Komunikaty PR

Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa

2020-07-02  |  16:58
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

W najbliższy piątek i sobotę, 3 i 4 lipca, odbędzie się pierwszy po długiej przerwie jarmark lokalnych producentów Żuławskie Smaki w CH Osowa. Wystawcy z Żuław zaprezentują swoje wyroby w letniej, świeżej odsłonie.

Po kilku miesiącach przerwy do CH Osowa wracają lokalni producenci z Żuław wraz ze swoimi znakomitymi produktami. Od samego początku inicjatywa powstania marki miała na celu pokazanie, co na Żuławach jest najsmaczniejsze i czym mogą podzielić się lokalni wytwórcy – najlepiej tym, co sami od lat z wielkim sercem tworzą w swoich domostwach lub niewielkich manufakturach. Dlatego teraz, po przerwie, będzie można w pełni docenić wszystkie ich produkty.
Od samego początku stałym uczestnikiem jarmarku w CH Osowa jest Żuławska Zagroda ze swoimi kiszonkami, zwłaszcza ogórkami, które rosną na polach Żuław. Właścicielem przedsiębiorstwa jest Adam Spirewski, który zainicjował zebranie najlepszych producentów z okolicy, aby mogli podzielić się szerzej swoimi produktami i wciąż koordynuje cały projekt.

Pod szyldem Żuławskich Smaków postanowiliśmy sprzedawać lokalne produkty. Pomysł przyjął się bardzo szybko i obecnie jest już sporo przedsiębiorstw, które chcą dzielić się swoimi wyrobami” – opowiada Adam Spirewski.

Oprócz kiszonek na jarmarku będzie można nie tylko zakupić, ale i skosztować np. aromatycznych żuławskich serów marki Sery Witka, tegorocznych miodów z Pasieki Gustawa czy wypieków i słodkości od Słodkiego Zakątka. Dla koneserów kuchni polskiej w ofercie jarmarku są też pierogi i gołąbki pani Halinki Uzdowskiej, które od zawsze cieszą się bardzo dużym uznaniem klientów. Wśród wystawców znajdą się także naturalne produkty od Tłoczni Olejowej, które polecane są zarówno jako dodatek kulinarny i działają prozdrowotnie dla organizmu.

„Produkty oznaczone etykietą Żuławskie Smaki to zbiór wyrobów wysokiej jakości z polskich wytwórni. Od wielu lat wspieramy okolicznych producentów, doceniając płody naszych pól i hodowli. Jarmark w naszym centrum cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem co niezmiernie nas cieszy – że mieszkańcy Trójmiasta doceniają swoje rodzime produkty” – komentuje dyrektor CH Osowa, Aleksandra Słowińska.

Wystawcy lipcowej edycji Żuławskie Smaków:

– Miody Gustawa – miody z Żuław
– Żuławska Zagroda – ogórki kiszone z własnego pola
– Pierogi Halinki – pierogi i kuchnia polska– Słodki Zakątek – słodkie wypieki i pieczywo
– Sery Witka – sery i twarogi własnej produkcji
– Tłocznia Olejowa

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Sylwia Butor: Badania profilaktyczne powinny być częścią naszej codzienności. Jak zrobienie paznokci czy koloryzacja włosów

Influencerka uważa, że nawet o tak trudnym temacie jak choroby nowotworowe można mówić w social mediach w taki sposób, żeby nie straszyć, ale skutecznie przekonywać chociażby do profilaktyki. Raport „Polki a profilaktyka raka piersi – motywacje, bariery oraz opinie o zaangażowaniu marek w kwestie prozdrowotne” pokazuje, że kobiety w tej kwestii coraz częściej sięgają po informacje z internetu, mediów społecznościowych oraz kampanii edukacyjnych, webinarów czy warsztatów. Dlatego też Sylwia Butor w swoich rolkach zamierza w sposób przystępny i niebudzący niepotrzebnego lęku jak najczęściej zachęcać swoje obserwatorki do badań profilaktycznych.

Prawo

Koszty certyfikacji wyrobów medycznych sięgają milionów euro. Pacjenci mogą stracić dostęp do wyrobów ratujących życie

Od 2027 roku wszystkie firmy produkujące wyroby medyczne w Unii Europejskiej będą musiały posiadać certyfikat zgodności z rozporządzeniem MDR (Medical Devices Regulation). Nowe przepisy wprowadzają dużo ostrzejsze wymagania w zakresie dokumentacji, badań klinicznych oraz procedur certyfikacyjnych. Branża ostrzega, że część małych i średnich producentów nie zdąży się dostosować. Problemem jest także wysoki koszt i długi czas uzyskiwania certyfikatów. W konsekwencji z rynku mogą zniknąć urządzenia ratujące życie.

Ochrona środowiska

Lasy Państwowe wywiozły w zeszłym roku z lasów 820 tirów śmieci. Kosztowało to 34 mln zł

Lasy traktowane są nierzadko jak dzikie wysypiska śmieci, gdzie można bezkarnie wyrzucać różne odpady, nie tylko resztki jedzenia czy plastikowe torby, butelki czy puszki, ale też elektrośmieci i toksyczne substancje. Z wyliczeń Lasów Państwowych wynika, że w ubiegłym roku wywóz śmieci kosztował spółkę 34 mln zł. Każda wycieczka do lasu wymaga przestrzegania podstawowych zasad, a nieśmiecenie jest jedną z nich. Leśnicy przestrzegają także przed wjeżdżaniem do lasów samochodami, płoszeniem dzikich zwierząt czy rozpalaniem ogniska czy grilla.