Komunikaty PR

Gotowanie na gazie – ani zdrowe, ani eko

2024-02-13  |  01:00
Biuro prasowe

Posiadanie w domu kuchenki gazowej może mieć negatywny wpływ zarówno na zdrowie, jak i na samopoczucie – tak wynika z badań przeprowadzanych przez ośrodki naukowe na całym świecie. W ramach kampanii społecznej „Gotuj z głową, a nie z gazem” głos zabrali między innymi kucharz Jakub Kuroń, naukowiec Maciej Kawecki oraz wielu znanych influencerów.

Gotowanie na gazie a konsekwencje zdrowotne

W ostatnim czasie wokół gotowania na gazie utworzyło się dużo powielanych mitów, które są bardzo dalekie od prawdy. Przez długi czas używanie gazu uważane było za neutralne dla zdrowia, ale jak się okazuje, badania całkowicie temu przeczą. Jedno z nich jasno wskazuje na to, że aż ponad 700 000 dzieci w Unii Europejskiej posiada symptomy astmy spowodowane gotowaniem na kuchence gazowej. 12% ze wszystkich rozpoznanych przypadków astmy można by uniknąć, gdyby zaprzestać używania gazu w gospodarstwach domowych.

Gotowanie na gazie ma negatywny wpływ nie tylko na dzieci, ale i na dorosłych. Zanieczyszczenia powstałe podczas użytkowania kuchenki gazowej mogą negatywnie wpływać na mózg, drogi oddechowe i układ nerwowy. Przykre konsekwencje można odczuć już nawet po krótkim czasie regularnego gotowania. W raporcie z 2020 r. naukowcy z Rocky Mountain Institute byli zgodni co do tego, że montowane w domach kuchenki gazowe mogą narażać dziesiątki milionów ludzi na taki poziom zanieczyszczenia powietrza we własnym domu, jaki byłby niedopuszczalny na zewnątrz, biorąc pod uwagę wytyczne dotyczące norm jakości powietrza.

„Badanie przeprowadzone w 2022 r. przez PSE Healthy Energy wykazało dodatkowe zagrożenia dla zdrowia związane z wyciekami z kuchenek gazowych. Niespalony gaz zawiera szkodliwe zanieczyszczenia powietrza, w tym toluen, heksen, ksyleny i benzen – zanieczyszczenia związane choćby z anemią” – pisze w swoim materiale Maciej Kawecki, który przyłączył się do akcji #Gotujzgłową.

Problem jest szczególnie znaczący w przypadku niewielkich mieszkań, które na dodatek nie są wystarczająco wentylowane, co prowadzi do niebezpiecznego wzrostu stężenia NO2.

Ekonomiczny aspekt gotowania na gazie

Jednym z najczęstszych powodów, dla których kuchenki gazowe cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jest przekonanie o tym, że jest to najbardziej opłacalna opcja. Obecnie okazuje się jednak, że i to nie jest do końca prawdą. Opłaty związane z korzystaniem z gazu mogą być bardzo zbliżone do tych związanych z korzystaniem z innych metod. Często jest to dosłownie różnica 10-20 złotych.

Co więcej, korzystanie z kuchenek gazowych nie jest nawet ekologiczne. Gaz przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska poprzez przedostawanie się do powietrza metanu i CO2 – gazów cieplarnianych.

Gotujzgłową – coraz więcej osób przyłącza się do kampanii

Wśród osób, które już wyraziły swoje zdanie na temat szkodliwości gazu jest chef kuchni Jakub Kuroń,  Maciej Kawecki i Konrad Skotnicki. Ten ostatni jest znanym influencerem, który tworzy swoje treści na Instagramie i na TikToku pod pseudonimem Doktorztiktoka. „Wiele osób uważa, że w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych używa się tylko i wyłącznie kuchenek gazowych! Jest to nieprawda. Jest to obraz wykreowany przez telewizję” – informuje w swoim nagraniu Jakub Kuroń.

„Kuchenki gazowe spalają gaz ziemny, który generuje szereg niewidocznych produktów ubocznych. Największym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia jest dwutlenek azotu (NO2). Gaz ten powstaje podczas spalania gazu ziemnego w wysokich temperaturach w obecności azotu w atmosferze”. – dopowiada Konrad Skotnicki.

Zamieszczona przez niego publikacja i omówienie negatywnego wpływu gazu na zdrowie, wywołała sporą dyskusję pomiędzy internautami. To oznacza, że temat ten interesuje wiele osób i warto mówić o nim jeszcze więcej, zwiększając świadomość Polaków. Podobne zaangażowanie wywołały posty Andżeliki Mokrzyckiej (bez_kcal) i Anny Lach – twórczyni profilu Mieszkanie_na_poddaszu, która postanowiła jeszcze dokładniej poruszyć tematykę zdrowotną: „Wycieki metanu obserwowane nawet w nieużytkowanych kuchenkach przyczyniają się do anemii, problemów z płodnością oraz zwiększają ryzyko wystąpienia wielu rodzajów nowotworów”.

Więcej informacji na temat kampanii pod linkiem: https://gotujzglowa.com.pl/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór Biuro prasowe
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie
Dom Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań
2025-04-24 | 14:00

Czym stresują się Polacy? Finanse i obowiązki domowe w czołówce. Wyniki badań

Polacy są społeczeństwem zestresowanym. Ponad połowa martwi się z powodów finansowych, źródłem niepokoju są także sprawy bieżące oraz obowiązki związane
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Muzyka

Farmacja

Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.

Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą

Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.