Komunikaty PR

Jak wykorzystać wiosenne warzywa w wielkanocnym menu?

2022-04-14  |  01:00

Świąteczne inspiracje

Podejrzewamy, że w większości domów zestaw dań, które muszą obowiązkowo pojawić się na wielkanocnym stole, od lat jest niezmienny. Wiele receptur przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie, a wszystko to tworzy pyszne tradycje. Mamy jednak nadzieję, że w potrawach nie brakuje wiosennych warzyw, które są wybornym uzupełnieniem świątecznego menu. Jeśli brakuje ci pomysłów na ich przygotowanie, skorzystaj z wielkanocnych inspiracji szefa kuchni Knorr. Będzie świeżo, kolorowo i bardzo smacznie!

Postaw na nowalijki

Wiosenna aura sprzyja zmianie menu. Wreszcie na targach i w warzywniakach trafić możemy na świeże i dorodne rarytasy w postaci nowalijek. Niektórzy z nas mają to szczęście, że mogą cieszyć się smakiem warzyw z własnej działki lub ogródka. Zadbajmy o to, by dla tych produktów znaleźć miejsce nie tylko na codziennych kanapkach, ale też w daniach wielkanocnych. Rzodkiewka, szczypiorek, szparagi, zielona sałata i kiełki, w tym charakterystyczna dla Wielkanocy rzeżucha – jest w czym wybierać!

Towarzystwo dla jajek

Jaja są najważniejszym kulinarnym symbolem Wielkanocy. Ważne jest jednak, by w świątecznym menu nie ograniczać się do jajek ugotowanych na twardo podanych z majonezem. Wiosenne warzywa przełamują kulinarną rutynę! Wystarczy połączyć jajka z rzodkiewką, by stworzyć niebanalną i lekko pikantną pastę do pieczywa. Jeśli zależy nam na zaserwowaniu czegoś naprawdę wyjątkowego, skorzystajmy z patentu szefa kuchni Knorr na wielkanocny quiche z szynką szwarcwaldzką i szczypiorem:

 Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem

czas przygotowania: 25 min.

ilość porcji: 7

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 7 jajek
  • 1 kostka bulionu Rosołu z kury Knorr
  • 150 ml śmietany
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 1 cebula biała
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr

 

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem, a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).
  2. Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą, a na koniec rozłóż plastry jajka, dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.

Sałatka musi być!

Choć świąteczne obchody skupione są przede wszystkim na uroczystym śniadaniu oraz obiedzie, goście mogą pojawić się przy naszym stole o dowolnej porze. Dlatego w zanadrzu powinniśmy mieć barwne sałatki, po które każdy będzie mógł sięgnąć w dowolnym momencie. To najlepsza okazja do skorzystania z potencjału świeżych wiosennych warzyw. Rzodkiewkę połączmy z ogórkiem, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi, a całość ukoronujmy aromatycznym dressingiem. Po obfitym śniadaniu taka przekąska przyjemnie odświeży kubki smakowe.

Warzywnie i elegancko

Zimą chętnie zajadaliśmy się różnorodnymi rozgrzewającymi potrawami. Trudno się temu dziwić, kiedy na zewnątrz chłodno, a świeżych lokalnych warzyw brak. Niech Święta Wielkanocne będą dla nas nowym początkiem i inspiracją do wprowadzenia do posiłków większej porcji świeżości. Jeśli chcemy uraczyć gości popisową pieczenią, zadbajmy też o to, by obok porcji mięsa nie zabrakło wykwintnego warzywnego akcentu. W tej roli doskonale sprawdzą się szparagi z jajkami w sosie maślanym. Sezon na te warzywa nie trwa długo, więc zacznijmy z niego korzystać, gdy tylko szparagi pojawią się w sklepach!

 Szparagi z jajkami w sosie maślanym

czas przygotowania: 60 min.

ilość porcji: 4 os.

