Enklawa Cafe Canteen Bar – nowa restauracja na Rynku Kościuszki w Białymstoku
Restauracja Enklawa działa dopiero od dwóch miesięcy i tyle wystarczyło, by wzbudzić zainteresowanie miłośników kuchni tradycyjnej, jak i tych, którzy szukają bardziej nowoczesnych i wyrafinowanych smaków. Świetna lokalizacja, klimatyczny wystrój oraz duży, elegancki ogródek sprawiają, że restauracji nie da się nie zauważyć.
Enklawa to miejsce, w którym spędzimy czas w przyjemnej atmosferze. W mieszczącej się w samym sercu miasta, na Rynku Kościuszki, w sąsiedztwie lodziarni “u Lodziarzy” restauracji zadbano o bogatą ofertę dla wszystkich, nawet bardzo wymagających gości.
Już o 7.30 można napić się tu dobrej kawy oraz zjeść śniadanie serwowane ze zdrowym pieczywem własnego wypieku. Oprócz śniadań, od poniedziałku do piątku w godz. 11:00-15:00 Enklawa serwuje Fast Lunch. Jest to propozycja idealna dla osób, które oszczędnie gospodarują czasem przeznaczonym na posiłek. System daje gwarancję realizacji zamówienia do 10 minut, dzięki czemu mamy pewność, że nawet w przerwie od pracy zdążymy zjeść zdrowy, dwudaniowy obiad.
Restauracja Enklawa chętnie wita także małych gości.
- Przygotowując nasze menu, pamiętaliśmy również o najmłodszych. Zadbaliśmy o to, by dania i desery dla dzieci były nie tylko zdrowe i smaczne, ale też wystarczająco ciekawe - mówi Krzysztof Półtorak, szef kuchni restauracji Enklawa. - Chcemy, by najmłodsi wychodzili z Enklawy szczęśliwi i najedzeni!
Enklawa dopiero się rozpędza, jednak zwłaszcza wieczorami można zaobserwować, że ma już wielu stałych gości. Do gustu przypadły im nie tylko dania, ale też ogromny wybór bajecznych, kolorowych drinków.
Od wakacji do szerokiego katalogu dań z karty restauracji dołączyły takie nowości, jak burger ze strusia, burger Porn Food, śniadaniowy croque madame i wiele innych ciekawych propozycji. Wkrótce ruszą także dowozy, dzięki którym Enklawa dotrze do każdego - czy to ze śniadaniem, lunchem, czy z kolacją.
Aby osobiście sprawdzić słuszność pozytywnych opinii zbieranych przez Enklawę od początku jej funkcjonowania, najlepiej wybrać się na Rynek Kościuszki 26 A. Rezerwacji stolików dokonać można pod numerem 664 695 075.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.