Komunikaty PR

EKO grillowanie – jak robić to dobrze?

2022-06-15  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Lech Sapieha
Krystalpoint

Nowoursynowska
02-776 Warszawa
lech|krystalpoint.pl| |lech|krystalpoint.pl
501 209 530
www.krystalpoint.pl
Do pobrania docx ( 0.01 MB )

Sezon grillowy rozgrzewa się z każdym weekendem coraz mocniej. Letnie dni to doskonała okazja do spędzenia czasu w plenerowej otoczce przyrody wspólnie z rodziną czy znajomymi. Czy jednak można zorganizować EKO grilla? Zdecydowanie tak! Oto wskazówki jak grillować EKO – nie szkodząc naturze.

Jaki grill wybrać?

Podstawowym elementem każdego grillowania jest sam grill. Tu do wyboru mamy kilka opcji w zależności od tego, gdzie chcemy zorganizować naszą plenerową kuchnię. Właściciele ogrodów czy działek mogą skorzystać z elektrycznych bądź gazowych urządzeń – te uważane są za najbardziej ekologiczne. Warto wybierać te z pokrywą, które lepiej trzymają temperaturę i samo grillowanie odbywa się szybciej. Jeżeli wybieramy się w miejsce publiczne, warto sprawdzić, czy można tam organizować tego typu rekreację. Tu przenośny grill gazowy także będzie świetnym rozwiązaniem. Dla fanów otwartego ognia pojawiły się ostatnio na rynku ekologiczne grille, wykonane w całości z drewna, które po wszystkim zamieniają się w ognisko.

Dobrze się przygotuj

Chcąc zadbać o ograniczenie emisji do atmosfery szkodliwych substancji, warto zadbać o kilka elementów. Przede wszystkim korzystajmy z tacek, które zgromadzą wytapiany tłuszcz. Ograniczysz w ten sposób dymienie. Dostępne są także specjalne grille z misą zbierającą tłuszcz, ale tacki są naszą pierwszą linią obrony w ograniczaniu emisji szkodliwych związków do atmosfery. Ważne jest także to, czym rozpalamy grilla. Stara gazeta, czy płynne lub stałe rozpałki mimo tego, że są wygodne to, ich używanie nie jest najlepszym pomysłem. Podejmij wyzwanie rozpalenia grilla tylko przy pomocy zapałek i kilku suchych patyków! Nie zapominaj także o ekologicznych jednorazowych naczyniach i sztućcach. Te znajdziesz w każdym markecie lub możesz wygodnie zamówić je przez Internet.

Co na ruszt?

Wszystko to, co lubisz! Ważne, aby wybierać produkty ze znakiem unijnego zielonego listka lub symbolem PL-EKO. Mamy wtedy gwarancję, że produkty pochodzą z gospodarstw prowadzonych według zasad zrównoważonego rolnictwa. Dziś oferta ekologicznych produktów jest niezwykle szeroka. W każdym markecie znajdziesz ekologiczne warzywa. O ekologiczne, certyfikowane, mięso, kiełbasę czy kaszankę, jest już nieco trudniej, ale tutaj z pomocą przychodzi Internet. – Prawdziwe, ekologiczne mięso czy kiełbasy to wciąż rzadki widok w polskich sklepach. Ja wyszedłem z założenia, że jeżeli chce jeść sprawdzone, wysokiej jakości mięso ze zrównoważonego chowu, to nie powinno być to trudne – wręcz przeciwnie. Tak w skrócie zrodziła się idea Mięsnej Paczki, dzięki której każdy z nas może zamówić EKO mięso wprost do domu – mówi Damian Kopecki, założyciel mięsnej paczki, która posiada w ofercie całą gamę produktów na grilla.

Jak grillować?

Tajemnicą dobrze przygotowanego EKO grilla jest także jak najkrótszy czas grillowania. Unikajmy spalenizny, ponieważ z przypalonego mięsa czy warzyw wydzielają się szkodliwe związki, których nie chcemy jeść. Aby mięso było kruche i delikatne, a zarazem dobrze zgrillowane warto zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim wysokiej jakości produkty. To kolejna premia za wybór ekologicznego mięsa. Z pewnością pomoże pokrojenie go w mniejsze kawałki, dzięki czemu upiecze się ono po prostu szybciej. Karkówkę, stek czy kurczaka warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu mięso skruszenie, a Ty będziesz miał pewność, że każdy kawałek będzie smakował tak, jak chcesz, a nie jak zaplanował to ktoś w fabryce. Świeże zioła, odrobina oleju, sól i pieprz czy ostra papryka z pewnością wzbogaci smak, choć sam smak ekologicznego mięsa z dodatkiem niewielkiej ilości soli może mocno pozytywnie Cię zaskoczyć!

Organizacja EKO grilla jest prosta. Wszystko, co niezbędne znajdziesz w Internecie, a zamówienie dotrze do Ciebie w przeciągu kilku dni. Dzięki prostym wskazówkom będziesz miał okazję spędzić wspólnie czas ze znajomymi, w przyjazny dla planety sposób, delektując się prawdziwymi ekologicznymi produktami.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Krystalpoint
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.