Jak urządzić letnią kuchnię?
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Ciepłe dni przyciągają nas do przydomowych ogrodów, gdzie przyjemnie spędzamy czas. Odpoczynek w zielonym otoczeniu to również doskonały moment na to, by wspólnie z bliskimi celebrować posiłki. A te najlepiej przyrządzić na miejscu – oczywiście w letniej kuchni. Jak odpowiednio wyposażyć to miejsce? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Letnia kuchnia przy domu to nic nowego. W wiejskich domostwach często występowała tego typu alternatywna wersja kuchni. Pozwalała ona cieszyć się pogodą i wspólnym biesiadowaniem na świeżym powietrzu, bez konieczności ciągłego biegania do domu po brakujące naczynia czy składniki. Wraz z rozwojem miast i chęcią przeprowadzania się dalej od centrum, a – co za tym idzie - budowania własnych domów, koncept letniej kuchni powrócił do łask, pokazując jednocześnie, jak ważne jest wspólne spędzanie czasu przy stole. Jak zatem krok po kroku stworzyć taką kuchnię, aby była nie tylko funkcjonalna, ale również estetyczna?
Wyposażenie letniej kuchni
Aranżację kuchni ogrodowej rozpoczynamy od wyboru odpowiedniego miejsca. Idealnie sprawdzi się tu zaciszny kącik w ogrodzie, który jest osłonięty przed wiatrem i bezpośrednim nasłonecznieniem, ale jednocześnie zapewnia dostęp do naturalnego światła. Kolejnym krokiem jest funkcjonalne zaplanowanie przestrzeni. Warto wydzielić strefy do gotowania, przechowywania i spożywania posiłków.
- Przemyślana organizacja ułatwi poruszanie się po kuchni i sprawi, że wszystko będzie pod ręką. Podstawą tu są szafki, w których schowamy naczynia. Dzięki temu nie będziemy musieli chodzić do domu po kolejną szklankę, talerzyk czy produkty spożywcze. Niezbędne są także odpowiednie meble ogrodowe: stabilny stół, wygodne krzesła oraz półki na przyprawy i akcesoria kuchenne. Wyposażenie powinno być wykonane z materiałów odpornych na warunki atmosferyczne – na przykład drewna egzotycznego naturalnie odpornego na wilgoć i szkodniki lub trwałego i łatwego w utrzymaniu metalu. Również technorattan, czyli syntetyczna wersja rattanu, sprawdzi się doskonale, gdyż jest odporny na deszcz i promieniowanie UV – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Dobrym pomysłem jest również zainstalowanie pergoli lub altany, które ochronią przed deszczem i słońcem, tworząc przytulną atmosferę. A co ze stylem letniej kuchni? Tu warto dostosować ją do charakteru ogrodu, wybierając naturalne materiały, takie jak drewno, kamień czy wiklina, które harmonijnie wpiszą się w otoczenie i podkreślą jego urok.
AGD do kuchni na zewnątrz
Niezbędny będzie też sprzęt i możliwość jego podłączenia. Oprócz lodówki i dostępu do bieżącej wody, warto postawić na sprzęty do gotowania, które będą proste w obsłudze, bezawaryjne i łatwe do instalacji.
- Świetną propozycją będzie tutaj technologia „gaz pod szkłem”. Wystarczy blat, w którym przygotujemy otwór na płytę i mamy już miejsce do gotowania. Płyty DYNACOOK można podłączyć do butli gazowej, dzięki czemu dostęp do niej mamy przez cały czas. Gazowa płyta ceramiczna potrzebuje jedynie śladowych ilości prądu do działania, zatem nie musimy tutaj myśleć o specjalnych podłączeniach, czy większej mocy w gniazdkach. Instalacja płyty nie będzie wymagać od nas dodatkowych złączy czy skomplikowanych remontów – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Usytuowanie i wielkość kuchni zewnętrznej będą miały również wpływ na to, jakie sprzęty się tam znajdą. Możemy tu skorzystać zarówno z modeli z trzema lub czterema palnikami, jak i z kuchenki na większe gotowanie, która wyposażona jest aż w pięć palników. Pola grzejne na gazowych płytach ceramicznych są wygodnie rozplanowane na jej powierzchni, dzięki czemu możemy swobodnie korzystać z każdego z nich, bez poczucia, że garnki się nie zmieszczą.
