GRILLOWE DANIA, KTÓRE ZASMAKUJĄ KAŻDEMU
Sezon grillowy trwa w Polsce w najlepsze. Niektórym wystarcza szybkie wrzucenie potraw na ruszt, dla innych grillowanie to prawdziwe święto celebrowane w gronie rodziny i znajomych. Stanowi świetną okazję do spędzenia słonecznego popołudnia lub ciepłego wieczoru w przyjemnej atmosferze, przy stole zastawionym smacznym jedzeniem. Prezentujemy trzy przepisy na dania z grilla przygotowane przez kulinarną twórczynię internetową Izabelę Kapis (działającą na Instagramie jako @czarna.wisienka), przy współpracy z marką Victorinox, które zasmakują zarówno amatorom tradycyjnych potraw, jak i tym, którzy lubią trochę poeksperymentować.
Grillowanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Różne rodzaje mięs w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycające swoim smakiem, zapachem
i wyglądem potrafią zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walory smakowe grillowych dań wpływa wiele czynników. Ważny jest zarówno wybór dobrej jakości produktów, sposób ich przyrządzenia oraz odpowiednie przyprawy. Wszystkie te elementy mają znaczenie dla finalnego efektu.
W przygotowaniu składników na smakowitą ucztę grillową pomogą odpowiednie narzędzia kuchenne. Ostre i precyzyjne noże pokroją grube kawałki mięsa, ale też świetnie poradzą sobie z ogórkiem, cukinią czy cebulą. Do przyrządzenia surówki, będącej uzupełnieniem każdego mięsnego dania, niezbędna może okazać się obieraczka oraz nóż do warzyw
i owoców. Dlatego nim rozpocznie się przygotowania, warto upewnić się, iż kuchenny asortyment jest kompletny i gotowy do pracy.
Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez Izabelę Kapis (@czarna.wisienka) przy współpracy z marką Victorinox, które pozwolą przygotować smaczne, a zarazem oryginalne potrawy prosto z grilla. W końcu nie ma nic lepszego niż smakowity posiłek na świeżym powietrzu.
Grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh
Składniki:
Grillowana pierś z kurczaka:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie: Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurczaka. W miseczce łączymy olej, paprykę słodką, sól, oregano i bazylię. Całość mieszamy. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1h. Zamarynowanego kurczaka grillujemy z dwóch stron, 10-15 min. na każdą stronę.
Tabbouleh:
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek świeżej mięty
- 50 g kaszy bulgur
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Kaszę gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, a następnie studzimy. Pietruszkę, miętę, pomidora i cebulę bardzo drobno siekamy. Posiekane warzywa i zioła mieszamy w misce z ugotowaną i przestudzoną kaszą. Całość polewamy sokiem z limonki oraz oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Grillowane steki z tofu i salsą
Składniki:
Steki z tofu:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta soli
Przygotowanie: Każdą kostkę tofu kroimy na 3 części. Drobno siekamy czosnek. W miseczce mieszamy sos sojowy, oliwę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, drobno posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Plastry tofu smarujemy marynatą z każdej strony. Gotowe steki z tofu grillujemy z dwóch stron przez ok. 10 min. na każdą stronę.
Salsa:
- 300 g pomidorów
- 1/2 czerwonej cebuli lub 2 szalotki
- 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki zielonej
- 1 papryczka chilli
- garść listków kolendry
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Pomidory nacinamy w kilku miejscach, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę. Drobno kroimy obrane pomidory, paprykę zieloną, chilli, czosnek, kolendrę oraz cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Całość polewamy sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Grillowane szaszłyki wieprzowe
Składniki:
- 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 200 g boczku
- 250 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 niewielka cukinia
- 1 cebula czerwona
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka papryki słodkiej
Przygotowanie: Karkówkę lub łopatkę myjemy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w piórka. Kroimy w kostkę także papryki oraz cukinię. Czosnek drobno siekamy. Składniki na marynatę łączymy ze sobą w misce, a następnie zalewamy wszystko przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na 3h. Po upływie czasu nadziewamy na patyczki mięso oraz warzywa. Grillujemy do mocnego zarumienienia się z każdej strony.
Smacznego!
Materiały graficzne dostępne są pod linkiem https://we.tl/t-c4TwQXZmdH.

ERLI dla Twojego domu: od elektroniki po wystrój wnętrz – kompleksowy przewodnik zakupowy

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok
Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.
Farmacja
Nowy pakiet farmaceutyczny ma wyrównać szanse pacjentów w całej Unii. W Polsce na niektóre leki czeka się ponad dwa lata dłużej niż w Niemczech

Jeszcze pod przewodnictwem Polski Rada UE uzgodniła stanowisko w sprawie pakietu farmaceutycznego – największej reformy prawa lekowego od 20 lat. Ma on skrócić różnice w dostępie do terapii między krajami członkowskimi, które dziś sięgają nawet dwóch–trzech lat. W Unii Europejskiej wciąż brakuje terapii na ponad 6 tys. chorób rzadkich, a niedobory obejmują również leki ratujące życie. Nowe przepisy mają zapewnić szybszy dostęp do leków, wzmocnić konkurencyjność branży oraz zabezpieczyć dostawy.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba bezdomnych zwierząt w Polsce i związane z nimi wydatki. Potrzebne wprowadzenie kontroli środków przeznaczanych na schroniska

Według analizy bezdomności zwierząt przeprowadzonej przez The State of Pet Homelessness Project opublikowanych w maju 2024 roku w Polsce żyje blisko 950 tys. bezdomnych psów i kotów. W 2023 roku w 230 polskich schroniskach dla zwierząt przebywało 81 778 psów i 35 391 kotów. To o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku – wynika z najnowszych danych Głównego Lekarza Weterynarii. Mimo podejmowanych działań na rzecz zwalczania problemu on wciąż narasta, głównie w obszarze finansowym.