Praca w wakacje łakomym kąskiem dla młodych Polaków
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Wakacje to czas kojarzący się z odpoczynkiem od zajęć szkolnych czy na uczelni. Wiele młodych osób decyduje się jednak wykorzystać przerwę w nauce na podjęcie pracy sezonowej, tym bardziej że zainteresowanie emigracją zarobkową od kilku lat utrzymuje się na wysokim poziomie. Jak wynika z raportu „Migracje zarobkowe Polaków”, w ciągu najbliższego roku wyjazd rozważa blisko 17% Polaków, co czwarty nie potrafi zdecydowanie wypowiedzieć się na ten temat, co jest najwyższym odsetkiem od 2015 roku.
Na przestrzeni ostatnich trzech lat zainteresowanie Polaków emigracją zarobkową wyraźnie wzrosło i utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Obecnie niemal 17% badanych rozważa wyjazd w poszukiwaniu pracy w ciągu najbliższego roku, wyraźnie przy tym zmalał odsetek odrzucających taką perspektywę – obecnie to niespełna 60% badanych, co stanowi spadek aż o 8,7 pp. w porównaniu z lipcem 2022 roku i 21,6 pp. w odniesieniu do września 2021 roku. Najliczniejszą grupę wśród rozważających możliwość wyjazdu – aż 52% – stanowią osoby w wieku 25-44 lat, a 30% to osoby przed 25. rokiem życia. To właśnie wśród najmłodszych odnotowano największy zwrot zainteresowania pracą za granicą w porównaniu do ubiegłego roku – aż o 13 pp., zmalał natomiast odsetek przedstawicieli starszego pokolenia, w przedziale wiekowym 45-67 lat.
Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, pracodawca może zatrudniać osoby młodociane, a więc te po 16. roku życia, które jeszcze nie są pełnoletnie. Warto jednak wiedzieć, że w tym przypadku panują pewne ograniczenia – tacy pracownicy nie mogą wykonywać ciężkich prac, a więc na przykład polegających głównie na podnoszeniu, przenoszeniu czy przewożeniu ciężarów, prac w branży produkcyjnej, związanych ze sprzedażą i konsumpcją alkoholu oraz prac przy budowie lub rozbiórce obiektów budowlanych. Pomimo tych ograniczeń, młodzi ludzie nie powinni mieć większych problemów ze znalezieniem zatrudnienia latem. Pracodawcy obecnie borykają się z trudnościami w skompletowaniu załogi pracowników, stąd praca wakacyjna z pewnością będzie dostępna, a wybór jest całkiem spory.
Chętnie wybieranym kierunkiem przez osoby planujące zarobić latem są wyjazdy do innych krajów. Praca w wakacje za granicą to nie tylko okazja do zgromadzenia środków na większe wydatki, opłacenie studiów czy utrzymanie się bez pomocy rodziców, ale też sposób na doskonalenie języka obcego, a nawet możliwość łączenia pracy z turystyką. Ile można zarobić?
Podjęcie pracy sezonowej pozwala z jednej strony zdobyć środki na wymarzoną podróż, ciekawe obozy lub kursy, zaś w przypadku studentów – na opłacenie studiów, a z drugiej uczy samodzielności i rozsądnego zarządzania pieniędzmi. Wakacyjna praca pozwala również uniknąć zaciągania pożyczek i nie zadłużania się, co z kolei buduje większą odpowiedzialność w korzystaniu ze zgromadzonych środków – mówi Marta Fila, Marketing Manager w AIQLabs, właściciela marek SuperGrosz i „Kupuj Teraz – zapłać później”. – Praca przy zbiorach owoców i warzyw daje zarobki w wysokości od 3000 zł do 4000 zł miesięcznie brutto. Magazynierzy i osoby wykładające towar mogą liczyć na miesięczne zarobki w granicach od 3500 zł do 5500 zł, a opiekunowie osób starszych od 4000 zł do 7000 zł miesięcznie. Oczywiście wiele zależy od tego, czy pracodawca zapewnia wyżywienie i zakwaterowanie. Zdarza się, że miejsce zamieszkania jest oddalone od pracy, co wiąże się z wydatkami na dojazdy – dodaje ekspertka.
Oczywiście, praca wakacyjna za granicą musi być wybrana z rozsądkiem – nie każdy sprawdzi się przy zbiorze owoców lub warzyw, zaś osoby nie znające dobrze języka angielskiego raczej nie będą dobrymi kelnerami. Najrozsądniej jest wybierać sprawdzone miejsca zatrudnienia lub wyjeżdżać ze znajomymi, którzy znają pracodawcę i realia panujące w danym miejscu. Trzeba też liczyć się z wydatkiem na samą podróż – najszybszym i najwygodniejszym środkiem transportu jest oczywiście samolot.

Sukces z przeszkodami: Blisko 1/3 polskich przedsiębiorczyń zmaga się z koniecznością udowadniania swojej wartości w biznesie

Wielka Gala Liderów Polskiego Biznesu już 1 marca

Ponad 60% kobiet prowadzących biznes doświadczyło kryzysu psychicznego
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Eliza Gwiazda: Teraz w koszykach ze święconką jest nawet czekolada i alkohol. Ważniejszy jest przepych niż przeżywanie tego czasu w duchu świąteczno-religijnym
Influencerka podkreśla, że dla niej Święta Wielkanocne mają szczególnie wymiar duchowy, bo pokazują zwycięstwo dobra nad złem i są symbolicznym początkiem czegoś nowego. Jej ulubionym rytuałem na tę okazję jest przygotowywanie koszyka ze święconką. Eliza Gwiazda zapewnia, że w tym czasie stawia na umiar i nie pozwala, by komercja wyparła tradycję. Wielkanoc kojarzy się jej bardziej z radością ze spotkania z bliskimi niż z suto zastawionym stołem.
Problemy społeczne
Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]

Ponad 20 tys. pacjentów czeka w kolejce do zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i pielęgniarskiej opieki domowej. Wraz ze zmianami wprowadzonymi dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością inni oczekujący pacjenci są przesuwani do tyłu w kolejce, nawet jeżeli są w stanie cięższym. Mimo apeli kierowanych od kilku lat do rządzących sytuacja sektora opieki długoterminowej zamiast się poprawiać, wciąż się pogarsza.
Gwiazdy
Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki

Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.