Komunikaty PR

Finger foods – przekąski idealne na przyjęcia w plenerze

2024-06-20  |  01:00
Biuro prasowe

Letnie wieczory to idealny czas, by nadrobić wszystkie towarzyskie zaległości. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i bogactwo świeżych składników zapraszają do wspólnej biesiady na świeżym powietrzu. Wystarczy, że każdy z gości przygotuje niewielką przekąskę „na raz”, by w mig przygotować ucztę, bez konieczności wielogodzinnego stania przy garach. Brzmi prosto? Takie właśnie są finger foods! Mamy na ich przygotowanie kilka sprawdzonych pomysłów.

 

Jak to się dzieje, że wszystkie posiłki jedzone na świeżym powietrzu smakują o niebo lepiej, niż w domu? Może to wynik swobodnego rozprzestrzeniania się aromatów lub moc otulających promieni słonecznych? Nie ważne! Ważne, że w końcu nadszedł czas, by do woli rozkoszować się pięknymi okolicznościami przyrody.

 

Latem, wszystko smakuje lepiej!

Pachnące ziołami i kwiatami łąki, piaszczysty brzeg rzeki, pomost przy stawie, czy ustronna polana w miejskim parku – początek lata jest najlepszym momentem, by wspólnie z przyjaciółmi odkrywać wszystkie zalety okolicznych „miejsc mocy”. Nic tak nie pobudza apetytu, jak świeże powietrze, zwłaszcza wtedy, gdy miło spędzony czas mija znacznie szybciej niż ten poświęcony na pracę. Niewielkie finger foods, czyli przekąski na „raz”, to idealny pomysł, by stale dostarczać sobie potrzebnej energii i miło rozpieszczać podniebienie.

Co spakować do koszyka, by zaspokoić wszystkie smaki?

Koszyk z przekąskami na przyjęcie w plenerze powinien obfitować przede wszystkim w sezonowe warzywa i owoce. Nie zapomnijcie też o napojach! Na piknikach doskonale sprawdza się domowa lemoniada miętowo-cytrynowa lub zimny kompot z rabarbaru i truskawek.

 

Przygotowując przekąski warto zadbać o ich różnorodność. Miłośników słodyczy z pewnością ucieszą kawałki ciasta ucieranego z owocami lub puszyste babeczki. Amatorzy wytrawnych smaków będą zadowoleni z zapiekanych kieszonek z ciasta francuskiego wypełnionych farszem na bazie sera i suszonych pomidorów lub podsmażonych pieczarek. Jedną z najmodniejszych przekąsek ostatnich sezonów są marynowane warzywa lub kiszonki – coraz popularniejsze kimczi, kiszone rzodkiewki lub kawałki kalafiora oraz pikle z ogórka, cukinii lub zielonych pomidorów.

 

Doskonałą przekąską „na raz”, która wzbogaci smak wszystkich sezonowych warzyw, są sery żółte w plasterkach. Ser w plastrach zawiera całą gamę cennych składników – białko, kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witaminy A, D, E, K i B oraz wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź. Jest też znakomitym źródłem energii, a badania naukowe potwierdzają, że skutecznie wpływa na wzrost serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za poprawę humoru i poziomu odczuwalnego szczęścia.

 

– Sekretem najlepszej jakości serów żółtych jest dbałość o wysokie standardy produkcji na każdym etapie, ale także niezmienność sprawdzonych od lat receptur. – zauważa Ewa Polińska, MSM Mońki. - Od 2010 roku wszystkie najpopularniejsze monieckie sery żółte dostępne są w formie cienkich plastrów zamkniętych w szczelnych jednorazowych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Takie rozwiązanie sprawia, że ser w plastrach dłużej pozostaje świeży i zachowuje wszystkie swoje walory smakowe oraz wartości odżywcze. Poza tym nasze sery w plastrach nie różnią się składem od tych, które produkujemy w blokach.  – dodaje.

 

Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods

Choć nie ma nic złego w klasycznych kanapkach, przyjęcia w plenerze rządzą się swoimi prawami. Niezawodnym patentem na udane spotkanie towarzyskie na świeżym powietrzu jest ustalenie ze wszystkimi gośćmi, by każdy przyniósł przekąskę, którą chciały podzielić się z innymi. Tym sposobem zapewnimy sobie różnorodność dań, przy jednoczesnym zminimalizowaniu czasu spędzonego w kuchni.

 

Jednym z kluczowych składników, który może podnieść wartość smakową tych przekąsek, jest ser żółty. Dlaczego warto go dodać? Przede wszystkim, ser żółty dodaje głębi smaku oraz kremowej konsystencji, która doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami — od warzyw po wędliny. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. – Dodatkowo, ser żółty jest źródłem białka i wapnia, co czyni te przekąski nie tylko smacznymi, ale i odżywczymi.

 

Spróbuj dodać np. kawałki sera do mini kanapek, roladek z tortilli czy pieczonych przekąsek, a zobaczysz, jak łatwo można zachwycić swoich gości prostymi, lecz wyrafinowanymi smakami.

Diabeł tkwi w szczegółach

 

Przygotowując małe, chrupiące przekąski „na raz”, nie wolno zapominać o orzeźwiających sosach, w których będzie można je maczać. Może to być salsa z awokado, pomidora i czerwonej cebuli lub dip serowy na bazie serka topionego i ulubionych ziół. Aby wzmocnić efekt wizualny naszych finger foods, warto ozdobić je płatkami jadalnych kwiatów np. nagietka, bratka, ogórecznika lub nasturcji.

 

Co można przygotować na spotkanie w plenerze? Podrzucamy kilka propozycji:

– wytrawne muffinki z żółtym serem,

– paluchy z ciasta francuskiego owinięte cienkimi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej,

– słone pączki serowe,

– spring rollsy, czyli świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy,

– wytrawne ciasteczka lub krakersy z różnego rodzaju pastami,

– koreczki serowo-owocowe.

 

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości odrobiną orientalnych smaków, koniecznie wypróbuj przepis na sajgonki z serem i warzywami:

 

Składniki:

- papier ryżowy,

- liście botwinki,

- ogórek świeży,

- marchewka,

- papryka świeża,

- dowolne kiełki,

- ser Aldamer MSM Mońki,

- sos sojowy,

- chrzan wasabi

 

Papier ryżowy namoczyć w wodzie aż do zmięknięcia. Na każdy nałożyć liść botwinki, pokrojone w cienkie paseczki warzywa, kiełki i plaster sera. Zwinąć jak gołąbki. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z niewielką ilością chrzanu wasabi. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.

Farmacja

Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.

Ochrona środowiska

Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.