Hity wśród letnich przetworów
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Miesiące wakacyjne to czas największej obfitości warzyw i owoców. Jeśli chcemy zachować ich wyjątkowy smak na dłużej to już teraz należy pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów. Tylko jak wybrać najlepszy moment na wykonanie wszelkiego typu przecierów, dżemów czy marynat? Wystarczy kilka wskazówek, a wszystko stanie się jasne.
Po jakie owoce i warzywa warto sięgnąć? Kiedy pomidory smakują najlepiej? Jakie są proporcje składników w idealnej zalewie octowej? Wbrew pozorom przygotowanie przetworów to bardzo proste zadanie. Podstawową wskazówką jest to, żeby wybierać produkty świeże a jednocześnie jak najlepszej jakości. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców. Pamiętajmy, że to właśnie jakość octu bardzo często decyduje o kulinarnym sukcesie lub porażce. W zalewie do marynat doskonale sprawdzi się tradycyjny Ocet Kielecki. Historia jego produkcji sięga bowiem aż 1932 roku! Przez cały ten okres powstaje w oparciu o tą samą, sprawdzoną przez dekady technologię. A przechodząc do konkretów - jak zaplanować cały proces „produkcyjny”, żeby finalne efekty spełniły oczekiwania a domowe rarytasy cieszyły nas swoim niepowtarzalnym smakiem w trakcie długich, zimowych wieczorów?
Hity początku lata
Początek wakacji to sezon na truskawki. W tym roku maj i początek czerwca były wyjątkowe chłodne, dlatego możemy się spodziewać, że szczyt sezonu na te owoce potrwa nawet do końca lipca. Początek wakacji to również koniec sezonu na rabarbar, dlatego jest to idealny moment na wykorzystanie go w różnego rodzaju przetworach. Warto również sięgnąć po koperek, agrest, kurki, młode buraki czy czereśnie. Te ostatnie będą wyśmienicie smakować w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cynamonu. Jak przygotować idealną marynatę? Dzielimy się naszym przepisem na pyszną zalewę octową do czereśni.
Czereśnie myjemy i układamy w słoikach, do każdego wkładamy też… aromatyczną korę cynamonu. W tym czasie 2 szklanki wody zagotowujemy z 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 1,5 szklanki cukru i odrobiną soli. Tak przygotowaną gorącą zalewą napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Jakie przetwory przygotować w pełni sezonu?
Lipiec to czas największej obfitości owoców i warzyw. Właśnie wtedy warto przygotować aromatyczne marynowane kurki, przetwory z bakłażanów lub cukinii. Oczywiście w sklepach i na targach nie brakuje też składników dla fanów słodkich smaków. W lipcu możemy kupić najlepsze morele, borówki amerykańskie, porzeczki czy jagody.
Przepis na najsmaczniejsze morele w zalewie octowej (składniki na 1 kg moreli)
Morele dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy i wkładamy je do słoików w towarzystwie kilku goździków. W tym czasie zagotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 5 łyżek cukru oraz łyżkę soli. Teraz wystarczy tylko napełnić słoiki z morelami wrzącym płynem. Pamiętajmy, aby zrobić to bezpośrednio po zdjęciu zalewy z gazu. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
Najsmaczniejsze przetwory na koniec wakacji
II połowa wakacji również dostarczy nam licznych okazji do uzupełnienia zapasów w naszych spiżarniach. W tym czasie przede wszystkim pamiętać należy o ogórkach gruntowych, na które sezon zaczyna się już w lipcu, ale to właśnie na początek sierpnia przypada jego szczyt. Nie zapominajmy jednak o grzybach, malinach, jabłkach, śliwkach czy gruszkach. To właśnie z nich słynęła kiedyś jakże bogata w smaki kuchnia staropolska.
Przepyszne gruszki w occie (składniki na 1 kg gruszek)
Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie odstawiamy owoce do zakwaszonej wody. W tym samym czasie do garnka dodajemy ok. 750 ml wody, 125 ml Octu Kieleckiego, 200g cukru, warto także wrzucić kilka goździków oraz korę cynamonu. Dodajemy gruszki i zagotowujemy zalewę do momentu, aż owoce staną się szkliste. Ważne aby pozostawić je w płynie do wystygnięcia. W kolejnym etapie przekładamy gruszki do słoików, zagotowujemy ponownie zalewę i polewamy nią owoce. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Dokładny przepis jak zrobić gruszki w occie krok po kroku oraz wiele innych przetworów znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem”.
Sugerowana cena Octu Kieleckiego: 5,78 zł brutto / 500 ml
Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów
Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.