Komunikaty PR

Jak zaplanować weselne menu dla wegan i wegetarian?

2023-03-27  |  01:00
Biuro prasowe

10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 6 proc. to weganie – wskazują najnowsze badania[1]. Najwięcej osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, jest w grupie wiekowej 25-34 lata, zaś wegetarian – w grupie 18-24 lata. To cenna informacja dla wszystkich podmiotów, które organizują przyjęcia weselne. Z roku na rok liczba konsumentów, którzy nie spożywają mięsa, wzrasta. Jak dostosować menu, by nasi goście byli zadowoleni? Jakie dania są obecnie na topie?

Zarówno w Polsce, jak i na świecie sukcesywnie wzrasta liczba osób, które rezygnują ze spożywania mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Zjawisko jest efektem pobudek ekologicznych i wkraczania na rynek nowego pokolenia, które jest bardziej świadome niż starsze generacje.

Silny trend wege

Jeszcze w 2000 roku do niejedzenia mięsa przyznawał się zaledwie 1 proc. Polaków – wynika z danych CBOS. Dziś to już 10 proc. konsumentów. Podczas organizacji przyjęcia weselnego warto wziąć pod uwagę obecne trendy i zaproponować naszym gościom unikalne menu, które będzie dedykowane wegetarianom i weganom.

 – Organizacja wesela to wyzwanie i warto móc liczyć na pomoc doświadczonego partnera, aby uniknąć sytuacji, które mogą nas zaskoczyć. Podczas przyjęcia ogromną rolę odgrywa sala, w której odbywa się impreza. Ważnym czynnikiem jest także dobór muzyki i zespół lub DJ, w zależności od tego, na którą opcję zdecyduje się para młoda. Kolejnym elementem – jakże istotnym – jest menu. Obecnie wiele par pyta o możliwość podawania dań także w wersjach wegańskich i wegetariańskich. To ogromne wyzwanie dla organizatorów. Należy bowiem zapewnić główne dania, a także desery czy przekąski na zimno, w dwóch, a czasem trzech wariantach – wyjaśnia Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy.

Ekspertka zauważa, że silne trendy wegańskie i wegetariańskie na stałe zagościły w branży weselnej. A jakie potrawy są na topie?

Postaw na modne i zdrowe dania

Polacy najchętniej spróbowaliby roślinnych zamienników pierogów – 35 proc., kotletów – 33 proc., pizzy – 32 proc., burgerów – 29 proc. i zup, np. rosołu, pomidorowej czy żurku[2]. A co jest na topie i króluje na weselnych stołach w wersji zielonej?

Jeśli chodzi o przystawki, dużym zainteresowaniem cieszą się falafele z chrupiącym jarmużem, hummus z pieczonymi warzywami, a także carpaccio z pieczonego buraka z pomarańczą – wymienia Joanna Hoc-Kopiej, Dwór Korona Karkonoszy. – Równie często w menu weselnym pojawiają się rolady serowe ze szpinakiem, jak również jajka faszerowane czy wege paszteciki zawijane w cieście francuskim. Świetnie sprawdzają się deski serów czy zamienniki wędlin. W naszym menu posiadamy cały wachlarz potraw do wyboru. Zarówno weganie, jak i wegetarianie znajdą coś dla siebie. – zapewnia.

Jakie dania główne są na topie w wersji bezmięsnej?

  • Kremy z pomidorów, buraków, szparagów.
  • Makarony z warzywami.
  • Sojowe kotlety w lekkim, wegańskim sosie.
  • Pulpety warzywne.
  • Smażona kania.

Co jest istotne podczas przygotowywania i układania menu? 

Najistotniejszym czynnikiem – zdaniem Joanny Hoc-Kopiej – jest podawanie gościom zdrowych i tradycyjnych dań, co bynajmniej nie oznacza, że są… nudne.

 – Od wielu lat podróżujemy po różnych zakątkach świata, poszukując ciekawych smaków, aromatów, przypraw i zaskakujących potraw. Są one dla nas natchnieniem do kulinarnych eksperymentów albo powrotów do smaków dzieciństwa. Warto bazować na tradycyjnych smakach, ale urozmaicać je i tym samym podawać gościom wyjątkowe dania. Kuchnia wegańska i wegetariańska nie są nudne – wystarczy mieć odpowiedni pomysł na danie – podpowiada ekspertka.

 


[1] "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021"

[2] Raport Pyszne.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia 11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup Biuro prasowe
2025-08-13 | 11:50

11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup

DPD Polska utrzymuje dynamikę rozbudowy infrastruktury logistycznej OOH – sieć DPD Pickup liczy 33 tys. automatów i punktów, z czego już 11 tys. stanowią
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.