Komunikaty PR

Gdy kochamy słodycze, fast foody i niezdrowe przekąski …

2020-08-11  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.7 MB )

…i jednocześnie chcemy zrzucić kilka kilogramów, zazwyczaj szukamy zdrowszych, niskokalorycznych zamienników dostępnych w sklepach. Możemy wśród nich znaleźć świeże i suszone owoce, gorzką czekoladę, orzechy i pestki, dżemy niskosłodzone, sezamki, ciasteczka zbożowe i owsiane oraz całą gamę produktów, które producenci specjalnie dla nas „odchudzili” i oznaczyli jako „light”, „fit”, „low fat”, „no sugar”.

Z pomocą przychodzą też domowe receptury na „dietetyczne słodycze” i „niskokaloryczne fast foody”. Oto kilka przykładowych przepisów, które z powodzeniem można wykonać samodzielnie:

Letnia pizza arbuzowa 

Wersja wytrawna: dużego arbuza pokroić w plastry, pojedynczy plaster pokroić na kształt trójkątów pizzy, na pojedynczych kawałkach układać pokruszony ser feta, pokrojone w plastry czarne i zielone oliwki i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę.

Wersja owocowa: dużego arbuza pokroić w plastry, pojedynczy plaster pokroić na kształt trójkątów pizzy, na pojedynczych kawałkach układać pokrojone w plastry kiwi, maliny lub truskawki i borówki lub czarne jagody, można ozdobić listkami mięty lub melisy.

Owocowe szaszłyki

Na długiej wykałaczce nadziewać naprzemiennie letnie owoce, np.: truskawki, borówki, kiwi, ananasa, mango, jeżyny. Przed podaniem można polać rozpuszczoną czekoladą deserową.

Owocowe rożki

W wafelkach do lodów układać pokrojone owoce, np. morele, nektarynki, brzoskwinie, ananasa, jeżyny, czarne jagody, czereśnie bez pestek ,maliny, winogrona, czarne i czerwone porzeczki.

Oszukane kanapki warzywne

Młodą cukinię pokroić w plastry, posmarować pastą warzywną lub hummusem, na wierzchu układać pokrojone warzywa, np. rzodkiew, ogórki zielone lub małosolne, czerwoną paprykę, bazylię lub kiełki lucerny.

Pudding chia:

W szklance ciepłego mleka krowiego 2% tłuszczu lub napoju roślinnego wymieszać 3 łyżki nasion chia i łyżkę miodu, poczekać aż pudding zgęstnieje, przełożyć do miseczki, posypać garścią borówek, garścią pokrojonych truskawek i łyżką uprażonych płatków migdałowych.

Czekoladowy mus z awokado:

Bardzo dojrzałe awokado rozgnieść widelcem, wymieszać ze szczyptą soli, 2 łyżkami kakao, 2 łyżkami miodu i 2 łyżkami mleka migdałowego. Tak przygotowany mus można podać z garścią sezonowych owoców, np. truskawek, borówek, poziomek, malin.

Błyskawiczne ciasteczka bananowo – owsiane:

Dojrzałego banana rozgnieść widelcem, wymieszać z niepełną szklanką płatków owsianych i garścią borówek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować ciasteczka, piec ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

To tylko kilka propozycji dietetycznych zamienników. W Internecie można znaleźć wiele przepisów i inspiracji. Tylko czy szukanie „zdrowszych” zamienników jest bezpiecznym sposobem na odchudzanie?

- Z pewnością wskazane przez nas przykłady „zdrowych przekąsek” mogą mieć zastosowanie w diecie dzieci, które uwielbiają słodycze. Tradycyjne słodkości spożywane w nadmiernych ilościach sprzyjają rozwojowi otyłości, próchnicy i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, bo są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczów trans, sztucznych dodatków do żywności i cukru. Z kolei proponowane przez nas zamienniki oprócz cukru są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, białka, antyoksydantów, witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka – mówi Małgorzata Pomykała z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.

Przytoczone przepisy, zwłaszcza te zamienniki słodyczy, mogą też z powodzeniem uzupełniać dietę sportowców i osób o dużej aktywności fizycznej, które mają zwiększone zapotrzebowanie energetyczne. Co w przypadku osób odchudzających się?

- Niestety nasze obserwacje wskazują, że osoby będące na dietach redukcyjnych szukające „zdrowszych” zamienników zwykle zjadają takich produktów więcej niż ich „niezdrowych” odpowiedników. Nie zawsze też wybór „odchudzonej” wersji ulubionej przekąski nas satysfakcjonuje, w związku z czym po jej zjedzeniu nadal szukamy produktu, który zaspokoi nasze żywieniowe potrzeby i w efekcie zjadamy więcej - mówi specjalistka z CDS w Giżycku.

Jeśli chodzi o sięganie po „niedozwolone” przekąski w przypadku osób odchudzających się można zauważyć dwie tendencje.

- Z jednej strony mamy pacjentów, którzy po zjedzeniu kilku kostek czekolady lub kawałka sernika po niedzielnym obiedzie czują się bardziej zmotywowane do utrzymania diety redukcyjnej i do intensyfikacji lub rozpoczęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Z drugiej strony mamy pacjentów, którzy błędnie uważają, że porcja lodów lub baton zjedzony po kilku tygodniach stosowanej diety zaprzepaszczą ich szansę na osiągnięcie celu i zaprzestają stosowania diety w ogóle – dodaje Małgorzata Pomykała.

Jakie wobec tego są zalecenia dietetyków? Może lepiej pozwolić sobie na komfort psychiczny i już na początku odchudzania założyć, że raz w tygodniu pozwolę sobie na małą porcję ulubionego smakołyku. Dobrze jest takie odstępstwo od diety zaplanować - może do kawy w wolną sobotę lub w ramach wyjścia z rodziną na niedzielny spacer? Po takim odstępstwie dozwolonym przez dietetyka z pewnością z łatwością wrócimy do diety od następnego zaplanowanego posiłku.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Zboża i owoce – idealny duet na lato! Biuro prasowe
2024-06-26 | 07:35

Zboża i owoce – idealny duet na lato!

Z badania przeprowadzonego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” wynika, że produkty zbożowe stosunkowo rzadko wykorzystywane są (przez niespełna
Zdrowie Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024
2024-06-25 | 13:00

Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024

Bezpłatne, szybkie testy w kierunku HIV, HCV i kiły oraz rozmowy o profilaktyce chorób przenoszonych drogą płciową – oto co na Open’er Festival w Gdyni
Zdrowie Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?
2024-06-25 | 10:00

Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?

Materace zawsze tworzone są z myślą o komforcie użytkowników. Szacuje się, że około 20-30% populacji to alergicy. Dlatego powstało wiele produktów z myślą

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.

Ochrona środowiska

Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne

1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.

Konsument

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów

Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.