wyposażone w szereg ustawień, które pozwalają dopasować proces mycia do indywidualnych potrzeb. QuickIntensive pozwala szybko i dokładnie umyć i wysuszyć naczynia. Cały cykl trwa zaledwie 90 minut. To właśnie u Ciebie trwa spotkanie towarzyskie, a nie chcesz by brudne naczynia po obiedzie zalegały w kuchni? Program SpeedWash poradzi sobie z nimi w 15 minut. Silnik Inverter PowerDrive zapewni wysoką wydajność i cichą pracę przy niższym zużyciu energii. Rygorystycznie podchodzisz do higieny, zwłaszcza w przypadku dzieci i niemowląt, program ExtraHygiene to opcja dla ciebie. Naśladuje proces sterylizacji, a użyta z programem intensywnym podgrzewa temperaturę nawet do 70 stopni by uzyskać higieniczną czystość naczyń i butelek. Fanów ekologii z pewnością przekona do siebie opcja oszczędnego zużycia wody, wynosi ona bowiem niecałe 10 litrów (9,6l). Korzyści z posiadania zmywarki dostrzegają zarówno rodziny z dziećmi, pary, jak i single. Łatwy montaż, możliwość aranżacji w praktycznie każdej kuchni szybko uczyniły je niezbędnym sprzętem w każdym gospodarstwie domowym.

To teraz pora na przepisy, sprawdźcie nasze propozycje i świętujecie z nami Dzień Muffinów i Budyniu:

Muffiny tradycyjne

Składniki:

  • mąka 2 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • jaja 2 szt.
  • jogurt naturalny 0,5 szklanki
  • olej 0,5 szklanki

opcjonalnie

  • posiekana tabliczka gorzkiej czekolady

W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej mokre. Zawartość obu naczyń łączymy wsypując suche do mokrego i mieszamy do połączenia składników. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, im mniej wymieszane tym lepsze. Foremki lub papilotki wypełniamy masą do ¾ wysokości, możemy dodać posiekanej czekolady. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Budyń jaglany

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej surowej
  • 1,5 szklanki dowolnego mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • banan
  • garść orzechów

Kaszę płuczemy na sitku w ciepłej wodzie, następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy szklanką mleka. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie mleko. Tak przygotowaną przekładamy do blendera, dodajemy banana, orzechy, olej kokosowy i resztę mleka i miksujemy na gładki mus.

 

Sprawdź, jak ułatwi twoje życie:

 Zmywarka · Gorenje  GV671C60XXL

 

   

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wszystkie kolory jesieni Biuro prasowe
2024-10-07 | 12:00

Wszystkie kolory jesieni

Jesień mieni się kolorami. Liście drzew malowniczo zmieniają barwy, przechodząc z zieleni w żółte i pomarańczowe tonacje, czerwienie czy wreszcie brązy i ścielą się pod nogami
Dom Smaki jesieni w kuchni. Wypróbuj Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z zioł
2024-10-07 | 11:00

Smaki jesieni w kuchni. Wypróbuj Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z zioł

Jesienią, gdy za oknem robi się chłodniej, warto sięgnąć po produkty, które pozwolą przygotować pyszne, rozgrzewające dania. Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami to
Dom Kamień naturalny w architekturze wczesnej jesieni. Poznaj najnowsze inspiracje
2024-10-07 | 10:00

Kamień naturalny w architekturze wczesnej jesieni. Poznaj najnowsze inspiracje

Jesień to czas, gdy natura maluje krajobrazy w ciepłe, złociste barwy, a dni stają się chłodniejsze, zachęcając do spędzania czasu w przytulnych wnętrzach. To idealny moment, aby

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Moda

Monika Miller: Moja szafa jest dosyć mała. Lepiej jest mieć mniej rzeczy świetnej jakości, niż kupować kilogramy ubrań i za pół roku je wyrzucać

Aktorka jest zwolenniczką recyklingu, dawania garderobie drugiego życia i korzystania z opakowań biodegradowalnych. Jak zauważa, kupując sobie często nowe ubrania i dodatki, czy to dla przyjemności, czy też podążając za trendami, zapominamy, że proces produkcji odzieży pochłania duże ilości wody i prądu, a transport jej do sklepów generuje ślad węglowy. Monika Miller przekonuje, że nie chce się przyczyniać do obciążania środowiska, dlatego kupuje z głową. Ma więc w szafie niewiele rzeczy, ale są one dobrej jakości i służą przez długi czas.

Edukacja

Nowotwór wykryty na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczalny. Tylko co trzeci Polak wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne

Polacy najbardziej boją się chorób nowotworowych, ale nie doceniają roli profilaktyki, która ma największe znaczenie dla skutecznego leczenia raka – wynika z badania „Polki i Polacy a choroby i zdrowie”. Dane Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,, wskazują, że problem niskiego uczestnictwa w badaniach przesiewowych związany jest raczej z przekonaniami oraz poziomem wiedzy na ich temat, a nie wydolnością systemu czy brakiem dostępu do badań. Zmianie tej sytuacji ma służyć kampania „Nie gadaj, tylko się zbadaj” uruchomiona przez PZU. Eksperci chcą zachęcać nie tylko do regularnych badań, ale też zmiany stylu życia na zdrowszy.