Gotowanie łączy pokolenia!
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Dzień Babci i Dziadka to znakomita okazja do wspólnej aktywności dziadków z wnukami. Pomysłów na spędzenie czasu razem może być wiele – jednym z nich jest przygotowanie wspólnymi siłami wybranej, prostej potrawy. Takie międzypokoleniowe „kucharzenie” stwarza dodatkowo okazję do wysłuchania fascynujących opowieści z przeszłości.
Wszyscy dobrze wiemy, że kontakty z babciami i dziadkami należy utrzymywać przez cały rok, jednak styczniowe święta to wspaniała okazja, aby nadać spotkaniu specjalnego charakteru. Kuchnia zaś to idealne ku temu miejsce – tam zwykle spotykają się ścieżki wszystkich domowników i jest to przestrzeń domu, w której najczęściej toczone są rozmowy. Wszak smak potraw i napojów najlepiej potrafią łączyć pokolenia i dodatkowo mogą stanowić wspaniały punkt wyjścia do rozmów o dawnych czasach, w tym przekazywania tradycyjnych przepisów.
- Dobrze, aby danie, które przyrządzamy z dziadkami było efektem wspólnego wyboru – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Z drugiej strony, szczególnie w przypadku młodszych dzieci, nie powinna być to potrawa bardzo trudna w przygotowaniu. Polecam wykorzystanie w przepisach naszych wędlin z linii Tradycyjnie Wędzone. To produkty premium, których smak przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym.
Proste pomysły...
Wspólnie można więc przygotować kanapki z wędliną wykorzystując pełnoziarnisty chleb i warzywa np. pomidory, sałatę i ogórki. To prosty, smaczny posiłek, a efekt jest widoczny niemal od razu. Drugim ciekawym pomysłem na wspólną potrawę może być jajecznica z wędliną, wzbogacona według upodobania o cebulę, paprykę czy pomidory. Łatwe do wykonania są też lubiane przez dzieci tosty z wędliną, serem i ulubionymi dodatkami. Gotowe dania można ozdobić keczupem, kiedy leżą już na talerzu.
...i bardziej skomplikowane
Nieco bardziej wymagającym daniem jest zapiekanka z ziemniakami i wędliną. Pokrojone w plastry ziemniaki, wędliny oraz warzywa układa się warstwowo z sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku. Starsze dzieci mogę też lepić z dziadkami pierogi, co często zamienia się w dobrą zabawę. Jako farsz wykorzystujemy mieloną wędlinę, cebulę i przyprawy. Stosunkowo prostym daniem jest risotto z dodatkiem pokrojonych wędlin i warzywa (np. groszku, fasolki szparagowej czy papryki). Idealna do wspólnego wykonania jest też sałatka, na którą podajemy dokładny przepis.
Przepis na sałatkę z wędliną
Składniki:
200 g wędliny (np. Polędwicy bez dodatku konserwantów Dobrowolscy),
3 ogórki kiszone,
2 jajka,
1 marchew,
1 mała cebula,
1 mała puszka zielonego groszku,
2 łyżki majonezu,
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrój wędlinę kostkę, podobnie ogórki kiszone i cebulę. Marchew i jajka ugotuj, po czym również pokrój w kostkę. Zmieszaj składniki w dużej misce dodając groszek. Dołóż majonez, a następnie dopraw pieprzem i solą. Przed podaniem schłodź sałatkę przez 30 minut w lodówce.
Pamiętaj, że przygotowywanie posiłków z wnukami to nie tylko świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu, ale również doskonała możliwość przekazania tradycyjnych przepisów i smaków kolejnym pokoleniom. Przedstawione propozycje dań i przepis możesz dostosować do indywidualnych preferencji i gustów rodziny.
Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem „Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.
www.dobrowolscy.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.