Komunikaty PR

Gotowanie na gazie – ani zdrowe, ani eko

2024-02-13  |  01:00
Biuro prasowe

Posiadanie w domu kuchenki gazowej może mieć negatywny wpływ zarówno na zdrowie, jak i na samopoczucie – tak wynika z badań przeprowadzanych przez ośrodki naukowe na całym świecie. W ramach kampanii społecznej „Gotuj z głową, a nie z gazem” głos zabrali między innymi kucharz Jakub Kuroń, naukowiec Maciej Kawecki oraz wielu znanych influencerów.

Gotowanie na gazie a konsekwencje zdrowotne

W ostatnim czasie wokół gotowania na gazie utworzyło się dużo powielanych mitów, które są bardzo dalekie od prawdy. Przez długi czas używanie gazu uważane było za neutralne dla zdrowia, ale jak się okazuje, badania całkowicie temu przeczą. Jedno z nich jasno wskazuje na to, że aż ponad 700 000 dzieci w Unii Europejskiej posiada symptomy astmy spowodowane gotowaniem na kuchence gazowej. 12% ze wszystkich rozpoznanych przypadków astmy można by uniknąć, gdyby zaprzestać używania gazu w gospodarstwach domowych.

Gotowanie na gazie ma negatywny wpływ nie tylko na dzieci, ale i na dorosłych. Zanieczyszczenia powstałe podczas użytkowania kuchenki gazowej mogą negatywnie wpływać na mózg, drogi oddechowe i układ nerwowy. Przykre konsekwencje można odczuć już nawet po krótkim czasie regularnego gotowania. W raporcie z 2020 r. naukowcy z Rocky Mountain Institute byli zgodni co do tego, że montowane w domach kuchenki gazowe mogą narażać dziesiątki milionów ludzi na taki poziom zanieczyszczenia powietrza we własnym domu, jaki byłby niedopuszczalny na zewnątrz, biorąc pod uwagę wytyczne dotyczące norm jakości powietrza.

„Badanie przeprowadzone w 2022 r. przez PSE Healthy Energy wykazało dodatkowe zagrożenia dla zdrowia związane z wyciekami z kuchenek gazowych. Niespalony gaz zawiera szkodliwe zanieczyszczenia powietrza, w tym toluen, heksen, ksyleny i benzen – zanieczyszczenia związane choćby z anemią” – pisze w swoim materiale Maciej Kawecki, który przyłączył się do akcji #Gotujzgłową.

Problem jest szczególnie znaczący w przypadku niewielkich mieszkań, które na dodatek nie są wystarczająco wentylowane, co prowadzi do niebezpiecznego wzrostu stężenia NO2.

Ekonomiczny aspekt gotowania na gazie

Jednym z najczęstszych powodów, dla których kuchenki gazowe cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jest przekonanie o tym, że jest to najbardziej opłacalna opcja. Obecnie okazuje się jednak, że i to nie jest do końca prawdą. Opłaty związane z korzystaniem z gazu mogą być bardzo zbliżone do tych związanych z korzystaniem z innych metod. Często jest to dosłownie różnica 10-20 złotych.

Co więcej, korzystanie z kuchenek gazowych nie jest nawet ekologiczne. Gaz przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska poprzez przedostawanie się do powietrza metanu i CO2 – gazów cieplarnianych.

Gotujzgłową – coraz więcej osób przyłącza się do kampanii

Wśród osób, które już wyraziły swoje zdanie na temat szkodliwości gazu jest chef kuchni Jakub Kuroń,  Maciej Kawecki i Konrad Skotnicki. Ten ostatni jest znanym influencerem, który tworzy swoje treści na Instagramie i na TikToku pod pseudonimem Doktorztiktoka. „Wiele osób uważa, że w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych używa się tylko i wyłącznie kuchenek gazowych! Jest to nieprawda. Jest to obraz wykreowany przez telewizję” – informuje w swoim nagraniu Jakub Kuroń.

„Kuchenki gazowe spalają gaz ziemny, który generuje szereg niewidocznych produktów ubocznych. Największym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia jest dwutlenek azotu (NO2). Gaz ten powstaje podczas spalania gazu ziemnego w wysokich temperaturach w obecności azotu w atmosferze”. – dopowiada Konrad Skotnicki.

Zamieszczona przez niego publikacja i omówienie negatywnego wpływu gazu na zdrowie, wywołała sporą dyskusję pomiędzy internautami. To oznacza, że temat ten interesuje wiele osób i warto mówić o nim jeszcze więcej, zwiększając świadomość Polaków. Podobne zaangażowanie wywołały posty Andżeliki Mokrzyckiej (bez_kcal) i Anny Lach – twórczyni profilu Mieszkanie_na_poddaszu, która postanowiła jeszcze dokładniej poruszyć tematykę zdrowotną: „Wycieki metanu obserwowane nawet w nieużytkowanych kuchenkach przyczyniają się do anemii, problemów z płodnością oraz zwiększają ryzyko wystąpienia wielu rodzajów nowotworów”.

Więcej informacji na temat kampanii pod linkiem: https://gotujzglowa.com.pl/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Szafirowa lodówka side by side marki Haier zadebiutowała na polskim rynku Biuro prasowe
2024-07-27 | 13:00

Szafirowa lodówka side by side marki Haier zadebiutowała na polskim rynku

Haier wprowadził do oferty 4-drzwiową lodówkę side by side HFR79F19EFGK. Wyróżnia ją duża, bo aż 703 litrowa pojemność, szuflada My Zone, w której możemy
Dom Akcesoria, które musisz mieć
2024-07-27 | 01:00

Akcesoria, które musisz mieć

Wybierając meble do domu zazwyczaj kierujemy się względami estetycznymi. W drugiej kolejności sprawdzamy względy praktyczne: specyfikę dostępnych w ramach danej kolekcji szaf
Dom Dlaczego warto postawić na roletowe drzwi do garażu? 4 powody
2024-07-26 | 08:30

Dlaczego warto postawić na roletowe drzwi do garażu? 4 powody

Pod względem praktyczności roletowe drzwi garażowe nie mają sobie równych. Dzięki wyjątkowo kompaktowej konstrukcji sprawdzają się wszędzie tam, gdzie nie można

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.