Komunikaty PR

Ekoczyści specjaliści: Pozbądź się zbędnego tłuszczu… z kuchni!

2020-07-13  |  17:40
Biuro prasowe
Kontakt
Kamila Nowakowska
Tok Tok

Wierzyńskiego
52 317 Wrocław
kamila|toktok.com.pl| |kamila|toktok.com.pl
+ 48 aaa bbb ccc
www.toktok.com.pl

 

Zatłuszczone powierzchnie, przypalony, zapieczony czy zaschnięty brud oraz odpadki spożywcze potrafią skutecznie utrudnić czyszczenie kuchni. Jest ona z całą pewnością jednym z najtrudniejszych do sprzątania miejsc w każdym domu. Podpowiemy, jak robić to skutecznie i w zgodzie z naturą.

Pielęgnacja sprzętów AGD, czyszczenie piekarnika czy lodówki wymagają niemałego nakładu pracy, aby utrzymać je w nienagannej czystości. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze, że kuchnia musi być miejscem higienicznym, dlatego należy zadbać o to, aby eliminować z niej bakterie oraz nie pozwolić rozwijać się pleśni w zakamarkach. Jak więc zabrać się za sprzątanie tej szczególnie wymagającej przestrzeni? Jak często myć poszczególne powierzchnie kuchenne? Jakich trików użyć, aby ułatwić sobie sprzątanie? I w końcu jakich środków użyć do mycia i pielęgnacji kuchni oraz sprzętów kuchennych, aby sprzątanie było prostsze, szybsze, skuteczniejsze, a do tego bezpieczne dla zdrowia i środowiska?

Systematycznie znaczy skutecznie

W sprzątaniu kuchni systematyczność jest niezwykle ważna. Generalnie czynności porządkowe możemy podzielić na te, które wykonujemy codziennie, co tydzień lub raz w miesiącu. Niemniej jednak wszystko zależy od tego, jak często używamy naszej kuchni do przygotowywania posiłków. Jeśli zabrudzimy ją bardzo albo po prostu przygotowujemy większą imprezę czy obiad rodzinny – czasem niektóre czynności należy przyspieszyć w czasie. Generalnie, codziennie po przygotowaniu posiłków powinniśmy zadbać o czystość każdej powierzchni, na której pracujemy. Należy również zwrócić uwagę na usunięcie rozlanych płynów czy pozostawionych resztek jedzenia. To ważne, bo znacząco ułatwi nam utrzymanie czystości w przyszłości i sprawi, że nie będziemy musieli w kuchni spędzać na sprzątaniu zbyt wiele czasu. Warto zwrócić uwagę na podłogę, która często będzie wymagała zamiatania, a przy większym zabrudzeniu również umycia. Oprócz zastosowania powyższych porad warto przeprowadzić jeszcze kilka czynności kosmetycznych. Należy dokonać dezynfekcji pochwytów szafek, lodówki i innych urządzeń, gdyż właśnie na tych powierzchniach zbiera się wiele wirusów, bakterii i grzybów. Podobnie należy postąpić z pokrętłami i przyciskami urządzeń kuchennych. Z kolei raz w miesiącu warto pomyśleć o umyciu całej lodówki, okapu czy mikrofalówki. Nie należy zapominać również o starciu kurzy z górnych powierzchni szafek oraz innych miejsc. To szczególnie istotne, ponieważ zbierający się kurz przykleja się do tłuszczu, tworząc maź niezwykle trudną do usunięcia.

Uporczywy tłuszcz i inne zabrudzenia – jak z nimi walczyć?

Największym wrogiem czystej kuchenki i piekarnika jest tłuszcz. To, że w czasie naszych kuchennych rewolucji i kulinarnych eksperymentów wyląduje on na płycie kuchenki, palnikach lub wewnątrz piekarnika, blatach kuchennych, a nawet ścianach wokół jest niemal 100-procentowo pewne. Sposobów na walkę z nim jest kilka. Pierwszym z nich jest jego jak najszybsze usunięcie za pomocą szmatki, jeszcze zanim zaschnie.  O tym w ferworze walki bardzo często zapominamy, więc najczęściej walczymy z tłuszczem już zaschniętym.  Oczywiście do sprzątania musimy dobrać odpowiednie dla danej kuchenki środki. W przypadku kuchenek gazowych i piekarników elektrycznych, jeśli zabrudzenia nie są uporczywe, najlepiej użyć lekkich środków czyszczących. Należy nanieść je na szmatkę, delikatnie przetrzeć, a następnie dokładnie usunąć preparat i wytrzeć powierzchnię do sucha. Przy bardziej uporczywych zabrudzeniach możemy zostawić nasączoną szmatkę na jakiś czas, aby brud się odmoczył. Nieco inaczej musimy postąpić z płytami ceramicznymi i indukcyjnymi, tutaj zabrudzenia należy usunąć bezzwłocznie za pomocą specjalistycznych środków. Gdy tak się nie stanie, na naszych kuchenkach mogą pozostać trwałe plamy, a to nie będzie wyglądało zbyt estetycznie. W obydwu przypadkach nie zaleca się używać do utrzymania czystości żrących substancji i gąbek drucianych oraz innych przyrządów, które mogą trwale uszkodzić ich powierzchnię, niszcząc nie tylko estetykę sprzętu AGD. Jakich środków zatem używać i czy zawsze jest to bezpieczne?

