Generator ozonu w Twoim domu – sprawdź, dlaczego warto go mieć
Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Odkurzacz, pralka czy zmywarka to niezbędne w domu sprzęty AGD, które pomagają w utrzymaniu czystości. Istnieją jednak zanieczyszczenia, których nie widać gołym okiem, a mimo to znajdują się w pomieszczeniach czy żywności i mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Jak się ich pozbyć? Niezbędne okazują się urządzenia do dezynfekcji, takie jak generatory ozonu.
Ozonatory wykorzystują ten sam proces, który zachodzi podczas wyładowań elektrycznych w trakcie burzy. Urządzenie pobiera powietrze, a następnie przy użyciu prądu o wysokim napięciu przekształca tlen w ozon. Powstała w wyniku tej reakcji cząsteczka wykazuje właściwości silnie dezynfekujące. Jest ona skuteczniejsza i działa szybciej niż chlor, a dzięki krótkiemu czasowi rozpadu połowicznego można ją bezpiecznie stosować w domu. Przy użyciu generatorów ozonu usuniemy szkodliwe substancje z pożywienia, a także niechciane zapachy, grzyby, pleśń czy alergizujące roztocza i drobnoustroje z pomieszczeń lub samochodów.
– Korzystanie z ozonowania w warunkach domowych nie jest wciąż popularne w Polsce. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych tego typu urządzenia są w co trzecim gospodarstwie. Nic dziwnego, dzięki różnorodnemu zastosowaniu ozonatorów możemy znacznie poprawić jakość życia i zadbać o czystość najbliższego otoczenia – mówi Łukasz Malik, współwłaściciel marki Wenon.
Czy ozonowanie żywności ma sens?
Niestety, nie mamy wpływu na to w jaki sposób żywność, którą kupujemy w sklepie, jest przechowywana i zabezpieczana. Mimo tego, że przed dopuszczeniem do sprzedaży musi spełnić szereg norm jakościowych, to i tak mogą znaleźć się w niej szkodliwe antybiotyki, pestycydy czy ulepszacze. Co więcej, podczas magazynowania jest również narażona na działanie grzybów i pleśni. Nie zawsze udaje nam się jednak kupić ekologiczne produkty ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie mamy dostępu do najlepszych składników, kupujmy takie jakie możemy, ale zadbajmy o nie w inny sposób. Ozonowanie żywności zapewnia jej czystość mikrobiologiczną, która nie tylko gwarantuje brak zanieczyszczeń, ale też znacznie wydłuża okres przydatności produktów spożywczych.
– To co dostarczamy organizmowi przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto zainteresować się metodą dezynfekcji pożywienia, jaką jest ozonowanie. Ozon to gaz, który szybko się rozkłada – po około 40 minutach przekształca się w tlen, jest więc bezpieczny, a jego działanie nie pozostawia skutków ubocznych. Możemy nie tylko ozonować jedzenie, ale też wodę – dzięki czemu nabierze krystalicznego koloru, a jej smak i zapach się polepszą – komentuje Łukasz Malik.
Odkażanie domu i przedmiotów, a bezpieczeństwo życia codziennego
Nie tylko żywność jest narażona na zanieczyszczenia – także miejsca, w których przebywamy oraz przedmioty, których używamy mogą być siedliskami bakterii i szkodliwych mikroorganizmów. Ich działanie może mieć wpływ na nasze zdrowie i powodować infekcje dróg oddechowych, problemy z układem nerwowym i skórą[1], a nawet przyczyniać się do powstawania nowotworów[2]. Częstym, nawracającym problemem są pojawiające się na ścianach grzyby i pleśnie, które występują szczególnie w pomieszczeniach o słabej wentylacji, narażonych na działanie wilgoci jak łazienka czy garderoba. Ozonatorami możemy dezynfekować zarówno powierzchnie mieszkalne, meble oraz samochody, przez co pozbędziemy się z nich nie tylko trujących związków, ale usuniemy też nieprzyjemne zapachy. Alergicy, astmatycy i osoby ze skłonnościami do stanów zapalnych skóry również mogą skorzystać z dobrodziejstw ozonowania – jest ono skuteczną metodą w walce z alergenami.
– Generatory ozonu niszczą roztocza, kurz oraz drobnoustroje powodujące zakażenia i choroby bakteryjne. Warto dezynfekować nimi przedmioty codziennego użytku jak sztućce, deski do krojenia czy dziecięce zabawki. Dodatkowo możemy wykorzystać właściwości ozonu do polepszenia kondycji naszej cery. Kąpiel w ozonowanej wodzie leczy grzybice i trądzik, a przez dotlenienie skóry odpręża organizm – dodaje Łukasz Malik z Wenon.
Regularne ozonowanie żywności, pomieszczeń i przedmiotów pomaga w utrzymaniu czystości oraz jest jednym z elementów prowadzenia świadomego, zdrowego stylu życia. Eliminując szkodliwe bakterie i wirusy dbamy o siebie i naszych bliskich.
Marka Wenon prezentuje ofertę generatorów ozonu, które są odpowiednie do użytku domowego – zarówno do ozonowania pomieszczeń, pożywienia oraz rzeczy i mebli:
Ozonator Wenon N1668A
Kompaktowy produkt, który sprawdzi się nawet przy sterylizacji dużych powierzchni do 180 m2, wykorzystuje zaawansowane rozwiązania technologiczne. Model wyposażono w pięć trybów ozonowania w zależności od przeznaczenia, co ułatwia wybór odpowiedniego programu. Maksymalny czas pracy urządzenia wynosi 60 minut.
Produkt dostępny jest w asortymencie sklepu Wenon.pl. Cena: 629 zł
Ozonator Wenon MF108
Urządzenie o nowoczesnym wyglądzie i wydajności 400 mg. Produkt może działać nawet 60 minut, ale dzięki timerowi ustawimy potrzebny czas pracy. Wyświetlacz z lampami LED sprawia, że obsługa ozonatora jest łatwa i szybka. Najlepsze efekty ozonowania tym modelem uzyskamy na obszarze w przedziale od 5 do 50 m2.
Produkt dostępny jest w asortymencie sklepu Wenon.pl. Cena: 499 zł
O marce
Marka Wenon powstała w kwietniu 2020 roku w odpowiedzi na nowe potrzeby konsumentów. To urządzenia dezynfekująco-oczyszczające najwyższej jakości, przeznaczone zarówno dla klientów bezpośrednich, jak i biznesowych. Misją marki jest uświadomienie Polakom, jak ważna jest czystość i jakość spożywanych produktów, którą można podnieść przy pomocy urządzeń takich jak ozonatory czy lampy UV. Produkty marki Wenon dostępne są na wenon.pl.
[1] B. Gutarowska, Grzyby strzępkowe zasiedlające materiały budowlane wzrost oraz produkcja mikotoksyn i alergenów, „Zeszyty naukowe nr 1074 Politechnika Łódzka” 2010.
[2] A. Kowalska, K. Walkiewicz, P. Kozieł. M. Muc-Wierzgoń, Aflatoksyny – charakterystyka i wpływ na zdrowie człowieka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2017.
Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit
Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.