Jak przygotować twaróg na sernik?
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Na stole pojawić się może w charakterze poobiedniego niedzielnego deseru, ale także jako słodki dodatek do zamówionej w kawiarni kawy. A co decyduje o jakości sernika? Tutaj również zaskoczeń nie ma, bowiem każdy wie, że dobry twaróg to gwarant dobrego sernika. Nie każdy natomiast wie, jak z twarogiem postępować, aby uzyskać wybitny wypiek. Jak zatem zmielić twaróg na sernik i na co zwrócić szczególną uwagę?
Wszyscy wiemy, że smak naszego wypieku ściśle związany jest z rodzajem sera, na zakup którego się zdecydujemy. Również od sera zależeć będzie jego konsystencja, jak i to, czy ciasto podczas pieczenia nam opadnie. Jednak zdobycie odpowiedniego twarogu to tylko połowa sukcesu. Jak zatem powinniśmy się obchodzić z twarogiem?
Dobry ser należy dobrze zmielić
Mamy już najlepszy ser, co dalej? Dobra konsystencja sernika to kwestia kluczowa. By ją uzyskać ser należy dokładnie zmielić, najlepiej kilkukrotnie. Metod na zmielenie twarogu na sernik jest kilka.
-
Maszynka do mięsa
Możemy użyć w tym celu zwykłej maszynki do mięsa. Takie rozwiązanie gwarantuje nam oszczędność czasu, ale żeby uzyskać pożądany efekt, należy użyć nasadki z sitkiem o najmniejszych otworach. Dzięki temu nasze ciasto będzie miało prawdziwie aksamitną konsystencję.
-
A może blender?
Ostatnim sposobem na zmielenie sera jest użycie blendera kuchennego. To metoda zdecydowanie najszybsza i najmniej pracochłonna. Dodatkowo w tym wypadku mamy niemal stuprocentową gwarancję, iż ciasto nasze będzie miało aksamitną konsystencję.
Wiemy już jak, czas na działanie!
Kiedy już mamy zmielony ser, pozostaje połączyć go z resztą składników. W tym celu przydatna będzie kula do ucierania i misa, najlepiej kamionkowa, czyli tzw. makutra, której wewnętrzną powierzchnię pokrywają poziome wypukłe pasy. Dzięki nim bez najmniejszego problemu zmieszamy wszystkie składniki, a nasze ciasto uzyska niezwykłą puszystość.
Jeśli chcemy, by nasz sernik był idealny, potrzebny jest prawdziwie jakościowy twaróg. Na tym się jednak nie kończy, ponieważ proces przygotowania ciasta jest tak samo ważny.. Jeśli jednak odpowiednio przygotujemy bazę twarogową, nasz wypiek będzie bez wątpienia mistrzowski.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze
Słodkie święta z Haribo
Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.