Komunikaty PR

Glovo zdradza trendy konsumenckie z okazji Międzynarodowego Dnia Burgera

2022-05-27  |  18:28
Biuro prasowe
  • Polska staje się coraz bardziej wegetariańska – znajdujemy się na szczycie rankingu krajów o najwyższym spożyciu wegetariańskich burgerów. Polska odpowiada za ponad 33% zamówień bezmięsnego burgera  w Glovo.
  • W ostatnich 12 miesiącach Glovo w Polsce dostarczyło już 6 mln burgerów, co daje nam 4. miejsce w międzynarodowym rankingu Glovo i oznacza, że zamawiamy 11 burgerów na minutę!
  • 710 - tyle burgerów w ciągu ostatnich 12 miesięcy zamówił największy polski fan kultowej kanapki wśród użytkowników Glovo.
  • W 2021 r. użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce zamówili ponad 5,3 mln burgerów, w tym aż 15 819 sztuk w Międzynarodowy Dzień Burgera.

 

Burgery, choć kojarzą się głównie z kulturą amerykańską, zagościły w menu Polaków na dobre. Ta smakowita potrawa obchodzi swoje święto 28 maja! Czy zeszłoroczny rekord w postaci 5,3 mln zamówionych burgerów może zostać pobity? Kiedy najczęściej decydujemy się na burgery oraz gdzie mieszka największy, polski burger lover? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!

Sekret burgera, którego pokochał cały świat, tkwi w prostocie przygotowania, dostępności składników oraz szerokiej gamie możliwych do stworzenia wariantów smakowych. Coraz większą popularność zdobywają właśnie burgerowe wariacje, w których klasyczną wołowinę i dodatki zamienia się na mniej oczywiste składniki. Rośnie zainteresowanie opcjami wege: z kotletem z soczewicy, tofu lub z cieciorki. Na topie są także burgery fit, w których bułka zastępowana jest pieczywem pełnoziarnistym, albo... sałatą lodową. Coraz częściej sięgamy również po tzw. smash burgery oraz te wzbogacone o lokalne produkty, np. regionalny ser. Wszystkie te różnorodne, burgerowe wariacje dostępne są na wyciągnięcie ręki dzięki Glovo - w ciągu ostatnich 12 miesięcy dostarczono w Polsce 6 mln burgerów!

Polska liderem na międzynarodowej burgerowej mapie! 

Nasze osiągnięcia pod względem zamawiania burgerów w dostawie są imponujące, bo jesteśmy na 4. miejscu na arenie światowej. Glovo zdradza, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy mieszkańcy Polski zamówili prawie 6 mln burgerów, co daje 11 zamówionych kanapek na minutę! Rekord dzienny przypadł na 24 listopada 2021 r. - wtedy dostarczonych zostało ponad 40 tys. burgerów. Tzw. “złotą minutą” była 17:05 - o tej porze, wspólnie, co sekundę składaliśmy zamówienie średnio na 2,5 burgera. Statystyki Glovo wskazują także, że Polska uwielbia wegetariańskie burgery. Nasz kraj zajął 1. miejsce na światowej mapie dostaw Glovo tego dania w wersji bezmięsnej. Glovo dostarczyło nam ich aż 77 tys. w ciągu ostatnich 12 miesięcy, co stanowi ponad 33 proc. światowego spożycia wege burgerów doręczonych przez aplikację.

Wieczorna, cheeseburgerowa rozpusta w niedzielę

Glovo podsumowało swoje dane, z których wynika, że Polacy najchętniej zamawiają burgery w niedzielę, która zdecydowanie bije na głowę inne dni tygodnia pod względem liczby dostarczanych kanapek. Czyżby burger był dla użytkowników Glovo posiłkiem idealnym po gorączce sobotniej nocy? A może zyskał już miano rodzinnego obiadu? Największy miłośnik burgerów w Polsce zamówił ich za pośrednictwem aplikacji aż 710 w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Dane Glovo pokazują również, że najwięcej zamówień z tym daniem w roli głównej generowanych jest w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu.

A jakie rodzaje burgerów najbardziej lubią użytkownicy aplikacji Glovo? Niekwestionowanym królem jest klasyczny cheeseburger z ciągnącym się, żółtym serem. Polacy uwielbiają zamawiać burgery zarówno w restauracjach typu fast-food, jak i w małych, lokalnych knajpkach. Dane Glovo wskazują jednak, że chcemy także sami przyrządzać domowe, gorące kanapki. Dowodem na to jest fakt, że w zeszłym roku dostarczyło do domów użytkowników prawie 20 tys. bułek do burgerów!

Dla miłośników burgerów Glovo przygotowało gratkę na międzynarodowe święto tego dania! Jego data zbiega się bowiem z finałem Ligi Mistrzów. Z tej okazji Glovo przygotowało kod promocyjny “FINAL”, który uprawnia do bezpłatnej dostawy zamówienia z restauracji McDonald’s przy zamówieniu za min. 35 zł. Promocja obowiązuje od 26 do 29 maja. Te wszystkie elementy tworzą idealną okazję do zamówienia kultowej kanapki!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej Biuro prasowe
2024-04-19 | 01:00

Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej

24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać nam o tym, jak ważny jest to posiłek. Hasłem tego święta, ustanowionego w 2012 r. jest „Znajdź czas na
Żywienie Król polskich energetyków w nowych szatach
2024-04-18 | 17:15

Król polskich energetyków w nowych szatach

Najnowsza odsłona kampanii King of the Night jest podkreśleniem rynkowego sukcesu ostatnich lat, ze wskazaniem na wieloletnią misję brandu, którą jest odkrywanie drzemiącej w ludziach
Żywienie Życie w biegu a zdrowe odżywianie
2024-04-16 | 17:00

Życie w biegu a zdrowe odżywianie

Sprawdzone “lifehacki”, które pomogą utrzymać równowagę między zdrowiem, a pędem codzienności Jednym z nich jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów

Wokalistka zauważa, że co kilka miesięcy do sprzedaży trafiają nowe kolekcje ubrań, a te, które jeszcze nie są zniszczone i mogłyby się przydać innym, lądują na śmietniku. Podobnie jest z różnymi urządzeniami elektronicznymi, sprzętem RTV i AGD. Nowe modele z dnia na dzień wypierają starsze, a góra elektrośmieci stale rośnie. Maria Sadowska apeluje więc, by zadać sobie trochę trudu i niepotrzebne telefony, tablety czy komputery oddać do odpowiedniego punktu, z którego trafią do recyklingu i utylizacji. Artystka docenia też kreatywność swojego męża, który maluje obrazy na starych, skórzanych kurtkach i tworzy w ten sposób nietuzinkowe elementy garderoby.

Media

Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą

W nowej odsłonie programu „Tańcząca ze światem” Edyta Herbuś zabierze widzów do Jordanii. Jak zaznacza, plan wyjazdu był bardzo intensywny. Przez dziewięć dni ekipa realizująca pracowała po 12 godz., by pokazać niezwykłe, kulturowe i historyczne bogactwo tego fascynującego kraju. Tancerka zdradza też, że te wyjątkowe miejsca pozwoliły jej odkryć w sobie uśpione pokłady wrażliwości i stały się powodem wielu wzruszeń.

Konsument

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć

Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.