Eko gotowanie z linią produktów All Steel z recyklingu
Firma Fiskars, której bliska jest idea zrównoważonego rozwoju, wprowadziła do swojej oferty nową linię produktów kuchennych All Steel, która doskonale wpisuje się w nowoczesną i przyjazną dla środowiska kuchnię. Nowa linia garnków, patelni i noży została wykonana ze stali nierdzewnej pochodzącej z recyklingu i w 100% nadaje się do ponownego przetworzenia. Produkty All Steel są wyjątkowo trwałe, przeznaczone do codziennego użytku, wytrzymują próbę czasu i nadają każdemu przygotowywanemu posiłkowi wyjątkowy akcent.
Wszystkie garnki, patelnie i noże Fiskars All Steel są wykonane w 90% ze stali pochodzącej z recyklingu, a ich ślad węglowy jest o 92% niższy niż średnia w branży. Dzięki nowoczesnym metodom produkcji naczyń udało się zmniejszyć ilość odpadów o 80%. Wszystkie noże i naczynia kuchenne All Steel mają wyjątkowo długą żywotność, z 25-letnią gwarancją (z wyłączeniem powłoki Ceratec°) . Ich cechą charakterystyczną jest trwałość i ponadczasowy, elegencki design. Podobnie jak same produkty, również opakowania nadają się w 100% do recyklingu, są wykonane bez dodatku plastiku i z materiałów wielokrotnego użytku. Linia All Steel produkowana jest w Finlandii.
Garnki All Steel
Garnki All Steel zostały dodatkowo wyposażone w grubą 3-warstwową podstawę, dzięki czemu naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło na wszystkich rodzajach płyt kuchennych. Posiadają również wewnętrzną skalę pomiarową, bezpieczne i odporne na wysokie temperatury uchwyty oraz pokrywę z funkcją kontroli pary. Można je używać także w piekarniku do 270 stopni. Posiadają piękne szczotkowane wykończenie, przy produkcji którego zużyto mniej materiałów. Takie garnki zamieniają przygotowywanie posiłku
w prawdziwą kulinarną ucztę.
Patelnie All Steel
Natomiast patelnie i brytfanna All Steel ( z wyjątkiem rondla/patelni 2l) posiadają ceramiczną, nieprzywierającą powłokę Ceratec°, która jest w 100% wolna od plastiku i zapewnia wspaniałe rezultaty smażenia w wysokich temperaturach. Podobnie jak w garnkach zostosowano w nich grubą 3-warstwową podstawę, która równomiernie rozprowadza ciepło na wszystkich rodzajach płyt kuchennych.
Noże All Steel
Noże All Steel są bardzo wytrzymałe i doskonale wyważone, dzięki czemu zapewniają dobrą wydajność i kontrolę podczas cięcia. Zostały wykonane z jednego kawałka stali, mają prosty ponadczasowy design i są łatwe w czyszczeniu. Noże All Steel są niezwykle wytrzymałe, ich krawędź zachowuje ostrość przez długi czas.
Wysokiej klasy noże można bezpiecznie przechowywać w specjalnym bloku, który można umieścić w szufladzie, wykonanym z certyfikowanego, przyjaznego dla środowiska drewna. To bardzo praktyczny dodatek, który pasuje do wszystkich rodzajów noży.
W ofercie All Steel znajdziemy rondle (1,5l oraz 2l), garnki (3l i 5l), patelnie (24 cm, 26 cm i 28 cm), patelnię szefa kuchni z pokrywką (26 cm), wok (28 cm), brytfannę (28 cm). To również bogata kolekcja noży, w tym – nóż szefa kuchni duży i mały, do chleba, Santoku, tasak, do obierania, do pomidorów i skrobania. Z takiej oferty można stworzyć doskonały prezent świąteczny – z pewnością ucieszy on miłośników gotowania w stylu eko.
![Sposób na piękną i estetyczną jadalnię Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1541971082,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Sposób na piękną i estetyczną jadalnię
![Mała łazienka w ponadczasowym stylu: kamień naturalny czy płytki gresowe?](/files/_uploaded/glownekonf_2087170071,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Mała łazienka w ponadczasowym stylu: kamień naturalny czy płytki gresowe?
![Miliony ludzi, miliony domów, różne łazienki – każda z nich zasługuje na odpowie](/files/_uploaded/glownekonf_1103456642,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Miliony ludzi, miliony domów, różne łazienki – każda z nich zasługuje na odpowie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.