Komunikaty PR

EKO grillowanie – jak robić to dobrze?

2022-06-15  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Lech Sapieha
Krystalpoint

Nowoursynowska
02-776 Warszawa
lech|krystalpoint.pl| |lech|krystalpoint.pl
501 209 530
www.krystalpoint.pl
Do pobrania docx ( 0.01 MB )

Sezon grillowy rozgrzewa się z każdym weekendem coraz mocniej. Letnie dni to doskonała okazja do spędzenia czasu w plenerowej otoczce przyrody wspólnie z rodziną czy znajomymi. Czy jednak można zorganizować EKO grilla? Zdecydowanie tak! Oto wskazówki jak grillować EKO – nie szkodząc naturze.

Jaki grill wybrać?

Podstawowym elementem każdego grillowania jest sam grill. Tu do wyboru mamy kilka opcji w zależności od tego, gdzie chcemy zorganizować naszą plenerową kuchnię. Właściciele ogrodów czy działek mogą skorzystać z elektrycznych bądź gazowych urządzeń – te uważane są za najbardziej ekologiczne. Warto wybierać te z pokrywą, które lepiej trzymają temperaturę i samo grillowanie odbywa się szybciej. Jeżeli wybieramy się w miejsce publiczne, warto sprawdzić, czy można tam organizować tego typu rekreację. Tu przenośny grill gazowy także będzie świetnym rozwiązaniem. Dla fanów otwartego ognia pojawiły się ostatnio na rynku ekologiczne grille, wykonane w całości z drewna, które po wszystkim zamieniają się w ognisko.

Dobrze się przygotuj

Chcąc zadbać o ograniczenie emisji do atmosfery szkodliwych substancji, warto zadbać o kilka elementów. Przede wszystkim korzystajmy z tacek, które zgromadzą wytapiany tłuszcz. Ograniczysz w ten sposób dymienie. Dostępne są także specjalne grille z misą zbierającą tłuszcz, ale tacki są naszą pierwszą linią obrony w ograniczaniu emisji szkodliwych związków do atmosfery. Ważne jest także to, czym rozpalamy grilla. Stara gazeta, czy płynne lub stałe rozpałki mimo tego, że są wygodne to, ich używanie nie jest najlepszym pomysłem. Podejmij wyzwanie rozpalenia grilla tylko przy pomocy zapałek i kilku suchych patyków! Nie zapominaj także o ekologicznych jednorazowych naczyniach i sztućcach. Te znajdziesz w każdym markecie lub możesz wygodnie zamówić je przez Internet.

Co na ruszt?

Wszystko to, co lubisz! Ważne, aby wybierać produkty ze znakiem unijnego zielonego listka lub symbolem PL-EKO. Mamy wtedy gwarancję, że produkty pochodzą z gospodarstw prowadzonych według zasad zrównoważonego rolnictwa. Dziś oferta ekologicznych produktów jest niezwykle szeroka. W każdym markecie znajdziesz ekologiczne warzywa. O ekologiczne, certyfikowane, mięso, kiełbasę czy kaszankę, jest już nieco trudniej, ale tutaj z pomocą przychodzi Internet. – Prawdziwe, ekologiczne mięso czy kiełbasy to wciąż rzadki widok w polskich sklepach. Ja wyszedłem z założenia, że jeżeli chce jeść sprawdzone, wysokiej jakości mięso ze zrównoważonego chowu, to nie powinno być to trudne – wręcz przeciwnie. Tak w skrócie zrodziła się idea Mięsnej Paczki, dzięki której każdy z nas może zamówić EKO mięso wprost do domu – mówi Damian Kopecki, założyciel mięsnej paczki, która posiada w ofercie całą gamę produktów na grilla.

Jak grillować?

Tajemnicą dobrze przygotowanego EKO grilla jest także jak najkrótszy czas grillowania. Unikajmy spalenizny, ponieważ z przypalonego mięsa czy warzyw wydzielają się szkodliwe związki, których nie chcemy jeść. Aby mięso było kruche i delikatne, a zarazem dobrze zgrillowane warto zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim wysokiej jakości produkty. To kolejna premia za wybór ekologicznego mięsa. Z pewnością pomoże pokrojenie go w mniejsze kawałki, dzięki czemu upiecze się ono po prostu szybciej. Karkówkę, stek czy kurczaka warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu mięso skruszenie, a Ty będziesz miał pewność, że każdy kawałek będzie smakował tak, jak chcesz, a nie jak zaplanował to ktoś w fabryce. Świeże zioła, odrobina oleju, sól i pieprz czy ostra papryka z pewnością wzbogaci smak, choć sam smak ekologicznego mięsa z dodatkiem niewielkiej ilości soli może mocno pozytywnie Cię zaskoczyć!

Organizacja EKO grilla jest prosta. Wszystko, co niezbędne znajdziesz w Internecie, a zamówienie dotrze do Ciebie w przeciągu kilku dni. Dzięki prostym wskazówkom będziesz miał okazję spędzić wspólnie czas ze znajomymi, w przyjazny dla planety sposób, delektując się prawdziwymi ekologicznymi produktami.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Krystalpoint
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd

Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.

Polityka

Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.

Motoryzacja

Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.