Komunikaty PR

Jajko po turecku

2023-05-26  |  15:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane na twardo. Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa ta szturmem zdobywa swoich fanów.

 

Wersja po turecku to dla wielu nieco egzotyczny sposób przyrządzenia jajka. Nie ma jednak wątpliwości, że pozwoli wprowadzić na stół nieco świeżości, a domownicy z pewnością docenią kulinarną pomysłowość. Çilbir, bo tak po turecku brzmi nazwa tego dania, w czasach osmańskich był określeniem jajek sadzonych przygotowywanych na różne sposoby. Dzisiejsza forma potrawy powstała podobno na początku XX wieku, na dworze sułtana Abdülhamida II. Jest to jajko w koszulce zanurzone w jogurcie doprawionym czosnkiem. Często posypuje się je płatkami czerwonej papryki lub mieloną papryką, a podaje z tureckim chlebem pide.

- Jajko to produkt, który jak żaden inny nadaje się do kulinarnych eksperymentów – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - To samo danie może mieć różne formy, na przykład dodając do jogurtowego dipu zielonego ogórka, otrzymujemy wiosenną wersję jajka po turecku.

 

Jajko po turecku z zielonym ogórkiem

Czas przygotowania jednej porcji: około 20 min.

Składniki:

- 2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel

- 150 ml jogurtu greckiego

-  2 łyżki soku z cytryny

- 2 ząbki czosnku (najlepiej polskiego)

- 50 g masła

- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

- 1/3 łyżeczki chili w proszku

- 1 łyżka octu jabłkowego

- 1  świeży ogórek

 

- mix sałat

- bagietka lub chleb

- sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy sok i tak przygotowane warzywo dodajemy do jogurtu, mieszamy.

Aby przygotować jajko w koszulce, nalewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu, robimy wir za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Po około 3 minutach wyciągamy jajko cedzakiem i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko.

Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy trochę się rozgrzeje, dodajemy wędzoną paprykę i chili. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Na talerz przekładamy jogurt, na nim kładziemy jajka w koszulce, polewamy masłem z papryką.

Sałaty myjemy i układamy na talerzu.

Bagietkę lub chleb kroimy na kromki. Robimy grzanki, grillując pokrojone kawałki lub podpiekając na patelni do zarumienienia. Nacieramy ząbkiem czosnku. Kładziemy na talerzu. Jemy, nabierając jajko i jogurtowy dip przygotowanym pieczywem.

Smacznego!


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE! Biuro prasowe
2023-06-07 | 10:00

Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!

Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE! to wyjątkowa kombinacja stworzona, aby zadowolić podniebienia miłośników niebanalnych doznań kulinarnych. Raz spróbujesz, a
Żywienie „JEDEN BUDYNEK – WIELE MOŻLIWOŚCI” ŚWIĘTUJE PIĄTE URODZINY
2023-06-05 | 07:30

„JEDEN BUDYNEK – WIELE MOŻLIWOŚCI” ŚWIĘTUJE PIĄTE URODZINY

Od 12 czerwca 2018 roku Muzeum Polskiej Wódki tworzy wyjątkową przestrzeń na kulturalnej mapie Warszawy. Obiekt mieści się w zrewitalizowanym, zabytkowym budynku Zakładu Rektyfikacji
Żywienie Co zrobić, by wiosenna sałatka syciła na dłużej?
2023-06-05 | 01:00

Co zrobić, by wiosenna sałatka syciła na dłużej?

Sałatki nigdy nie smakują tak dobrze, jak wiosną! Chrupiące i soczyste nowalijki, pełne witamin, doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub lekka przekąska w ciągu dnia. Odpowiednio

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Katarzyna Butowtt: Od ponad 10 lat jestem wolontariuszem Fundacji Dr Clown. Terapia śmiechem ma dla pacjentów kolosalne znaczenie

O byłej modelce znów ostatnio było głośno. A wszystko dzięki nowej produkcji zatytułowanej „Jezioro Słone”, w której wcieliła się w rolę Heleny – kobiety po 60-tce, postanawiającej diametralnie zmienić swoje życie i spróbować tego, na co nie mogła się odważyć wcześniej. Film budził duże zainteresowanie widzów i zebrał wiele pozytywnych recenzji. Kiedyś Katarzyna Butowtt została okrzyknięta królową polskiej reklamy, a dziś korzystając z tego, że znów mogła przypomnieć o sobie szerokiemu gronu odbiorców, doskonale promuje działania Fundacji Dr Clown i zachęca wszystkich chętnych do wsparcia finansowego tej instytucji.

Przemysł

Polacy gotowi na przebranżowienie. 40 proc. pracowników rozważa taki krok

Mimo trudnej sytuacji gospodarczej polskie firmy wciąż zgłaszają zapotrzebowanie na nowych pracowników. Na rynku jest jednak niedobór kadr o wymaganych kompetencjach. Dlatego w tej sytuacji coraz większą rolę w polityce przedsiębiorstw odgrywa upskilling i reskilling, czyli podwyższanie bądź zmiana kwalifikacji. Czy Polacy są na to gotowi? Z pewnością są coraz bardziej świadomi konieczności dostosowania swoich kompetencji do potrzeb rynku. Zmianę profesji rozważa obecnie 42 proc. wszystkich pracowników, ale wśród osób obawiających się utraty pracy lub planujących ją zmienić ten odsetek sięga aż 71 proc. – wynika z „Barometru rynku pracy 2023” Gi Group Holding.

Nauka

Naukowcy odkryli bakterie, które mogą być odpowiedzialne za rozwój choroby Parkinsona. Trwają prace nad potwierdzeniem odkrycia [DEPESZA]

Naukowcy z Finlandii wykazali, że niektóre szczepy bakterii Desulfovibrio mogą być prawdopodobną przyczyną rozwoju choroby Parkinsona. Jeśli odkrycie się potwierdzi, będzie można opracować badania screeningowe nosicieli szczepów Desulfovibrio i stworzyć mechanizmy pozwalające na usunięcie tych bakterii z jelit. Typowane są do tego wirusy oraz modele postępowania żywieniowego.