Hamburgery z najlepszymi dodatkami od WSP „Społem”
28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera, czyli dania które podbiło najpierw USA, a potem cały świat, dzięki temu, że jest smaczne i proste w przygotowaniu. Tę potrawę możemy zjeść w swoim ulubionym lokalu, ale też przyrządzić samemu w domu. Kanapka stanie się bardziej wyrazista, kiedy dodamy pyszne sosy, pasujące do soczystych składników. Warto więc postawić na jakość i wybrać produkty WSP „Społem” z serii Food Truck lub sięgnąć po tradycyjne rozwiązania, jak Majonez Kielecki, Ketchup Kielecki lub Musztarda Kielecka.
Hamburger – skąd pochodzi i dlaczego jest taki popularny?
Hamburgera po raz pierwszy zaserwowano w Stanach Zjednoczonych, a swoją nazwę zawdzięcza niemieckiemu, portowemu miastu. Właśnie stamtąd pochodzili imigranci, którzy w Ameryce przygotowali „Hamburger steak”, czyli kotlet z wołowiny. Na samym początku mięso było podawane bez pieczywa, a jedynie w towarzystwie sałaty, musztardy i majonezu. Z biegiem lat przepis ewoluował i tak powstało to danie w obecnej formie. Potrawa zyskała ogromną popularność, najpierw w USA, a potem na całym świecie, w tym także w Polsce.
Nie ma jednego przepisu na hamburgera. Przyrządzany jest on obecnie w wielu wariantach, zarówno jeśli chodzi o rodzaje mięsa, jak i bogactwo pozostałych składników. Możemy zdecydować się na tę potrawę w którejś z popularnych sieci dań fast food bądź przygotować ją samemu w domu.
Polacy pokochali hamburgery za ich różnorodność i prostotę. Nieprzypadkowo swoje święto ta kultowa potrawa obchodzi pod koniec maja. W szczycie sezonu grillowego, nabieramy szczególnej ochoty na to danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie bliskich i pysznych sosów, jak choćby te z serii Food Truck WSP „Społem”.
Tradycyjne czy grillowe?
Wybór dodatków zależy od indywidualnych preferencji. Idealnym rozwiązaniem są Sosy Kieleckie takie, jak: czosnkowy, amerykański, tysiąca wysp oraz tegoroczna nowość - prażona cebulka. Śmietankowy sos czosnkowy WSP „Społem” stworzony z dodatkiem warzyw i wina będzie doskonały dla miłośników łagodnych potraw. Sos amerykański dzięki swojej kremowej konsystencji pasować będzie do mięs każdego rodzaju, a orientalne przyprawy, które ma w składzie nadadzą hamburgerom wyrazistego smaku. Oryginalny, doskonałej jakości sos tysiąca wysp łączy w sobie walory majonezu oraz pomidorów, dzięki czemu nasza kanapka stanie się wyjątkowa. Z kolei chilli oraz curry w nowym sosie prażona cebulka będą perfekcyjnym dopełnieniem dań dla wielbicieli lekko pikantnych smaków.
Sosy Food Truck WSP „Społem” idealnie pasują także do frytek lub pieczonych ziemniaków, które często idą w parze z hamburgerem. Zaś osoby cieniące klasyczny smak mogą sięgnąć po tradycyjne produkty WSP „Społem”. Kultowy Majonez Kielecki lub Musztarda Kielecka także doskonale komponują się z hamburgerami. Pozbawiony konserwantów, gęsty Ketchup łagodny będzie stanowił wyśmienity dodatek dla fanów ponadczasowych połączeń. Znajdzie się też coś dla wielbicieli pikantnych potraw. Mogą wybrać wersje na ostro, w której sprawdzi się Majonez Kielecki z Papryką Chipotle lub Ketchup Kielecki Pikantny.
Szukając sosów, które idealnie komponują się z potrawami oraz przepisów na smaczne dania, warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”: https://www.wspspolem.com.pl/produkty
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.