Komunikaty PR

Jak urozmaicić klasyczny deser? Oto przepis na sernik agrestowy

2022-08-16  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków, więc jego smak jest nam bardzo dobrze znany. Fani serników potrafią jednak znaleźć sposoby na to, by nie znudził im się ulubiony deser. Ciekawym urozmaiceniem dla tego ciasta może być… agrest. 

Niedoceniany owoc

Wbrew pozorom agrest wcale nie jest kwaśny, jak uważa wiele osób, więc idealnie nadaje się do deserów. Pomimo wielu zalet, owoc ten jest bardzo niedoceniany i trudno go dostać w sklepie. Warto jednak przejść się na najbliższy targ i zaopatrzyć w agrest, ponieważ będzie on ciekawym dodatkiem – nie tylko do sernika. Dlaczego?

– Popyt na agrest ciągle rośnie, co nie jest zaskoczeniem, ponieważ owoc ten ma wiele właściwości. Przede wszystkim zawiera pektynę, czyli naturalną żelatynę i zagęszczacz, dzięki czemu można z niego zrobić naturalny dżem. Agrest poprawia trawienie oraz ma działanie uspokajające. Jest również źródłem witaminy C. Niewiele osób wie, ale dojrzały agrest ma właściwości podobne do winogrona, więc można zrobić z niego wino i szampana – mówi Paweł Jaruga, znany na twitterze jako @Agrestt_.

Agrest świetnie komponuje się ze szpinakiem. To połączenie idealnie sprawdzi się każdemu fanowi sernika, który potrzebuje urozmaicenia w swoim ulubionym deserze. Przedstawiamy przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem. 

 

Szpinakowy spód:

 

● 1 opakowanie świeżego, umytego szpinaku (ok. 200/300 g)

● 4 jajka

● ¾ szklanki cukru

● ¾ szklanki oleju słonecznikowego

● 2 szklanki mąki pszennej

● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

● sok z połowy cytryny + skórka cytrynowa

 

Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dno foremki o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Jajka ubijać z cukrem tak, żeby objętość masy się potroiła. 

Następnie ostrożnie wlać olej, dodać rozdrobniony szpinak oraz sok i skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować krótko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. 

Przelać do formy i piec ok. 30 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone i suche w środku. Odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia i ułożenia się spodu.

 

Masa serowa:

 

● 1 kg twarogu

● 1 budyń waniliowy

● 1 cukier wanilinowy

● 5 jajek

● ¾ szklanki cukru

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo twaróg, budyń oraz cukier wanilinowy. 

Aby sernik był gładszy, zmieniamy mikser na blender i całą masę rozdrabniamy na jednolitą konsystencję. Taki zabieg sprawi, że unikniemy niepotrzebnych grudek, które lubią się pojawiać podczas używania jedynie klasycznego miksera.

Gotową masę sernikową przelać do tortownicy, na wierzch upieczonego spodu i wstawić do piekarnika na ok. 1:20 h do temperatury 140 st. C.

 

Agrestowa warstwa z galaretką:

● 400 gramów agrestu

● 2 galaretki agrestowe

 

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy trochę przestygną, wstawiamy je do lodówki, aby lekko stężały. Agrest czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki, układając je na wystudzonym serniku. 

Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Sylwia Butor: Badania profilaktyczne powinny być częścią naszej codzienności. Jak zrobienie paznokci czy koloryzacja włosów

Influencerka uważa, że nawet o tak trudnym temacie jak choroby nowotworowe można mówić w social mediach w taki sposób, żeby nie straszyć, ale skutecznie przekonywać chociażby do profilaktyki. Raport „Polki a profilaktyka raka piersi – motywacje, bariery oraz opinie o zaangażowaniu marek w kwestie prozdrowotne” pokazuje, że kobiety w tej kwestii coraz częściej sięgają po informacje z internetu, mediów społecznościowych oraz kampanii edukacyjnych, webinarów czy warsztatów. Dlatego też Sylwia Butor w swoich rolkach zamierza w sposób przystępny i niebudzący niepotrzebnego lęku jak najczęściej zachęcać swoje obserwatorki do badań profilaktycznych.

Prawo

Koszty certyfikacji wyrobów medycznych sięgają milionów euro. Pacjenci mogą stracić dostęp do wyrobów ratujących życie

Od 2027 roku wszystkie firmy produkujące wyroby medyczne w Unii Europejskiej będą musiały posiadać certyfikat zgodności z rozporządzeniem MDR (Medical Devices Regulation). Nowe przepisy wprowadzają dużo ostrzejsze wymagania w zakresie dokumentacji, badań klinicznych oraz procedur certyfikacyjnych. Branża ostrzega, że część małych i średnich producentów nie zdąży się dostosować. Problemem jest także wysoki koszt i długi czas uzyskiwania certyfikatów. W konsekwencji z rynku mogą zniknąć urządzenia ratujące życie.

Ochrona środowiska

Lasy Państwowe wywiozły w zeszłym roku z lasów 820 tirów śmieci. Kosztowało to 34 mln zł

Lasy traktowane są nierzadko jak dzikie wysypiska śmieci, gdzie można bezkarnie wyrzucać różne odpady, nie tylko resztki jedzenia czy plastikowe torby, butelki czy puszki, ale też elektrośmieci i toksyczne substancje. Z wyliczeń Lasów Państwowych wynika, że w ubiegłym roku wywóz śmieci kosztował spółkę 34 mln zł. Każda wycieczka do lasu wymaga przestrzegania podstawowych zasad, a nieśmiecenie jest jedną z nich. Leśnicy przestrzegają także przed wjeżdżaniem do lasów samochodami, płoszeniem dzikich zwierząt czy rozpalaniem ogniska czy grilla.