 

Chemiczne wdychanie vs. zdrowe sprzątanie

Na rynku dostępnych jest wiele środków, które pomogą nam usunąć tłuszcz i inne zabrudzenia tak, żeby kuchnia lśniła czystością. Używania części z nich bez rękawiczek i innych środków ochronnych nie zalecają jednak sami producenci. Są to pianki, płyny czy aerozole, które w swoim składzie zawierają wiele substancji żrących. Potrafią one doprowadzić do podrażnienia czy nawet poparzenia skóry, jak na przykład silnie agresywna soda kaustyczna. Bardzo często w trakcie ich stosowania zagrożone są również nasze błony śluzowe czy oczy. Sprawę dodatkowo pogarszają substancje zapachowe, które mają sprawić, że „poczujemy” efekt czystości, a tak naprawdę są kolejną dawką chemii, którą wdychamy. Pamiętajmy, że substancje zawarte w powyższych środkach są w stanie również zaszkodzić najmłodszym mieszkańcom domu i zwierzętom domowym, jeśli przez przypadek znajdą się w ich zasięgu. Czy zatem możemy walczyć z zaschniętym tłuszczem i brudem w bezpieczny sposób?

Czystość w zgodzie z naturą – to możliwe

Okazuje się, że tak. Bronią w naszym arsenale są znane od lat sposoby domowe, których używano jeszcze zanim stworzono przesiąknięty niebezpieczną i szkodliwą „chemią” arsenał. Tradycyjnym sposobem na pozbycie się tłuszczu i zabrudzeń jest zastosowanie kwasku cytrynowego, octu i sody oczyszczonej. Oczywiście należy zmieszać je w odpowiednich proporcjach. W taki właśnie sposób dbały o czystość w kuchni nasze babcie. Dzisiaj jednak możemy użyć środków nowej generacji. Są one nie tylko skuteczne i wydajne, ale również ekologiczne i bezpieczne nie tylko dla sprzątających, lecz również innych domowników, w tym zwierząt. Zwykle w ich składzie znajdują się związki powierzchniowo czynne pochodzenia roślinnego. W przypadku produktów naturalnych, należy szukać preparatów specjalnie dedykowanych konkretnym powierzchniom. Naturalne składniki mogą działać rewelacyjnie na jednym rodzaju powierzchni, ale innemu nie będą służyć. – Ekologiczne i wegańskie środki do pielęgnacji oraz czyszczenia domu stanowią bezpieczną alternatywę stworzoną po to, aby zadbać o zdrowie użytkowników oraz ich najbliższych, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska. Produkty tego rodzaju są wolne od chemii i nie zawierają sztucznych substancji zapachowych. Są więc hipoalergiczne, co oznacza, że nie wywołują uczuleń oraz nie powodują podrażnień oczu i skóry. Bez obaw mogą z nich korzystać nawet osoby szczególnie wrażliwe, zmagające się z alergiami, astmą czy problemami dermatologicznymi.  - mówi Agnieszka Tkaczyńska, ekspert marki ZAA-ZOO-LAA, producenta ekologicznych i wegańskich środków czystości. Często skład eko czyścideł jest na tyle neutralny dla żywych organizmów, że nawet ich przypadkowe spożycie w niewielkiej ilości nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia. To ogromny atut, który ze względu na bezpieczeństwo doceniają w szczególności rodzice małych dzieci oraz właściciele zwierząt domowych. Warto dodać, że organiczne środki czystości mogą także skutecznie zadbać o zdrowie dzięki zawartości naturalnych substancji o działaniu wirusobójczym i grzybobójczym.  Co ważne, ekologiczne produkty czyszczące są przeważnie całkowicie biodegradowalne, czyli nie szkodzą i nie stanowią zagrożenia dla środowiska. – podkreśla Agnieszka Tkaczyńska z ZAA-ZOO-LAA. Ten ostatni aspekt jest bardzo ważny, zwłaszcza w czasach, gdy społeczeństwo i organizacje międzynarodowe poświęcają coraz więcej uwagi ochronie środowiska naturalnego oraz tematyce ekologii. To już nie tylko moda, ale trend, który powoli zmienia naszą rzeczywistość. Z dbałości o środowisko segregujemy odpady, korzystamy z usług sharing`owych i zwiększamy wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. – Ekologiczne środki czystości to kolejny krok na tej drodze. Krok mały, ale niezwykle ważny, bo wpływający na przyszłość naszą i naszej planety – dodaje Agnieszka Tkaczyńska.

 

Eko porządek w kuchni – porządek na planecie

Jak nietrudno zauważyć, środków do walki z tłuszczem i utrzymania czystości w kuchni jest wiele. Wszystkie z nich są skuteczne, ale czy to oznacza, że dobre dla sprzątającego i osób w jego otoczeniu? O tym, które wybierzecie, musicie zdecydować sami. Warto jednak walczyć z zabrudzeniami w zgodzie z naturą, za pomocą starych domowych sposobów lub nowoczesnych, innowacyjnych i przyjaznych środowisku preparatów. 

 

Więcej eko porządku na www.zaazoolaa.com

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Schody, które wyglądają na lekkie jak piórko! Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:35

Schody, które wyglądają na lekkie jak piórko!

                 Choć są zbudowane z ciężkich betonowych stopni, wydają się niesłychanie lekkie, tak jakby
Dom Zwycięzcy konkursu Paradyż Designers na 62. edycji Salone del Mobile Milano
2024-04-25 | 12:10

Zwycięzcy konkursu Paradyż Designers na 62. edycji Salone del Mobile Milano

Tegoroczne wiosenne spotkanie z designem właśnie dobiegło końca. 62. edycja Salone del Mobile Milano była pod wieloma względami rekordowa. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad
Dom Z nutką vintage
2024-04-25 | 10:40

Z nutką vintage

Właściciele mieszkania to miłośnicy dobrego designu z dawnych lat i sztuki. W ich nowym wnętrzu łączą się ze sobą zimne beże, drewno i naturalne tkaniny, stając się doskonałym tłem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.