EEQF, czyli prawdziwe włoskie smaki na 6!
Włochy przodują w Europie w liczbie produktów, które posiadają unijne certyfikaty, potwierdzające ich oryginalność. Są to oznaczenia:
- ChNP: Chroniona Nazwa Pochodzenia,
- ChOG: Chronione Oznaczenie Geograficzne,
- GTS: Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
Według najnowszych danych włoskich produktów z certyfikatami jest obecnie 1065. Czy jednak każde włoskie wino musujące jest produkowane z zachowaniem tradycyjnych metod wytwarzania? Czy każda oliwa z oliwek extra vergine jest wytwarzana jest z najlepszej jakości oliwek? A co z serami – czy każda mozzarella smakuje tak samo? Otóż nie. Jako konsumenci jesteśmy często wprowadzani w błąd, dlatego konsorcja zrzeszające włoskich producentów, przy udziale unijnego wsparcia, wprowadziły system certyfikacji oryginalnych produktów.
Enjoy European Quality Food, czyli oryginały smakują lepiej
Projekt Enjoy European Quality Food obejmuje pięć krajów: Włochy, Niemcy, Wielką Brytanię, Hiszpanię i Polskę. Jest współfinansowany jest przez Wspólnotę Europejską i powstał w celu promowania 6 wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia.
Są to:
- Asti DOCG,
- Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG
- Provolone Valpadana DOP
- Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP
- Mozzarella STG
Celem Enjoy European Quality Food jest zwiększenie świadomości na temat wysokiej jakości żywności i produktów winiarskich tj. wina, oliwy i serów posiadających oznaczenie Denominazione d’Origine (Chroniona Nazwa Pochodzenia), Indicazione Geografica (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i Specialità Tradizionale Garantita (Gwarantowane Tradycyjne Specjalności). Produkty te, wyróżnia unikalny i niezrównany smak. A wszystko dlatego, że są one owocem wieloletniej tradycji, na którą składają się historia, miejsce pochodzenia i wytwarzający je ludzie.
Enjoy European Quality Food w Polsce
Projekt Enjoy European Quality Food wystartował w listopadzie 2019 roku i będzie trwał 3 lata – do 2022 roku. W Polsce EEQF nadzoruje Włoska Izba Przemysłowo-Handlowa.
Koferencja degustacyjno-prasowa, na którą zostali zaproszeni dziennikarze, blogerzy, oraz influencerzy odbyła się 7 czerwca w Centrum Prasowym Foksal. Podczas spotkania zaproszeni goście będą mieli okazję degustacji 6 wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia. Nie zabrakło też ekspertów i przedstawicieli włoskich konsorcjów:
- Wojciech Bońkowski – krytyk winiarski i degustator, Winicjatywa.pl.
- Gieno Mientkiewicz – dziennikarz kulinarny i ekspert serów.
- Alberto Leotti oraz Luigi Fanciulli wice prezydent i prezydent Consorzio Dop Terre di Siena – eksperci ds. Oliwy z oliwek extra vergine.
Wszystkie serwowane podczas konferencji dania zostały przygotowane przez Włoską Akademię Kulinarną.
Więcej informacji o projekcie Enjoy European Quality Food znajduje się na stronie: www.eeqf.eu/pl
Nowość w stałej ofercie marki Grześki!
Colian rozszerza podniebną ekspansję!
Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
Cezary Pazura: Zbliża się premiera serialu „Teściowie 2”. Już niedługo zaczynamy kręcić trzecią serię
Aktor już teraz zachęca do oglądania perypetii Nagórskich i Ledwoniów w kolejnej odsłonie serialu „Teściowie”, która jesienią pojawi się na antenie Polsatu. Zaznacza też, że jego bohater Zenon będzie się zmagał z nie lada dylematami. Produkcja cieszy się dużą popularnością wśród widzów, bo w krzywym zwierciadle pokazuje współczesne obyczaje i stare jak świat konflikty pokoleniowe. Cezary Pazura zdradza też, że już rozpoczęły się prace nad trzecią serią.
Ochrona środowiska
Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało
Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.
Problemy społeczne
Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia
W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.