Komunikaty PR

Jakiego sera użyć, aby powstał idealny sernik?

2022-03-30  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Kiedy mówimy o najpopularniejszych ciastach, sernik zawsze będzie w TOP 3 ciast Polaków. Nie ma sobie równych i jest często serwowanym przysmakiem na uroczystościach rodzinnych czy podczas świąt. Przepisów na ten wypiek jest tak dużo, jak dużo piekarzy i cukierników, ale i tak wszystko zależy od jakości twarogu!

Ser na sernik – który wybrać?

 

Odpowiednio dobrany smak, tekstura, grubość zmielenia i konsystencja sera pozwoli na idealny wypiek. Jego jakość i faktura są tak ważne, ponieważ może od nich zależeć, czy sernik opadnie lub popęka w trakcie pieczenia. Ale jakie cechy powinien mieć „ten jedyny”?

Twaróg – musi być zmielony?

 

Świeży twaróg stanowi kluczowy element tego uwielbianego ciasta. Najlepszy w tym wypadku jest wariant półtłusty lub tłusty, najlepiej zmielony kilkukrotnie tak, aby powstała gładka masa. Grudki mogą bowiem zmienić teksturę ciasta i powodować różnicę w jego wypieczeniu. Są oczywiście i fani tego rozwiązania, ale najlepszy efekt uzyskamy, mieląc twaróg co najmniej 3 razy, co pozwoli uzyskać gładką i delikatną masę.

Gotowa masa z wiaderka – tak czy nie?

 

Na rynku dostępnych jest wiele szybkich mas sernikowych i serów kremowych, które producenci rekomendują do wypieków. Jednak to Ty musisz wiedzieć, jak smakuje, jak zachowuje się w piecu, aby dopasować go do swoich preferencji – warto zatem przed pieczeniem wypróbować kilka wariantów, żeby wybrać najlepszy dla nas. Ważny jest też jego skład – chcąc postawić na jakościowy produkt, warto zapoznać się z tym, jakie składniki przeważają. Przede wszystkim musimy mieć pewność, że zawartość wiaderka to prawdziwy zmielony twaróg. Ponadto ważna jest cena – gotowy ser nie może być tańszy od jego niezmielonego wariantu. Ważna jest także serwatka – jest to wskaźnik „naturalności” sera, ale warto zwrócić uwagę na to, ile jest jej w produkcie. Co za dużo, to niezdrowo.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.