Hity wśród letnich przetworów
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Miesiące wakacyjne to czas największej obfitości warzyw i owoców. Jeśli chcemy zachować ich wyjątkowy smak na dłużej to już teraz należy pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów. Tylko jak wybrać najlepszy moment na wykonanie wszelkiego typu przecierów, dżemów czy marynat? Wystarczy kilka wskazówek, a wszystko stanie się jasne.
Po jakie owoce i warzywa warto sięgnąć? Kiedy pomidory smakują najlepiej? Jakie są proporcje składników w idealnej zalewie octowej? Wbrew pozorom przygotowanie przetworów to bardzo proste zadanie. Podstawową wskazówką jest to, żeby wybierać produkty świeże a jednocześnie jak najlepszej jakości. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców. Pamiętajmy, że to właśnie jakość octu bardzo często decyduje o kulinarnym sukcesie lub porażce. W zalewie do marynat doskonale sprawdzi się tradycyjny Ocet Kielecki. Historia jego produkcji sięga bowiem aż 1932 roku! Przez cały ten okres powstaje w oparciu o tą samą, sprawdzoną przez dekady technologię. A przechodząc do konkretów - jak zaplanować cały proces „produkcyjny”, żeby finalne efekty spełniły oczekiwania a domowe rarytasy cieszyły nas swoim niepowtarzalnym smakiem w trakcie długich, zimowych wieczorów?
Hity początku lata
Początek wakacji to sezon na truskawki. W tym roku maj i początek czerwca były wyjątkowe chłodne, dlatego możemy się spodziewać, że szczyt sezonu na te owoce potrwa nawet do końca lipca. Początek wakacji to również koniec sezonu na rabarbar, dlatego jest to idealny moment na wykorzystanie go w różnego rodzaju przetworach. Warto również sięgnąć po koperek, agrest, kurki, młode buraki czy czereśnie. Te ostatnie będą wyśmienicie smakować w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cynamonu. Jak przygotować idealną marynatę? Dzielimy się naszym przepisem na pyszną zalewę octową do czereśni.
Czereśnie myjemy i układamy w słoikach, do każdego wkładamy też… aromatyczną korę cynamonu. W tym czasie 2 szklanki wody zagotowujemy z 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 1,5 szklanki cukru i odrobiną soli. Tak przygotowaną gorącą zalewą napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut.
Jakie przetwory przygotować w pełni sezonu?
Lipiec to czas największej obfitości owoców i warzyw. Właśnie wtedy warto przygotować aromatyczne marynowane kurki, przetwory z bakłażanów lub cukinii. Oczywiście w sklepach i na targach nie brakuje też składników dla fanów słodkich smaków. W lipcu możemy kupić najlepsze morele, borówki amerykańskie, porzeczki czy jagody.
Przepis na najsmaczniejsze morele w zalewie octowej (składniki na 1 kg moreli)
Morele dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy i wkładamy je do słoików w towarzystwie kilku goździków. W tym czasie zagotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 5 łyżek cukru oraz łyżkę soli. Teraz wystarczy tylko napełnić słoiki z morelami wrzącym płynem. Pamiętajmy, aby zrobić to bezpośrednio po zdjęciu zalewy z gazu. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
Najsmaczniejsze przetwory na koniec wakacji
II połowa wakacji również dostarczy nam licznych okazji do uzupełnienia zapasów w naszych spiżarniach. W tym czasie przede wszystkim pamiętać należy o ogórkach gruntowych, na które sezon zaczyna się już w lipcu, ale to właśnie na początek sierpnia przypada jego szczyt. Nie zapominajmy jednak o grzybach, malinach, jabłkach, śliwkach czy gruszkach. To właśnie z nich słynęła kiedyś jakże bogata w smaki kuchnia staropolska.
Przepyszne gruszki w occie (składniki na 1 kg gruszek)
Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie odstawiamy owoce do zakwaszonej wody. W tym samym czasie do garnka dodajemy ok. 750 ml wody, 125 ml Octu Kieleckiego, 200g cukru, warto także wrzucić kilka goździków oraz korę cynamonu. Dodajemy gruszki i zagotowujemy zalewę do momentu, aż owoce staną się szkliste. Ważne aby pozostawić je w płynie do wystygnięcia. W kolejnym etapie przekładamy gruszki do słoików, zagotowujemy ponownie zalewę i polewamy nią owoce. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Dokładny przepis jak zrobić gruszki w occie krok po kroku oraz wiele innych przetworów znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem”.
Sugerowana cena Octu Kieleckiego: 5,78 zł brutto / 500 ml
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.