Jazz & Wine – cykl letnich koncertów połączonych z degustacją win
Wraz z początkiem wakacji wystartował jeden z najbardziej nastrojowych cykli muzycznych tego lata. W sobotnie wieczory restauracja Zoni zaprasza na koncerty na żywo oraz degustację win dobranych specjalnie do każdego z występów artystów, którym bliska jest stylistyka jazzu, soulu i popu. W lipcu na scenie Zoni wystąpi duet soulowy Afrocake oraz wokalistka jazzowa Natalia Lubrano. W industrialnych wnętrzach restauracji muzycy będą występować także przez cały sierpień.
Każdy sobotni wieczór w Zoni to inna winna i muzyczna tematyka. 18 lipca goście restauracji spędzą z duetem Afrocake, znanym z delikatnych brzmień i soulowo-popowych aranżacji popularnych utworów. Aksamitny głos Adele Matsili połączony z kojącymi dźwiękami pianina Patryka Woźnego doskonale wkomponuje się w kameralne wnętrze restauracji Zoni. Następnie 25 lipca wystąpi Natalia Lubrano – wokalistka, kompozytorka i autorka tekstów związana z wrocławską sceną muzyczną. Laureatka 35. Przeglądu Piosenki Aktorskiej i zdobywczyni nagrody publiczności oraz nagrody jury ma na koncie także kilkadziesiąt koncertów na zagranicznych festiwalach. Występowała m.in. na: Sziget, United Islands czy Be2gether. Natalia Lubrano wydała kilka płyt, w tym debiutancki „R.E.S.P.E.C.T.” oraz album „Osiecka Jazzowo”, nagrany z kwartetem Krzysztofa Żesławskiego w hołdzie Agnieszce Osieckiej. Występowała z takimi artystami, jak Andrzej Smolik, Renata Przemyk, Novika, Maria Peszek czy Paulina Przybysz. Obecnie pracuje nad kolejnym autorskim albumem oraz koncertuje.
5 kieliszków, 5 odmiennych smaków i 5 zupełnie innych doświadczeń. Cosobotnia selekcja win ukazuje różnorodność butelek oraz ich zależność od sposobu produkcji i terroir otaczającego winorośl. Uczestnicy cyklu koncertów będą mieli możliwość degustacji win z całego świata, w tym z coraz bardziej docenianych polskich winnic. Każda selekcja będzie przygotowana przez head sommeliera Zoni Tarasa Liakhnovskyi’ego, uhonorowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich tytułem Sommeliera Profesjonalnego. Najbliższa degustacja 18 lipca to selekcja win naturalnych, biodynamicznych i pomarańczowych z różnych zakątków świata – przez Argentynę, Włochy, Austrię po Grecję i RPA.
Doskonale dobrana karta win w Zoni zaowocowała międzynarodowymi wyróżnieniami dla restauracji. Wine Spectator, jeden z najważniejszych na świecie magazynów winiarskich, przyznał Zoni tytuł Award of Excellence 2020 i umieścił na liście restauracji z najlepszą selekcją win. Nagrodę przyznano wyselekcjonowanej karcie oraz odpowiedzialnemu za jej skomponowanie head sommelierowi Tarasowi Liakhnovskyi’emu. Selekcję win wyróżnił także przewodnik Star Wine List, rekomendujący najlepsze winne restauracje i wine bary na świecie.
Line-up cyklu Jazz & Wine:
18 lipca | Afrocake duet 2000
25 lipca | Natalia Lubrano
Koncerty odbywać się będą w 3 muzycznych setach:
godz. 20.00
godz. 21.00
godz. 22.00
Restauracja Zoni
Centrum Praskie Koneser, plac Konesera 1, Warszawa
http://www.zoni.today
Restauracja czynna w godzinach:
poniedziałek-piątek godz. 18:00-22:00
sobota 12:00-22:00
niedziela godz. 12:00-20:00
Rezerwacji można dokonywać on-line: http://zoni.today/rezerwacja/
telefonicznie: +48 22 355 30 01
oraz mailowo: restauracja@zoni.today

Enej z napisem LOVE. To nowa trasa zespołu

BNDK wspiera Oasis w powrocie na scenę...

"Święta cały rok" - Czadoman w duecie z Ciocią Agą
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.