Komunikaty PR

Hity wśród letnich przetworów

2021-06-30  |  15:21
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Miesiące wakacyjne to czas największej obfitości warzyw i owoców. Jeśli chcemy zachować ich wyjątkowy smak na dłużej to już teraz należy pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów. Tylko jak wybrać najlepszy moment na wykonanie wszelkiego typu przecierów, dżemów czy marynat? Wystarczy kilka wskazówek, a wszystko stanie się jasne.

Po jakie owoce i warzywa warto sięgnąć? Kiedy pomidory smakują najlepiej? Jakie są proporcje składników w idealnej zalewie octowej? Wbrew pozorom przygotowanie przetworów to bardzo proste zadanie. Podstawową wskazówką jest to, żeby wybierać produkty świeże a jednocześnie jak najlepszej jakości. Dotyczy to nie tylko warzyw i owoców. Pamiętajmy, że to właśnie jakość octu bardzo często decyduje o kulinarnym sukcesie lub porażce. W zalewie do marynat doskonale sprawdzi się tradycyjny Ocet Kielecki. Historia jego produkcji sięga bowiem aż 1932 roku! Przez cały ten okres powstaje w oparciu o tą samą, sprawdzoną przez dekady technologię. A przechodząc do konkretów - jak zaplanować cały proces „produkcyjny”, żeby finalne efekty spełniły oczekiwania a domowe rarytasy cieszyły nas swoim niepowtarzalnym smakiem w trakcie długich, zimowych wieczorów?

Hity początku lata

Początek wakacji to sezon na truskawki. W tym roku maj i początek czerwca były wyjątkowe chłodne, dlatego możemy się spodziewać, że szczyt sezonu na te owoce potrwa nawet do końca lipca. Początek wakacji to również koniec sezonu na rabarbar, dlatego jest to idealny moment na wykorzystanie go w różnego rodzaju przetworach. Warto również sięgnąć po koperek, agrest, kurki, młode buraki czy czereśnie. Te ostatnie będą wyśmienicie smakować w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cynamonu. Jak przygotować idealną marynatę? Dzielimy się naszym przepisem na pyszną zalewę octową do czereśni.

Czereśnie myjemy i układamy w słoikach, do każdego wkładamy też… aromatyczną korę cynamonu. W tym czasie 2 szklanki wody zagotowujemy z 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 1,5 szklanki cukru i odrobiną soli. Tak przygotowaną gorącą zalewą napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut.

Jakie przetwory przygotować w pełni sezonu?

Lipiec to czas największej obfitości owoców i warzyw. Właśnie wtedy warto przygotować aromatyczne marynowane kurki, przetwory z bakłażanów lub cukinii. Oczywiście w sklepach i na targach nie brakuje też składników dla fanów słodkich smaków. W lipcu możemy kupić najlepsze morele, borówki amerykańskie, porzeczki czy jagody. 

Przepis na najsmaczniejsze morele w zalewie octowej (składniki na 1 kg moreli)

Morele dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy i wkładamy je do słoików w towarzystwie kilku goździków. W tym czasie zagotowujemy zalewę: do dużego garnka wlewamy 2 szklanki wody, 1/4 szklanki Octu Kieleckiego, 5 łyżek cukru oraz łyżkę soli. Teraz wystarczy tylko napełnić słoiki z morelami wrzącym płynem. Pamiętajmy, aby zrobić to bezpośrednio po zdjęciu zalewy z gazu. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.

Najsmaczniejsze przetwory na koniec wakacji

II połowa wakacji również dostarczy nam licznych okazji do uzupełnienia zapasów w naszych spiżarniach. W tym czasie przede wszystkim pamiętać należy o ogórkach gruntowych, na które sezon zaczyna się już w lipcu, ale to właśnie na początek sierpnia przypada jego szczyt. Nie zapominajmy jednak o grzybach, malinach, jabłkach, śliwkach czy gruszkach. To właśnie z nich słynęła kiedyś jakże bogata w smaki kuchnia staropolska.

Przepyszne gruszki w occie (składniki na 1 kg gruszek)

Gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie odstawiamy owoce do zakwaszonej wody. W tym samym czasie do garnka dodajemy ok. 750 ml wody, 125 ml Octu Kieleckiego, 200g cukru, warto także wrzucić kilka goździków oraz korę cynamonu. Dodajemy gruszki i zagotowujemy zalewę do momentu, aż owoce staną się szkliste. Ważne aby pozostawić je w płynie do wystygnięcia. W kolejnym etapie przekładamy gruszki do słoików, zagotowujemy ponownie zalewę i polewamy nią owoce. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 5 minut.

Dokładny przepis jak zrobić gruszki w occie krok po kroku oraz wiele innych przetworów znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem”.

Sugerowana cena Octu Kieleckiego: 5,78 zł brutto / 500 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.