Komunikaty PR

Edukacja kulinarna nie musi być nudna: startuje program Akademia Lubella

2023-03-02  |  09:50
Biuro prasowe
Kontakt
Martyna Dałkowska
PR Hub

ul. Długa 16/205
00-238 Warszawa
martyna.dalkowska|prhub.eu| |martyna.dalkowska|prhub.eu
+48 516 168 873
https://prhub.eu/
Do pobrania docx ( 0.13 MB )

Choć kulinarne gwiazdy podbiły serca młodych Polaków, wciąż niejeden nastolatek postrzega temat gotowania i odżywiania jako nieatrakcyjny. To przekonanie zamierza zmienić Akademia Lubella – program edukacyjny dla szkół, który wspiera kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez naukę komponowania zróżnicowanych posiłków i inspirowanie młodych do samodzielnego gotowania. Do tegorocznej edycji programu zgłosiło się już ponad 210 tysięcy uczniów z ponad 2400 szkół w całej Polsce.

Zdrowy styl życia to aktualnie jeden z  najpopularniejszych trendów, a zainteresowanie Polaków dietą stale rośnie. Naprzeciw tym potrzebom wyszli organizatorzy programu Akademia Lubella, którego kolejna edycja startuje w szkołach w całej Polsce. Program kierowany jest do uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych, a cel, jaki mu przyświeca, to edukacja na temat potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz niemarnowanie żywności. Akademia Lubella ma nie tylko poszerzać wiedzę młodych na temat odżywiania, ale też kreować postawy służące ich najlepszemu rozwojowi oraz kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych. W ramach Akademii uczniowie dowiedzą się, jak wybierać produkty i je komponować, poznają sposoby na niemarnowanie jedzenia, a przy okazji odkryją wartość płynącą ze wspólnego spożywania posiłków.

Edukacja kulinarna na prostych zasadach

Akademia Lubella to inicjatywa skierowana do wszystkich polskich szkół podstawowych. Udział w niej jest całkowicie bezpłatny, nie ma też ograniczeń w liczbie klas zgłaszanych do programu w ramach jednej placówki. W praktyce program polega na przeprowadzeniu 3 lekcji poświęconych podstawom zdrowego stylu życia, niemarnowaniu żywności i wspólnemu komponowaniu posiłków, a każda szkoła, która je zrealizowała, otrzymuje certyfikat potwierdzający udział w akcji. Akademia Lubella zapewnia wszystkim uczestnikom pakiet materiałów niezbędnych do przeprowadzenia zajęć, stworzony przez zespół metodyków we współpracy z dietetykiem. Materiały do tegorocznej edycji projektu powstały we współpracy z Fundacją Polskie Dzieci, która aktywnie kreuje trendy zdrowego i racjonalnego odżywiania wśród dzieci i młodzieży. Pakiet materiałów obejmuje materiały merytoryczne dla nauczycieli, scenariusze lekcji, pomoce dydaktyczne i gotowe karty prac dla uczniów.

Atrakcyjnie, kreatywnie i samodzielnie

Organizatorzy Akademii Lubella skoncentrowali projekt na ćwiczeniach praktycznych, zachęcających do samodzielnego przygotowywania posiłków oraz rozwijających kreatywność. Materiały lekcyjne opracowane przez metodyków dostosowano do stylu życia i zainteresowań nastolatków, wypełniono łatwą do zapamiętania wiedzą oraz rozwiązaniami praktycznymi, przydatnymi w codziennym życiu. Nowością w bieżącej edycji Akademii jest formuła zajęć. Lekcje będą w całości lub w części prowadzone przez młodzież, która otrzyma zadanie przygotowania się do nich wcześniej, w ramach pracy domowej. Taka formuła zwiększy efektywność programu pod względem edukacyjnym: zbuduje zaangażowanie i wzmocni poczucie odpowiedzialności. Będzie też atrakcyjniejsza i skuteczniej zainspiruje uczniów do codziennego przygotowywania posiłków oraz ich spożywania wspólnie z bliskimi. Wszystko po to, by pozytywne nawyki żywieniowe wypracować bez wysiłku i utrwalić na lata.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Hub
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Moda

Joanna Przetakiewicz: Klienci nie odchodzą od fast fashion i co roku rynek wielkich sieciówek bardzo rośnie. Niestety cierpi na tym nasza planeta

Najpierw pandemia, duża popularność zakupów w sieci i inwestowanie w drogie markowe ubrania oraz dodatki, by zdążyć spełnić swoje marzenia, a teraz powrót do galerii handlowych i korzystanie z taniej oferty sieciówek. Projektantka przyznaje, że w ostatnich latach w branży modowej sporo się dzieje. Niezmienne pozostaje jednak to, że produkcja ubrań w dużej mierze przyczynia się do degradacji środowiska. Joanna Przetakiewicz zachęca więc do tego, by zamiast kupować ubrania na jeden sezon, wybierać second handy, gdzie można znaleźć prawdziwe perełki, często za niewielkie pieniądze.

Konsument

Polki dość późno zaczynają myśleć o swojej niezależności finansowej na emeryturze. Nie mają konkretnie zdefiniowanych celów związanych z oszczędzaniem

Podejście Polaków do pieniędzy uwarunkowane jest zarówno realnymi dochodami i bieżącymi potrzebami, jak i psychologicznymi barierami, nieraz bardzo silnymi, których przełamanie wymaga opracowania precyzyjnego planu finansowego i jego konsekwentnej realizacji. Tymczasem większość osób odkłada oszczędzanie, a już zwłaszcza inwestowanie na bliżej nieokreśloną przyszłość. Tymczasem tylko ten drugi sposób daje szanse na wypracowanie kapitału, który pozwoli na zaspokojenie swoich potrzeb na emeryturze. W większym stopniu dotyczy to kobiet, które pracują krócej, mniej zarabiają, a więc odprowadzają niższe nominalnie składki, a żyją o kilka lat dłużej niż mężczyźni.

Nauka

Wysoka jakość snu w weekend pozytywnie wpływa na pracowników przez kolejny tydzień. Odsypianie „na zapas” utrudnia jednak powrót do obowiązków

Ludziom, którzy wysypiają się w weekend, łatwiej przestawić się na poniedziałkowy tryb pracy – wynika z badań niemieckich naukowców. Co więcej, są oni mniej zmęczeni podczas całego tygodnia roboczego. Inaczej jest z tymi, którzy w weekend odsypiają zaległości z poprzedniego tygodnia i śpią dużo dłużej – dla nich powrót do pracy jest trudniejszy, a kolejne dni bardziej wyczerpujące. Badanie niemieckich naukowców pomaga zrozumieć, jakie znaczenie dla naszej energii w trakcie tygodnia pracy ma płynne włączenie się z odpoczynku w rytm pracy oraz jak ważny jest w tym względzie jakościowy sen.