Komunikaty PR

Gotowanie podczas letnich podróży

2022-08-30  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Sezon letni najczęściej kojarzymy z ciepłymi promieniami słonecznymi, świeżym powietrzem i zapachem aromatycznych potraw z różnych zakątków świata. Okres urlopowy to również doskonała chwila na kuchenne szaleństwa i próbowanie coraz to nowszych przepisów. Domowy szef kuchni powinien mieć dostęp do wszystkich składników, przyborów oraz odpowiedniego sprzętu - i to nie tylko w swoich czterech ścianach. O gotowaniu podczas letnich podróży opowie Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.

Okres urlopowy dla sporej części z nas wiąże się z wypoczynkiem w terenie, inni preferują natomiast całodobowy relaks w domowym zaciszu. W zależności od miejsca, w którym przebywamy, nasze możliwości kuchenne również się zmieniają, co niekiedy utrudnia przygotowanie nawet najprostszych posiłków. Będąc w nietypowym miejscu, na przykład w kamperze lub na jachcie zarówno metraż, jak i dostępność sprzętu są zdecydowanie ograniczone. O czym warto pamiętać przy urządzaniu tych kuchni?

Parostatkiem i jachtem w piękny rejs!

Letnie podróże jachtem to prawdziwy, wakacyjny raj. Delikatna morska bryza kontrastująca z upałem, przejrzysta, krystalicznie czysta woda i cisza to zdecydowanie największe atuty odpoczynku na statku. Choć warunki i widoki na zewnątrz zapierają dech w piersi, warto pamiętać również o bardziej przyziemnych rzeczach, między innymi o kuchni.

Gotowanie na jachcie, w porównaniu z przygotowywaniem posiłków w tradycyjnej kuchni, jest zdecydowanie utrudnione. Urządzając kuchnię na bardzo ograniczonej powierzchni powinniśmy pamiętać przede wszystkim o wyborze sprzętu AGD, dopasowanego do panujących warunków.

- Ze względu na ograniczoną przestrzeń i zasoby energii, przy wyborze sprzętu AGD zależy nam przede wszystkim na kompaktowości i oszczędności. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem będą dwupalnikowe płyty gazowe – SOLGAZ 2+1, które dzięki butli gazowej zamontujemy w każdym miejscu bez dostępu do sieci gazowej, nawet na statku. Jest to nowoczesny, niewielki sprzęt, który - dzięki gładkiej tafli ceramiki pozbawionej wystających elementów - jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu czystości. Minimalistyczny design przypominający indukcję doskonale sprawdzi się na jachcie, nadając kuchni nowoczesnego wyglądu – mówi ekspertka z firmy SOLGAZ.

Gotowanie na jachcie jest zdecydowanie trudniejsze, niż w pozostałych lokalizacjach. Wpływa na to zarówno mało miejsca i ograniczony dostęp do energii, jak i bujające statkiem morskie fale. Dlatego też kuchenne szaleństwo warto przeprowadzać podczas postojów, tak aby nie dołożyć sobie dodatkowego sprzątania przez wylaną wodę i rozsypane przyprawy.

Komu w drogę, temu czas

Podróże kamperem od miasta do miasta to doskonała okazja na wypróbowanie lokalnych potraw, zakup regionalnych smakołyków i składników. Co natomiast, jeśli „gotowe” jedzenie przestanie być dla nas opłacalną i atrakcyjną alternatywą?

Wybierając się w wakacyjną podróż kamperem, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu miejsca, tak aby panujące wewnątrz warunki były dostosowane do kilkudniowej, a nawet dłuższej podróży.  

- Urządzając kuchnię w kamperze, podobnie jak w przypadku jachtu, mamy mocno ograniczone miejsce. Pomieszczenie oprócz odpowiedniej wentylacji, powinno być dobrze zorganizowane, tak aby zaoszczędzić jak najwięcej cennej przestrzeni. W takiej sytuacji warto zdecydować się na kompaktowe i oszczędne rozwiązania, takie jak płyty gazowe SOLGAZ 2+1, które wyposażone są w szereg funkcji zabezpieczających oraz przyspieszających gotowanie. Cykliczne działanie płyty zmniejsza ilość zużywanej energii, dzięki czemu przygotujemy posiłki szybko, bezpiecznie i tanio, nie narażając nas na dodatkowe wydatki, jak zakup drugiej butli gazowej – wyjaśnia Kamila Prałat.

