Ceny żywności rosną – sposoby na oszczędne gotowanie
Inflacja nieustannie rośnie, a wraz z nią wzrastają ceny produktów spożywczych. Jeszcze rok temu przygotowanie posiłku dla całej rodziny wiązało się z wydatkiem rzędu 50 złotych. Dzisiaj za ten sam obiad zapłacimy o 20% więcej. Jak oszczędzać podczas gotowania i jeść zdrowo? Przedstawiamy 5 skutecznych sposobów.
Planuj zakupy i zrób listę produktów, które chcesz kupić
Każdemu zdarza się wejść do sklepu po kilka składników na obiad i wyjść z trzema torbami załadowanymi do pełna. Kuszą nas promocje, a półki sklepowe uginają się od towarów, ale dzięki liście zakupowej do koszyka trafi tylko to, co niezbędne. Ograniczymy w ten sposób wydatki, a przy okazji unikniemy wyrzucania jedzenia, którego nie zdążyliśmy zjeść przed upływem terminu ważności.
Dobrym nawykiem jest ustalanie menu na cały tydzień. Możemy przejrzeć gazetki z promocjami i stworzyć go na podstawie produktów z obniżonymi cenami. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż nieprzemyślany zakup artykułów w promocyjnej cenie z nadzieją, że może się przydadzą.
Zero waste w kuchni
Z badań przeprowadzonych przez PROM wynika, że Polacy marnują rocznie około 5 milionów ton żywności. Swój udział mają w tym restauracje i hotele, ale aż 60% odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Po części wynika to z braku przygotowania list zakupowych i ogromu jedzenia zalegającego w lodówce. Często zapominamy, że przy odrobinie fantazji, nawet z resztek można przygotować świetne posiłki i przekąski. I wcale nie potrzebujemy do tego tajemnej wiedzy kulinarnej.
Z przejrzałych owoców możemy zrobić np. pyszny sok. Z wyciskarką do cytrusów będzie to dziecinnie łatwe. Tego typu sprzęt oferuje m.in. marka Ariete. Dwa rodzaje nasadek pozwolą wycisnąć sok zarówno z dużych, jak i małych owoców, a wyśmienity napój spłynie wprost do szklanki. Z kolei dzięki suszarce do żywności możemy naturalnie zakonserwować warzywa, owoce, a nawet mięsa. Produkty przez dłuższy czas pozostaną zdatne do pożycia, a my zużyjemy je, kiedy będą potrzebne. Na obiad był rosół? Pamiętajmy, że ta pożywna zupa to nie tylko wywar. Z mięsa możemy przygotować potrawkę na następny dzień, a z warzyw – pyszną sałatkę jarzynową. Oszczędzanie w kuchni polega na mądrym gospodarowaniu zapasami z lodówki i wykorzystaniu wszystkiego, co się w niej znajduje.
Zdrowsze posiłki i oszczędność w jednym
Myślisz, że frytki przygotujesz tylko na oleju, a popcorn zrobisz wyłącznie w mikrofalówce? Nic bardziej mylnego. Wystarczy frytkownica beztłuszczowa albo maszynka do popcornu. „Dzięki beztłuszczowemu procesowi obróbki, frytki będą nie tylko zdrowsze, ale również tańsze w przygotowaniu. Litrowa butelka oleju kosztuje ok. 10 zł, a do tradycyjnej frytkownicy trzeba wlać przynajmniej dwie, czyli samo usmażenie porcji frytek kosztuje 20 zł. Opakowanie popcornu do mikrofalówki o wadze 90 gramów to koszt około 3 złotych – tyle samo zapłacimy za 0,5 kg ziaren do prażenia.” – podsumowuje Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete. To właśnie dzięki nowoczesnym urządzeniom, możemy w łatwy sposób zaoszczędzić podczas gotowania, a przy tym ograniczyć spożywanie niezdrowej żywności.
Ogranicz zakup gotowych produktów
Wiele osób używa w swojej kuchni produkty wysoko przetworzone. Gotowanie jest wtedy szybkie i łatwe. Jeśli jednak chcemy realnie oszczędzić, część produktów bez trudu przygotujemy w domu. Zamiast gotowego sosu na spód pizzy, lepiej przygotować go samodzielnie. Pomidory w puszce i blender pozwolą zrobić to dosłownie w kilka minut. Kupny makaron zamieńmy na ten domowej roboty. Będzie nie tylko taniej, ale też zdrowo i smacznie. Wystarczy urządzenie do makaronu – najlepiej takie z kilkoma poziomami regulacji grubości ciasta, dzięki czemu zrobimy spaghetti, lasagne czy tagietelle.
Wypiekacz do chleba będzie świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą móc sięgnąć po świeży bochenek zawsze, gdy tylko mają na to ochotę. Cóż może się równać zapachowi świeżego chleba? W dodatku ten wypiekany w domu nie zawiera żadnych polepszaczy smaku i zbędnych dodatków. Trzeba też powiedzieć, że pieczywo to jeden z tych artykułów, które najbardziej podrożały.
Jedzenie na dowóz? Nie, dziękuję
Któż z nas nie skorzystał choć raz z opcji jedzenia na dowóz? To często ostatnia deska ratunku dla tych, którzy nie planują swojego menu z wyprzedzeniem i w porze przygotowania obiadu odkrywają, że w lodówce jest tylko… światło. Niestety cierpi na tym domowy budżet. Koszt obiadu dla 4 osób z dowozem, to wydatek rzędu 150 zł – w tym budżecie można przygotować pełnowartościowe posiłki na dwa dni. Rozsądne planowanie menu i uzupełnianie domowych zapasów z tygodniowym wyprzedzeniem, w znacznej mierze pozwoli ograniczyć zamawianie posiłków. „A jeśli najdzie nas ochota na pizzę, to najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Z ulubionymi składnikami i chrupiącymi brzegami. Gorąca i aromatyczna, wyjęta prosto z pieca do pizzy, smakuje znacznie lepiej niż pizza na dowóz.” – podsumowuje ekspert marki Ariete.

Sukces z przeszkodami: Blisko 1/3 polskich przedsiębiorczyń zmaga się z koniecznością udowadniania swojej wartości w biznesie

Wielka Gala Liderów Polskiego Biznesu już 1 marca

Ponad 60% kobiet prowadzących biznes doświadczyło kryzysu psychicznego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.