Jak zaplanować weselne menu dla wegan i wegetarian?
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1260958073.jpg)
10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 6 proc. to weganie – wskazują najnowsze badania[1]. Najwięcej osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, jest w grupie wiekowej 25-34 lata, zaś wegetarian – w grupie 18-24 lata. To cenna informacja dla wszystkich podmiotów, które organizują przyjęcia weselne. Z roku na rok liczba konsumentów, którzy nie spożywają mięsa, wzrasta. Jak dostosować menu, by nasi goście byli zadowoleni? Jakie dania są obecnie na topie?
Zarówno w Polsce, jak i na świecie sukcesywnie wzrasta liczba osób, które rezygnują ze spożywania mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Zjawisko jest efektem pobudek ekologicznych i wkraczania na rynek nowego pokolenia, które jest bardziej świadome niż starsze generacje.
Silny trend wege
Jeszcze w 2000 roku do niejedzenia mięsa przyznawał się zaledwie 1 proc. Polaków – wynika z danych CBOS. Dziś to już 10 proc. konsumentów. Podczas organizacji przyjęcia weselnego warto wziąć pod uwagę obecne trendy i zaproponować naszym gościom unikalne menu, które będzie dedykowane wegetarianom i weganom.
– Organizacja wesela to wyzwanie i warto móc liczyć na pomoc doświadczonego partnera, aby uniknąć sytuacji, które mogą nas zaskoczyć. Podczas przyjęcia ogromną rolę odgrywa sala, w której odbywa się impreza. Ważnym czynnikiem jest także dobór muzyki i zespół lub DJ, w zależności od tego, na którą opcję zdecyduje się para młoda. Kolejnym elementem – jakże istotnym – jest menu. Obecnie wiele par pyta o możliwość podawania dań także w wersjach wegańskich i wegetariańskich. To ogromne wyzwanie dla organizatorów. Należy bowiem zapewnić główne dania, a także desery czy przekąski na zimno, w dwóch, a czasem trzech wariantach – wyjaśnia Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy.
Ekspertka zauważa, że silne trendy wegańskie i wegetariańskie na stałe zagościły w branży weselnej. A jakie potrawy są na topie?
Postaw na modne i zdrowe dania
Polacy najchętniej spróbowaliby roślinnych zamienników pierogów – 35 proc., kotletów – 33 proc., pizzy – 32 proc., burgerów – 29 proc. i zup, np. rosołu, pomidorowej czy żurku[2]. A co jest na topie i króluje na weselnych stołach w wersji zielonej?
– Jeśli chodzi o przystawki, dużym zainteresowaniem cieszą się falafele z chrupiącym jarmużem, hummus z pieczonymi warzywami, a także carpaccio z pieczonego buraka z pomarańczą – wymienia Joanna Hoc-Kopiej, Dwór Korona Karkonoszy. – Równie często w menu weselnym pojawiają się rolady serowe ze szpinakiem, jak również jajka faszerowane czy wege paszteciki zawijane w cieście francuskim. Świetnie sprawdzają się deski serów czy zamienniki wędlin. W naszym menu posiadamy cały wachlarz potraw do wyboru. Zarówno weganie, jak i wegetarianie znajdą coś dla siebie. – zapewnia.
Jakie dania główne są na topie w wersji bezmięsnej?
- Kremy z pomidorów, buraków, szparagów.
- Makarony z warzywami.
- Sojowe kotlety w lekkim, wegańskim sosie.
- Pulpety warzywne.
- Smażona kania.
Co jest istotne podczas przygotowywania i układania menu?
Najistotniejszym czynnikiem – zdaniem Joanny Hoc-Kopiej – jest podawanie gościom zdrowych i tradycyjnych dań, co bynajmniej nie oznacza, że są… nudne.
– Od wielu lat podróżujemy po różnych zakątkach świata, poszukując ciekawych smaków, aromatów, przypraw i zaskakujących potraw. Są one dla nas natchnieniem do kulinarnych eksperymentów albo powrotów do smaków dzieciństwa. Warto bazować na tradycyjnych smakach, ale urozmaicać je i tym samym podawać gościom wyjątkowe dania. Kuchnia wegańska i wegetariańska nie są nudne – wystarczy mieć odpowiedni pomysł na danie – podpowiada ekspertka.
[1] "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021"
[2] Raport Pyszne.pl
![Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1516978740,w_270,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji
![Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN](/files/_uploaded/glownekonf_2007174185,w_270,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN
![Targ Śniadaniowy w Fuzji](/files/_uploaded/glownekonf_204505447,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Targ Śniadaniowy w Fuzji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
![](/files/1922771799/zlomaniec-sport-dieta-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
![](/files/1922771799/naglowska-obawy-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
![](/files/1922771799/lewandowska-aronia-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.