Składniki:

  • 60 dag szparagów
  • 3 jajka
  • 2 kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
  2. Umyj dokładnie szparagi. Odetnij zgrubiałe końce i oskrob szczelinowym nożykiem. Następnie zwiąż nitką i gotuj w rosole około 20 minut (do momentu, gdy szparagi będą całkowicie miękkie).
  3. Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz, a następnie drobno posiekaj.
  4. Wyjmij szparagi z rosołu, odsącz starannie. Ułóż na półmisku, oprósz solą oraz pieprzem i posyp jajkami.
  5. Roztop w rondelku masło, polej nim szparagi i jajka. Możesz też ugotowane szparagi posypać pikantnym żółtym serem i bułką tartą, po czym zapiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Wielkanoc nie tylko dla mięsożerców

Duszone, pieczone i smażone mięsa, szynki i biała kiełbasa wcale nie muszą dominować w świątecznym jadłospisie. Nawet największym fanom kotletów przypadną do gustu apetyczne pasztety warzywne. Przygotujemy je z cukinii, selera, marchwi, soczewicy… Do takich specjałów wracać będziemy nie tylko od święta.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kolejna odsłona kampanii marketingowej YoPRO już ruszyła Biuro prasowe
2024-08-19 | 15:30

Kolejna odsłona kampanii marketingowej YoPRO już ruszyła

Marka YoPRO, która w czerwcu br. dołączyła do portfolio Danone, zainaugurowała kolejną odsłonę kampanii marketingowej. W ramach właśnie rozpoczętych działań wysokobiałkowe
Żywienie 10 fascynujących faktów o francuskich serach
2024-08-19 | 14:30

10 fascynujących faktów o francuskich serach

Francja znana jest nie tylko z pięknych zabytków, mody i zapierających dech w piersiach widoków, ale także ze znakomitej kuchni. A w niej prym wiodą sery. W końcu, jak
Żywienie Food trucki przed Atrium Kasztanowa na zakończenie wakacji
2024-08-19 | 11:15

Food trucki przed Atrium Kasztanowa na zakończenie wakacji

Przedostatni weekend wakacji zapowiada się w Atrium Kasztanowa wyjątkowo smacznie. W dniach 23-25 sierpnia przed pilskim centrum handlowym staną mobilne restauracje oferujące potrawy z całego

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Agnieszka Hyży: Marzyłam o programie porannym, choć myślałam, że ten projekt już się nie wydarzy. Mam nadzieję, że format „Halo tu Polsat” wprowadzi na rynek nową jakość

Prezenterka mocno trzymała kciuki, by pomysł na program śniadaniowy w Polsacie stał się rzeczywistością, i teraz cieszy się, że może być jego częścią. Agnieszka Hyży poprowadzi „Halo tu Polsat” w duecie z Maciejem Rockiem. Jednocześnie kieruje słowa uznania i wdzięczności pod adresem dyrektora programowego stacji, Edwarda Miszczaka, bo ma świadomość, że gdyby nie on, to taki format nie trafiłby na antenę stacji, z którą jest związana. Wierzy też, że ich poranna propozycja przyciągnie widzów, którzy do tej pory oglądali „Dzień dobry TVN” bądź „Pytanie na śniadanie”.

Muzyka

Natalia Nykiel: Dla mnie to jest bardzo szalony rok, ale ja uwielbiam, jak mam wypchany kalendarz. Wtedy czuję, że żyję i czerpię z tego bardzo dużo energii

Artystka dzieli teraz swój czas pomiędzy scenę, studio nagrań i parkiet taneczny. Pod koniec lipca miał premierę jej singiel „Daylight”, w którym zaprezentowała słuchaczom brzmienia z gatunku drum & bass. Utwór zapowiada zaplanowaną na wrzesień EP-kę zatytułowaną „Atom”, na której znajdą się tylko piosenki w języku angielskim. Jednocześnie trwają prace nad nową płytą artystki z polskimi kompozycjami. Już wkrótce Natalię Nykiel będzie można również oglądać w popularnym show Polsatu, a fani mogą liczyć na spotkanie z nią podczas koncertów plenerowych, festiwali i innych wydarzeń masowych, jakie latem odbywają się w różnych miejscach Polski.

Problemy społeczne

Co czwarta kobieta poniżej 20. roku życia doświadczyła przemocy ze strony partnera. Problem dotyczy nie tylko krajów o niskich dochodach i dużych nierównościach

Jedna czwarta kobiet w wieku 15–19 lat doświadczyła choć raz przemocy ze strony swojego partnera, a 16 proc. w ciągu ostatniego roku – alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). To zjawisko powszechne na całym świecie, choć – jak wskazuje WHO – największy odsetek występowania tego problemu notuje się w krajach o niższych dochodach i takich, w których występują duże nierówności płci, m.in. w dostępie do edukacji, warunków zatrudnienia czy wynagrodzenia.