Komunikaty PR

Jak rolnictwo regeneratywne wpływa na Twoje zdrowie i przyszłość naszej planety

2022-09-27  |  15:00

Wybór żywności to nie tylko kwestia ulubionych smaków, ale też decyzja o zdrowiu, planecie i przyszłości. Z takiego założenia wychodzi Danone, który o jakość produktów i planetę dba już w gospodarstwach, dostarczających składniki. W przypadku mleka, działania zaczynają się zanim jeszcze urosną rośliny, którymi żywią się krowy. Firma już od pięciu lat, wspólnie ze swoimi dostawcami mleka, warzyw, owoców i zbóż, wprowadza nowatorskie sposoby uprawy. Dzięki temu rośliny mają najlepsze warunki do wzrostu, w glebie pozostaje więcej wody i dwutlenku węgla, a bioróżnorodność nie ginie wraz z przejazdem pługa. Te małe-duże kroki w podejściu gospodarstw składają się na prawdziwą transformację żywieniową, która dotarła również do Polski.

Zgłębiając czym właściwie jest żywność wysokiej jakości, warto zadać sobie najpierw pytanie – czy wiem, jak zostało wyprodukowane to, co znajduje się na moim talerzu? Jakie było podejście gospodarstwa do uprawy ziemi? W jaki sposób karmione były krowy, których mleko jest składnikiem produktów, po które sięgam każdego dnia? Na te kwestie coraz większą uwagę zwracają również sami producenci żywności. W Polsce  rośnie grupa odpowiedzialnych rolników i przedsiębiorców, których myślenie o produkcji żywności wykracza poza planowanie najbliższego sezonu na polu czy na półkach sklepowych. Dla nich – sposób w jaki zostanie wytworzone to, co finalnie znajdzie się na naszych stołach,  to decyzja - już na etapie przygotowania gleby do siewu – o zdrowiu konsumentów i planety, mająca znaczenie zarówno dziś, jak i w przyszłości.

Gleba potrzebuje ochrony, a my potrzebujemy zdrowych gleb

Dlaczego gleby dziś zaczynają być w centrum zainteresowania? Powodem jest między innymi ich stan - obecnie 70% gleb na terenie Unii Europejskiej nie jest w dobrej kondycji. Przemysłowa uprawa, często z wykorzystaniem niewłaściwych narzędzi, przenawożenie, zanieczyszczenia, zmiany klimatyczne – jak susza i wynikające z niej niedobory wody, to tylko niektóre z czynników wpływających na postępujące niszczenie gleb i spadek ich jakości. Tymczasem to gleby stanowią podstawę 95%  żywności po którą sięgamy każdego dnia.

 - Produkcja żywności - w tym rolnictwo -  to system naczyń połączonych. Dlatego wybór konkretnego produktu, to coś więcej niż decyzja zakupowa. To także ,,TAK” dla konkretnego sposobu produkcji – która musi iść w parze z dbałością o kondycję gleby oraz troskę o zasoby planety. Doskonale rozumiemy te zależności. Dlatego realizacja naszej misji niesienia zdrowia przez żywność zaczyna się już od wsparcia współpracujących z nami gospodarstw w przechodzeniu na bardziej zrównoważone modele upraw – czego przykładem są rozwiązania rolnictwa regeneratywnego. – mówi Marek Sumiła,  Dyrektor Zarządzający Danone i Żywiec Zdrój.

Regeneracja gleb – jak to się robi?

Rolnictwo regeneratywne,  to rozwiązania, które natura podpowiada nam od tysięcy lat. Mają one na celu wzmocnienie gleby, dzięki czemu jest ona bardziej żyzna. Co dokładnie ją taką czyni? Bezorkowa uprawa, zróżnicowany płodozmian, ograniczenie nawożenia, jak również ochrona warstwy próchniczej ziemi oraz połączenie produkcji rolnej ze zwierzęcą (np. hodowanie wysokiej jakości paszy dla zwierząt) – to tylko niektóre z narzędzi rolnictwa regeneratywnego. Zdrowa gleba zatrzymuje też wodę, przez co staje się bardziej odporna na zmiany klimatu i susze. Kolejna korzyść to  zatrzymywanie CO, które zamiast w atmosferze – pozostaje tam gdzie jego miejsce, czyli właśnie w glebie. W takich warunkach pole zaczynają zamieszkiwać różnorodne mikroorganizmy, jak dobroczynne grzyby i bakterie. W glebie jest życie – w pełnym tego słowa znaczeniu.

Oszczędność dla planety, zyski dla gospodarstw

Dość szybko te pozytywne zmiany zaobserwował w swoim gospodarstwie Ryszard Krychowiak, rolnik z Gęsina (woj. kujawsko-pomorskie), który od 21 lat dostarcza mleko dla DANONE. W gospodarstwie hoduje m.in. kukurydzę na paszę dla krów mlecznych. Pan Ryszard nie miał wątpliwości, że warto postawić na innowacyjną uprawę. Dzięki temu gleba jest zregenerowana i zdrowa. I jak podkreśla – krowy odżywiające się kukurydzą z uprawy regeneratywnej odwdzięczają się dobrym mlekiem. Pozytywnych zmian, które zaobserwował Ryszard Krychowiak jest znacznie więcej.

-  Dajemy naszym roślinom najlepszy, możliwy start.  Dzięki temu, że pracujemy metodą bezorkową, gleba w naszym gospodarstwie jest teraz o wiele bardziej pulchna i przechowuje znacznie więcej wody niż kiedy stosowaliśmy tradycyjne metody rolnicze. Dzięki temu nasze uprawy są zdecydowanie bardziej odporne na suszę. Zauważyłem też inne, wymierne korzyści dla mojego gospodarstwa i środowiska - używamy tylko niezbędne ilości środków ochrony roślin, zużycie paliwa ograniczyliśmy o trzy czwarte - mamy tylko  jeden przejazd po polu, a wcześniej były cztery – wylicza Ryszard Krychowiak.

Korzystają zatem wszyscy: świadomi konsumenci, środowisko naturalne, zwierzęta i gospodarstwa rolne. Do końca 2023 r. DANONE planuje objąć wszystkich swoich dostawców mleka specjalnie przygotowanym dla nich programem, wspierającym przejście gospodarstw na innowacyjne rolnictwo regeneratywne. 

O grupie spółek DANONE:

DANONE to światowy lider na rynku żywności, któremu we wszystkich działaniach przyświeca dbanie o zdrowie. W Polsce DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Poprzez oferowane produkty oraz realizowane projekty i programy - w myśl wspólnej wizji One Planet. One Health - spółki DANONE zachęcają do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień, a także przyczyniają się do zdrowia kolejnych pokoleń i lepszego stanu naszej planety. W 10 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób, rozwijających się zawodowo w bezpiecznym i przyjaznym środowisku pracy.

 

Dodatkowych informacji udzielają:

Katarzyna Owsianko

Starszy Kierownik ds. Komunikacji Zewnętrznej, grupa spółek DANONE

katarzyna.owsianko@danone.com, tel. 666 048 940

 

Anna Twardowska

24/7Communication

anna.twardowska@247.com.pl, tel. 530 224 456

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pasibus otwiera się w CH Focus Biuro prasowe
2024-08-13 | 11:32

Pasibus otwiera się w CH Focus

Od 23 sierpnia kultowa burgerownia Pasibus zaprasza do Focusa! Wywodząca się z Wrocławia marka, przebojem przecierająca od kilku lat kulinarne szlaki, właśnie otwiera swój drugi lokal
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.