Komunikaty PR

Home office a dieta? Postaw na lekkie posiłki

2020-05-29  |  14:30
Biuro prasowe

W obecnej sytuacji dom to już nie tylko miejsce, w którym odpoczywamy, ale  także pracujemy. Jednym z największych wyzwań pracy zdalnej, poza realizacją określonych zadań stawianych przez szefa, jest również utrzymanie odpowiedniej diety. Co zatem jeść podczas home office, by nie plądrować lodówki i szafek ze słodyczami w poszukiwaniu pustych kalorii? Podpowiadamy.

Jedz rozsądnie

Gdy codzienny harmonogram dnia wypełniają nie tylko raporty i wideokonferencje, ale i także pomoc dzieciom w zdalnych lekcjach czy wyprowadzanie psa na spacer, ciężko pamiętać o dobrze zbilansowanej diecie. To właśnie odpowiedni jadłospis bogaty w warzywa, owoce i cenne składniki dostarcza nam energii na cały dzień i sprawia, że jesteśmy bardziej produktywni podczas pracy zdalnej. Postawmy więc na lekkie posiłki, które będą smaczne i co ważne - ekspresowe w przygotowaniu.

Sprawdźcie nasze przepisy na nadziewane muszelki oraz przekąski ze szpinakiem.

 

  1. Nadziewane muszelki

 

Składniki:

  • 2 parówki #JBB Polanki
  • 10 sztuk makaronu muszli, dużych
  • pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól                                                                                     

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Pozostałe składniki pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez oraz kukurydzę, dopraw pieprzem i solą. Nadziej muszle farszem.

 

  1. Przekąska ze szpinakiem

 

Składniki:

  • 150g szynki biebrzówki #JBB
  • Ciasto francuskie
  • 200g świeżego szpinaku
  • 50 g sera fety
  • 50g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie podziel na 6 równych kwadratów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do naczynia miksującego wrzuć liście szpinaku, pokrojoną szynkę, serek śmietankowy oraz fetę. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko w trybie pulsacyjnym do uzyskania lekko zmiksowanej konsystencji. Nałóż farsz na środek ciasta i zagnij rogi do środka. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego!

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.