Festiwal Łódź 4 Kultur: warsztaty kulinarne z Bartkiem Pagaczem w Manufakturze

W jaki sposób odkryć wyjątkowe smaki Łodzi? Najlepiej wybrać się do Manufaktury na warsztaty kulinarne „Kuchnia Czterech Kultur”, które odbywają się w ramach jednego z najważniejszych festiwali kulturalnych w Łodzi. Podczas rodzinnych zajęć będzie można odkryć tajniki kuchni polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby zanurzyć się w łódzkiej historii smaków.
Kuchnia Czterech Kultur - Warsztaty kulinarne
14.09 – 17.09, strefa kulinarna Qulinarium w Manufakturze
Łódź to nie tylko kulturowa mieszanka, ale także kulinarna. Łódzka kuchnia czerpała z żydowskich, niemieckich, polskich i kresowych specjałów. W przedwojennym mieście żyli i prowadzili swe karczmy, wyszynki i restauracje Żydzi, Niemcy, Polacy i przybysze ze wschodnich krańców kontynentu, którzy żyli pod carskim zaborem. Mieszanina smaków sprawiła, że Łódź wykształciła własną kuchnię, która czerpała garściami z narodowych specjałów różnych nacji. Przemysłowy i robotniczy charakter miasta sprawiał jednak, że na ogół stawiano na proste i sycące receptury – od żelaznych klusek, prażoków i zalewajki po żuliki i gęsie pipki.
Chcąc przybliżyć wielokulturową kuchnię Łodzi, Manufaktura i Festiwal Czterech Kultur zapraszają na rodzinne warsztaty kulinarne Kuchnia 4 Kultur. Od 14 do 17 września łodzianie poznają tajniki kuchni: polskiej – ze szczególnym naciskiem na łódzkie przysmaki; niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas zajęć dowiecie się, jak przygotować łódzką zalewajkę, niemiecki kartoffelsalate, żydowski lekach i wiele innych potraw.
Warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur odbędą się w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze.
Czwartek, 14.09, g. 17.00 - Kuchnia polska, łódzka: zalewajka, prażok ze skwarkami i pieczonym boczkiem i bobem.
Piątek, 15.09, g.17.00 - Kuchnia niemiecka: sałatka ziemniaczana, kapusta kiszona duszona w piwie.
Sobota 16.09, g.14:00 - Kuchnia żydowska: kugiel z Przedborza i kawior po żydowsku z macą.
Niedziela, 17.09, g. 12.00 - Kuchnia kresowa: baba ziemniaczana, bliny z owocami i kwaśna śmietana.
Warsztaty poprowadzi Bartek Pagacz – łódzki szef kuchni, który szkolił się w prestiżowej Centre de Formation d'Apprentis Louis Prioux w Bar le Duc. Warsztat zostanie poprowadzony w formie live cooking – Bartek przygotuje dwie potrawy, a uczestnicy będą pomagać mu, przygotowując własne porcje – krojąc, obierając warzywa, doprawiając, blendując itp.
Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).
W warsztatach rodzinnych aktywny udział mogą brać dzieci od 10 roku życia oraz dorośli. Dziecko podczas trwania warsztatów pozostaje pod opieką swojego opiekuna. Warsztaty trwają ok. 2 godzin.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić
Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.
Farmacja
E. Kopacz: Róbmy wszystko, by dzieci przyjeżdżające do Polski wchodziły w cykl kalendarza szczepień. Wiele zależy od świadomości matek

Według danych UNICEF poziom wyszczepialności dzieci w Ukrainie wynosi 70 proc. i jest znacząco niższy niż w przypadku dzieci w Polsce. – Róbmy wszystko, żeby dzieci, które do nas przyjeżdżają, wchodziły w cykl kalendarza szczepień i pobierały szczepionki – mówi Ewa Kopacz. Jednocześnie dane Ministerstwa Zdrowia wskazują, że noworodki, które przychodzą na świat w Polsce, są szczepione w prawie 100 proc. Wciąż jest jednak pewien odsetek mam, które mimo obowiązku szczepień dla dzieci nie zamierzają tego robić. Duża w tym wina mitów krążących wokół szczepionek, podsycanych przez ruchy antyszczepionkowe.
Inwestycje
Rynek domów prefabrykowanych może do 2030 roku być wart 7 mld zł. Inwestorów przekonuje krótszy czas budowy

Domy prefabrykowane, stawiane z produkowanych w fabrykach modułów, to temat stosunkowo nowy na polskim rynku, ale zyskujący na popularności. Firma Spectis szacuje, że ten segment rynku jest wart ok. 5 mld zł, a do 2030 roku urośnie do 7 mld. Również długoterminowe perspektywy pozostają optymistyczne. Inwestorów przekonuje do tej technologii przede wszystkim możliwość skrócenia czasu inwestycji do kilku miesięcy i kontroli jej kosztów.