Jeżeli chcemy wyposażyć kampera w piekarnik, świetnie sprawdzi się tutaj kompaktowe urządzenie 3w1 Solgaz SP-34-PM. Łączy ono funkcje piekarnika, mikrofali i parowaru. Oprócz dobrej jakości sprzętu AGD, nie powinniśmy zapominać o odpowiedniej wentylacji pojazdu. Generowana przed gotujące się potrawy para wodna i intensywne zapachy wypływają nie tylko na dyskomfort podróżujących, przegrzewając i zaduszając niewielką przestrzeń kampera. Gorące powietrze stanowi również zagrożenie dla kierowcy, a tym samym, wszystkich pasażerów.

- Ze względu na niewielki metraż, ugotowanie nawet najmniejszego i szybkiego posiłku może zwiększyć temperaturę we wnętrzu pojazdu, a dodatkowo zmieszana z gorącem panującym na zewnątrz wprowadza do kampera tropikalny klimat, który niekoniecznie chcemy. Dlatego też kuchnię w kamperze warto zaopatrzyć w niewielki,  wysokiej jakości okap, odprowadzający z wnętrza pojazdu nadmiar ciepłego, wilgotnego powietrza oraz wszelkie zapachy gotowania. W tym przypadku możemy zdecydować się na skromnych rozmiarów okap o bogatej funkcjonalności – taki jak SOLGAZ OTG-60 – mówi Kamila Prałat.

Bezdotykowy okap stanowi doskonałe rozwiązanie do kuchni w kamperze, umożliwiając sterowanie również gdy mamy zajęte ręce. Nowoczesny okap przyścienny SOLGAZ OTG-60 wyróżnia się wysoką wydajnością pracy – filtruje do 670 m3 powietrza na godzinę, poprawiając komfort i jakość podróży.

Gotowanie w drodze, ze względu na niewielką przestrzeń, jest zdecydowanie utrudnione. Ograniczony metraż wymaga od nas dopasowania sprzętu tak, aby zarówno nie zajmował zbyt dużo miejsca, jak i zapewnił komfort i bezpieczeństwo gotowania. Dwupalnikowe płyty gaz pod szkłem polskiego producenta AGD – firmy SOLGAZ – w połączeniu z butlą gazową stanowią doskonałe rozwiązanie w  kamperach i na jachcie. Natomiast inteligentny okap poprawi komfort podróży przy gotującym się obiedzie, pozbywając się z wnętrza pary wodnej oraz intensywnych zapachów potraw. Nowoczesne urządzenia AGD zarówno przyspieszają i ułatwiają proces gotowania, jak i tworzą przestrzeń do wspólnego i bezpiecznego przygotowywania posiłków z najbliższymi.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wybierz swój front Biuro prasowe
2024-08-14 | 01:00

Wybierz swój front

Fronty meblowe to kluczowy element aranżacji każdej kuchni, łazienki czy mebli pokojowych. Ich wybór wpływa nie tylko na estetykę wnętrza, ale również na funkcjonalność i
Dom Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera
2024-08-13 | 14:00

Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera

Znane marki farbiarskie – Tikkurila i Beckers – organizują w Sosnowcu bezpłatne spotkania z projektantami wnętrz. W najbliższy piątek i sobotę, 16-17 sierpnia, profesjonaliści
Dom Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?
2024-08-13 | 13:00

Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?

Promieniowanie ultrafioletowe destrukcyjnie wpływa na drewniane elementy architektury ogrodu. I choć nie od razu widać, jak szkodliwe jest jego oddziaływanie, to z czasem negatywnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Media

Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki

Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.

Prawo

Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych

15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.