Halibut w cieście serowym z kaszą gryczaną, porem i borowikami
Delikatny, aksamitny w smaku filet rybny, otulony aromatycznym ciastem serowym, staje się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu. Podany z wyrazistą kaszą gryczaną, porem i pachnącymi lasem borowikami tworzy harmonijną kompozycję smaków. To danie idealne na uroczysty obiad lub kolację, które nie tylko zaskoczy gości, ale też na długo pozostanie w pamięci jako przykład kulinarnego kunsztu.
Halibut w cieście serowym z kaszą gryczaną, porem, borowikiem – przepis
Składniki i sposób przygotowania ciasta:
- 200 g masła
- 200 g serka Twój Smak naturalny z Piątnicy
- 200 g mąki pszennej
Miękkie masło połącz z mąką i serkiem na gładką masę. Wyrób oraz szybko zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.
Pozostałe składniki:
- 600 g halibuta
- 1 szt. pora
- 100 g kaszy gryczanej, palonej
- 300 g borowików
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100 g parmezanu
- 100 ml oleju do smażenia
- tymianek suszony
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rybę podziel na 8 kawałków, przypraw solą i pieprzem.
2. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj z surowym jajkiem, tartym parmezanem, podsmażoną cebulką z borowikami i czosnkiem oraz tartym, suszonym tymiankiem.
3. Rozwałkuj ciasto, a następnie układaj na sobie: filet z halibuta, pokrojony drobno por, kaszę gryczaną i na samą górę ponownie filet.
4. Danie powinno składać się z dwóch filecików, w środku z porem z kaszą gryczaną i borowikami.
5. Załóż ciasto na rybę, ściśle sklej, posmaruj jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku 200 st. C przez ok. 15-20 minut, aż do zarumienienia.
6. Po upieczeniu przekrój na pół i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.