- Dużym atutem płyt w technologii ,,gaz pod szkłem” jest brak otwartego ognia. Podczas gotowania na zewnątrz mogą pojawić się obawy o to, że podmuch wiatru zgasi płomień, powodując niekontrolowane ulatnianie się gazu. Technologia „gaz pod szkłem” uniemożliwia taki scenariusz, dając nam komfort i spokój podczas użytkowania płyty. Dzięki bieżącej kontroli przez mikroprocesor, płyta na bieżąco dba o bezpieczeństwo użytkowników i w takim przypadku momentalnie odcina dopływ gazu – wskazuje ekspert marki DYNACOOK.
A co z utrzymaniem czystości? Gładka, ceramiczna powierzchnia płyty gazowej jest wyjątkowo prosta w czyszczeniu. Wystarczy mleczko do mycia i ścierka, by płyta lśniła. Nie pozostaje nic innego, jak… gotować!
Lodówki Candy o pojemności XXL – w sam raz na upały
Samsung wprowadza na rynek klasę urządzeń AI
Ulow-E - grzejnik niskotemperaturowy do pomp ciepła
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
W lasach, na plażach i górskich szlakach zalegają tony plastikowych odpadów. To katastrofa dla środowiska
Wraz z początkiem sezonu letniego rośnie sterta śmieci zalegających na polskich plażach, górskich szlakach i w lasach. To tzw. weekendowe śmieci, czyli opakowania po jedzeniu i napojach, jednorazowe naczynia, grille, mokre chusteczki, zużyte pieluchy, ale też niedopałki papierosów i kapsle. To nie tylko kwestia estetyki, ale także ekologii. Tym bardziej że gros odpadów stanowią plastikowe śmieci. W problem nieoddawanych do recyklingu odpadów i zalewu jednorazowych plastików wymierzone są przede wszystkim regulacje prawne przyjmowane na poziomie UE, ale też akcje edukacyjne. Na przestrzeni ostatnich trzech dekad nastąpił w świadomości Polaków duży postęp, ale tony zbieranych śmieci w trakcie akcji sprzątania świadczą o tym, że wciąż jest wiele do zrobienia.
Handel
Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
Szacuje się, że cateringi dietetyczne codziennie karmią prawie ćwierć miliona konsumentów w Polsce. Ich zaletą jest wygoda, oszczędność czasu, możliwość kontroli dostarczanych kalorii czy urozmaicenia codziennych posiłków, ale konsumenci powinni uważniej przyglądać się temu, co oferują i dostarczają im firmy cateringowe. Zdarza się im bowiem pomijać szczegółowe informacje o oferowanych przez nie posiłkach lub wręcz wprowadzać w błąd odnośnie do ich właściwości, składu czy masy. IJHARS zakwestionowała ok. 80 proc. skontrolowanych produktów.
Żywienie
Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
Prezenter zaznacza, że jest łowcą okazji i dość szybko potrafi znaleźć atrakcyjną ofertę wyjazdu na wakacje za granicą. Dlatego nigdy nie planuje urlopu z dużym wyprzedzeniem, bo często rezerwuje ostatnie miejsca tuż przed wylotem. Robert El Gendy podkreśla, że ze względu na wysokie ceny żywności i miejsc hotelowych w polskich kurortach woli polecieć do innego kraju, gdzie ma gwarancję dobrej pogody, atrakcyjnej lokalizacji i wyśmienitego jedzenia. Jak tylko może, stara się unikać paragonów grozy i przykrych niespodzianek.